Newsroom

Newsroom

Ρωσία:Σταματά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία λόγω χρεών

Η ροή ρωσικής ενέργειας προς τη Φινλανδία θα ανασταλεί, καθώς ο ρωσικών συμφερόντων εισαγωγέας ενέργειας δεν έχει λάβει πληρωμές εδώ και επτά ημέρες

reyma

ΗRAO Nordic Oy (θυγατρική της ρωσικής εταιρείας PJSC Inter RAO) ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στη Φινλανδία, στον απόηχο της ενδεχόμενης ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την RAO Nordic Oy, που έχει έδρα το Ελσίνκι, όπως μεταδίδει το INTERFAX, οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πωλήθηκαν στο χρηματιστήριο Nord Pool από τις 6 Μαΐου δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην μπορεί να πληρώσει για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία λόγω έλλειψης μετρητών. «Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα επιλυθεί σύντομα και ότι το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας με τη Ρωσία θα συνεχιστεί», ανέφερε η RAO Nordic Oy σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα σημειώνει ότι «πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια».

Τον Απρίλιο, η φινλανδική εταιρεία δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Fingrid δήλωσε ότι θα περιορίσει τη δυναμικότητα στις διασυνοριακές διασυνδέσεις με τη Ρωσία, μειώνοντας την εισαγόμενη δυναμικότητα από 1.300 MW σε 900 MW. «Η απόφαση βασίζεται στην αξιολόγηση των κινδύνων για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον», ανέφερε η Fingrid σε ανακοίνωσή της.

Η PJSC Inter RAO είναι ο μοναδικός φορέας εξαγωγής-εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρωσία. Η Φινλανδία είναι η κύρια εξαγωγική αγορά της εταιρείας. Το 2021, 8,2 δισεκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας προμηθεύτηκαν στη χώρα αυτή από συνολικές εξαγωγές 21,77 δισεκατομμυρίων kWh.

Η διαχειρίστρια του δικτύου ηλεκτροδότησης στη Φινλανδία διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα με την αναστολή εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία.  «Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και δεν θα είναι δύσκολο. Μπορούμε να το διαχειριστούμε, με λίγο περισσότερες εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία», δήλωσε ο Τίμο Καουκόνεν, ένα στέλεχος της διαχειρίστριας εταιρείας Fingrid.

Απίθανο βίντεο – Η Microsoft «ζωντάνεψε» την Μόνα Λίζα και την έκανε να «τραγουδήσει» ραπ

μονα

Απίθανο βίντεο – Η Microsoft «ζωντάνεψε» την Μόνα Λίζα και την έκανε να «τραγουδήσει» ραπ

Η Microsoft επέλεξε αυτόν τον ευφάνταστο τρόπο για να παρουσιάσει τις δυνατότητες του νέου εργαλείου…

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

κασσε παπανωτας

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

«Να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το ίδιο για τον βουλευτή του από…