ΠΤ

Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης

Ρωσία: Η Wagner δεν έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον θάνατο της ηγεσίας του

Η παραστρατιωτική ομάδα Wagner δεν έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να διατηρήσει τις δραστηριότητές της κανονικά μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν και της υπόλοιπης ανώτερης ηγεσίας του.

prighozin1

Με τις στρατιωτικές και επιχειρησιακές δομές της να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον Πριγκόζιν και τον Ούτκιν, η οργάνωση έχει περιπέσει σε χάος. Οι μεσαίοι αξιωματικοί φαίνεται ότι δεν θα είναι αρκετοί για να τη σώσουν, καθώς η πίεση από τις ρωσικές αρχές είναι μεγάλη.

Χωρίς κεφάλι

Η παραστρατιωτική ομάδα Wagner δεν έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να διατηρήσει τις δραστηριότητές της κανονικά μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν και της υπόλοιπης ανώτερης ηγεσίας του.

Ένα ιδιωτικό τζετ που πιστεύεται ότι μετέφερε τον Πριγκόζιν και άλλους ηγέτες της Wagner συνετρίβη στη Ρωσία την Τετάρτη, δυο μήνες αφότου διοργάνωσε μια σύντομη ανταρσία εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν και της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας. Οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν επίσημη έρευνα για τη συντριβή, αλλά λίγες αμφιβολίες υπάρχουν ότι ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε με εντολή του Πούτιν, ειδικά αφού ο πρόεδρος τον κατηγόρησε για προδοσία τον Ιούνιο.

Την τελευταία δεκαετία, ο Πριγκόζιν δημιούργησε ένα δίκτυο στρατιωτικών, επιχειρηματικών και πολιτικών σχέσεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Συρίας ,του Σουδάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι δυνάμεις της Wagner έδιναν μέχρι πρόσφατα ένα κρίσιμο πλεονέκτημα στην υποστήριξη του ρωσικού στρατού στο πεδίο μάχης στην Ουκρανία. Η παραστρατιωτική οργάνωση έδωσε στη Ρωσία μια σημαντική νίκη, όταν κατέλαβε τη πόλη Μπαχμούτ τον Μάιο, νίκη με συμβολική σημασία. Έτσι, όταν εμφανίστηκαν πλάνα αργά την Τετάρτη που υποτίθεται ότι μαχητές της Wagner ορκίζονταν να εκδικηθούν τους δολοφόνους του Πριγκόζιν, αυξήθηκαν οι ανησυχίες ότι υπήρχαν σχέδια για αντίδραση.

Η δύναμη των περίπου 25.000 ανδρών της Wagner περιλαμβάνει πολλούς ένθερμους υποστηρικτές του Πριγκόζιν, οι οποίοι είναι ακροδεξιοί υπερεθνικιστές που ασκούν κριτική στο πώς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χειρίστηκε τον πόλεμο της Ουκρανίας. Πολλοί κατηγορούν τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον ανώτατο διοικητή Βαλέρι Γκερασίμοφ για προδοσία και κακή διαχείριση της εισβολής.

Πηγές κοντά στην οργάνωση εκμυστηρεύτηκαν σε διεθνή Μέσα ότι τα εναπομείναντα μέλη του ηγετικού συμβουλίου της εταιρείας δεν θα τολμήσουν να αμφισβητήσουν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, που κάποιοι πιστεύουν ότι σχεδίασαν τη συντριβή του αεροσκάφους, καθώς ήταν ήδη φοβισμένοι αφού το κράτος απάντησε στην ανταρσία τους με απειλές.

Δεν λειτουργεί ηγετικό συμβούλιο

Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Fontanka ανέφερε την Πέμπτη ότι το γραφείο στρατολόγησης της Wagner δεν ανταποκρινόταν στις κλήσεις και τις κατευθύνει στον τηλεφωνητή. Και οι κλήσεις στο γενικό αρχηγείο στην Αγία Πετρούπολη έπεφταν ή λάμβαναν ένα αυτόματο μήνυμα ότι ο αριθμός ήταν προσωρινά μη διαθέσιμος. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή Μέσα, πολλά μέλη του ηγετικού συμβουλίου απομακρύνθηκαν από τον Πριγκόζιν και τον στενό κύκλο του μετά την ανταρσία, και προσπάθησαν να προσεγγίσουν ισχυρούς ολιγάρχες που έχουν φιλικές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα αυτό το μήνα ο Πούτιν απέλυσε τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος επί μήνες ήταν επικεφαλής της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ως αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας. Θεωρούσαν ότι είναι κοντά στον Πριγκόζιν, όπως και πληθώρα χαμηλόβαθμων στελεχών.

Θεωρείται ότι ο Πριγκόζιν υπονομεύτηκε ακόμη και πριν από την ανταρσία, καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές πληροφορίες δούλευαν εναντίον του.

Οι λογαριασμοί Telegram που θεωρούνται κοντά στη Wagner επιβεβαιώνουν ότι η οργάνωση επί του παρόντος δεν έχει λειτουργική ηγεσία. Ο Alex Parker Returns, ένας από τους λογαριασμούς που είναι σαφώς υπέρ της Wagner, είπε ότι ορισμένοι από τους διοικητές είχαν συλληφθεί από τις αρχές και άλλοι κατάφεραν να επιβιώσουν μόνο επειδή βρίσκονταν στο δεύτερο αεροπλάνο ιδιοκτησίας Πριγκόζιν που πετούσε την ίδια στιγμή.

Τα δεδομένα ανοιχτού κώδικα έδειξαν ότι το δεύτερο αεροπλάνο του Πριγκόζιν προσγειώθηκε στη Μόσχα την Τετάρτη και στη συνέχεια πέταξε στο Μπακού την Πέμπτη. Η δεύτερη πηγή είπε ότι δεν θα ήταν εύκολο να συνεχιστούν κανονικά οι επιχειρήσεις της  Wagner σε όλο τον κόσμο, επειδή όλα συντονίζονταν από τον Πριγκόζιν και το στενό του περιβάλλον.

Αναφορές κάνουν λόγο για ορισμένα στοιχεία εντός της μαχητικής δύναμης της οργάνωσης που είναι εξαγριωμένα και αναζητούν εκδίκηση και ο Σόιγκου θα μπορούσε να είναι στόχος, ειδικά στην Ουκρανία. Τουλάχιστον έκανε μια υπολογίσιμη ριζοσπαστική ομάδα εντός της οργάνωσης εχθρική.

Έλεγχος της ζημιάς

Ο Πούτιν προσπαθεί να ελέγξει τη ζημιά στρατολογώντας δυνάμεις της Wagner στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας ή σε συνδεδεμένες ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες. Μία από τις εταιρείες που βρίσκεται στο επίκεντρο είναι η Redut, η οποία ιδρύθηκε το 2008 από τους βετεράνους των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των κρατουμένων που στρατολόγησε η Wagner με την υπόσχεση για αμνηστία μεταφέρθηκε απευθείας στη διοίκηση του υπουργείου Άμυνας και άλλοι μαχητές της που συμμετείχαν στην ανταρσία εξορίστηκαν στη Λευκορωσία.

Ορισμένες δυνάμεις της μεταπήδησαν στη Redut μετά την εξέγερση. Η Redut, η οποία είχε πολλά ειδικά συμβόλαια με την GRU (στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών), ενήργησε για λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας για να περιορίσει ορισμένα στοιχεία της Wagner. Ωστόσο, υπάρχει μια σαφής διαφορά στο ότι η Redut ενεργεί υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου μέσω της GRU. Οι ομάδες της Redut ενεργούν ως υπάλληλοι της GRU σε ειδικές μονάδες που συνδέονται με την GRU. Από αυτή την άποψη, ο Σοϊγκού έχει τον έλεγχο. Αλλά δεν είναι δυνατό για το υπουργείο να θέσει όλο το Wagner υπό τον έλεγχο της Redut. Η Redut δεν είναι μια ομάδα σχεδιασμένη για μια επιχείρηση τέτοιας κλίμακας.

Στόχος του Πούτιν δεν ήταν να πάρει τον έλεγχο της Wagner αλλά να εξαλείψει έναν αντίπαλο. Χωρίς τον Ούτκιν, δεν υπάρχει κανείς να ασχοληθεί με τους στρατιώτες. Χωρίς τον Πριγκόζιν, δεν υπάρχει κανένας να κάνει συμφωνίες, να διαπραγματευτεί με το Κρεμλίνο και να πείσει τους ολιγάρχες. Για λίγο, τα στοιχεία της Wagner μπορεί να αρχίσουν να αναλαμβάνουν προσωπική δράση. Οι επόμενοι μήνες θα δαπανηθούν μιλώντας για ευπάθειες πληροφοριών για το Κρεμλίνο, αυτό που κάνουν οι υπάλληλοι της Wagner στην Αφρική. Ο Πούτιν μπορεί να χρειαστεί να κηρύξει αμνηστία για ορισμένα θέματα.

Πηγή – documentonews.gr

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ παρά το «ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς.

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

aston villa olympiacos 19252

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού αποφάσισε να γιορτάσει το Πάσχα με έναν ιδιαίτερο τρόπο