Newsroom

Newsroom

Ρουμπίνι: "Χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ για να νικήσετε την ύφεση"

Υπέρ της χρεοκοπίας και της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ τάχθηκε ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί κατά τη διάρκεια…

Υπέρ της χρεοκοπίας και της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ τάχθηκε ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο debate που διοργάνωσε η Intelligence Squared Greece σε συνεργασία με το BBC World News με αντικείμενο συζήτησης το μέλλον της Ελλάδας και το ευρώ.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα χθες το βράδυ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» παρουσία και άλλων γνωστών οικονομολόγων όπως , ο καθηγητής Οικονομικών στο School of Oriental and African Studies (SOAS), Κώστας Λαπαβίτσας, ο βουλευτής Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην υπουργός για την Ευρώπη Ντένις ΜακΣέιν και η κυρία Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο επονομαζόμενος και «Δρ καταστροφή» λόγω του γεγονότος ότι κατά το παρελθόν είχε προβλέψει την παγκόσμια οικονομική κρίση, όταν οι υπόλοιποι οικονομολόγοι έπλεαν στα πελάγη της πλασματικής ευτυχίας της παγκόσμιας φούσκας των δανεικών, τάχθηκε υπέρ της πρότασης για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο με το αρνητικό σενάριο να προβλέπει ότι θα αγγίξει ποσοστό 160% του ΑΕΠ το 2020.

Όπως επισήμανε η οικονομική λιτότητα οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση, καθώς και ότι η ανάπτυξη πρέπει να προκύψει μέσα από την υποτίμηση του νομίσματος και την επιστροφή στη δραχμή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Οικονομικών στο School of Oriental and African Studies (SOAS), Κώστας Λαμπαβίτσας ο οποίος έκανε λόγο για αποτυχία του προγράμματος που εφαρμόζει η τρόικα, χαρακτηρίζοντάς το ως «αργο θάνατο». Για το λόγο αυτό πρότεινε την έξοδο από το ευρώ, εκτιμώντας ότι το σοκ δεν θα είναι τόσο μεγάλο.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ έτυχε μικρής αποδοχής από την συντριπτική πλειοψηφία των όσων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση σε ποσοστό 75%.

Αντίθετος στην πρόταση τάχθηκε ο κ. ΜακΣέιν σημειώνοντας ότι χρειάζεται αλλαγή οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη καθώς η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν αποτελεί λύση.

Από την πλευρά της η κ. Ξαφά σημείωσε ότι «η επιστροφή στη δραχμή θα φέρει πόνο και όχι κέρδος», εστιάζοντας στην ανάγκη αλλαγής κανονιστικών και περιοριστικών πρακτικών για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος. Η ίδια συμπλήρωσε ότι υποτίμηση θα συνοδευθεί από πληθωρισμό, πλήττοντας κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα.

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

GM46aWlXwAAztWj

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

Oι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους…