Ρεπορτάζ για τις υποκλοπές στο Al Jazeera: Οι αναφορές στο Documento και το… puzzle που οδηγεί στο Μαξίμου (video)

Επίλογος με την επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ελευθερία του Τύπου

Screenshot 2023 04 03 141205

Σε μια εκτενή παρουσίαση του σκανδάλου των υποκλοπών στην Ελλάδα προχώρησε η ερευνητική εκπομπή του Al Jazeera, “The Listening Post”, λαμβάνοντας επί της ουσίας θέση απέναντι στην κυβερνητική στάση κατά των δημοσιογραφικών ερευνών που αποκάλυψαν το σκάνδαλο.

«Τα ελληνικά μεγάλα ΜΜΕ έχουν παραμείνει σε γενικές γραμμές σιωπηλά, πράγμα περίεργο αφού δημοσιογράφοι έχουν στοχοποιηθεί από το Predator. Οι αποκαλύψεις που έγιναν από μικρότερα ανεξάρτητα, αλλά και διεθνή ΜΜΕ, προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγο πριν τις ελληνικές εκλογές», αναφέρει στην εισαγωγή του ο δημοσιογράφος Richard Gizbert, ο οποίος πριν δώσει την «πάσα» για το ρεπορτάζ της Flo Phillips, σχολιάζει ότι είναι «ένα θέμα που θα έπρεπε να δημιουργεί περισσότερες ειδήσεις από αυτές που δημιουργεί».

Στο ρεπορτάζ παραθέτουν τις απόψεις τους οι δημοσιογράφοι Θανάσης Κουκάκης και Ελίζα Τριανταφύλλου, ενώ στη συζήτηση συμμετέχει και ο Στέφανος Λουκόπουλος εκπροσωπώντας το vouliwatch.gr.

Η σύνθεση του puzzle

How Israels protests are dividing mainstream media The Listening Post 19 9 screenshot

Ο Στέφανος Λουκόπουλος, σχολιάζοντας την ανάλυση που έκανε το AlJazeera σχετικά με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τις αναφορές στην τοποθέτηση της ΕΥΠ υπό το γραφείο του πρωθυπουργού, την αλλαγή της νομοθεσίας για να επιτραπεί ο διορισμός του Π. Κοντολέων στην ηγεσία της ΕΥΠ και την αλλαγή της νομοθεσίας για τη μη ενημέρωση των παρακολουθούμενων από την ΑΔΑΕ, αναφέρει:

«Αυτή η αλληλουχία των γεγονότων θα έλεγα ότι είναι ύποπτη. Δεν μπορώ να υποδείξω τον ένοχο γιατί δεν έχω αποδείξεις, αλλά υπάρχει μια σειρά γεγονότων που φαινομενικά είναι άσχετα μεταξύ τους, αλλά τείνουν να δημιουργούν ένα πολύ συγκεκριμένο puzzle. Αν βάλεις όλα τα κομμάτια μαζί, και το δεις από απόσταση, τότε θα δεις ότι πιθανόν, όλο αυτό να ήταν σχεδιασμένο.

How Israels protests are dividing mainstream media The Listening Post 18 31 screenshot

Πολλαπλές αναφορές στο Documento

Μια αριστερή εφημερίδα, το Documento, καταγγέλλει ότι έγιναν προσπάθειες να παγιδευτούν δεκάδες άλλοι στο λογισμικό παρακολούθησης, μεταξύ των οποίων στελέχη εφημερίδων, αλλά και μέλη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο στη συνέχεια, οι αναφορές στο Documento γίνονται ακόμη πιο συγκεκριμένες, αφού ο Στέφανος Λουκόπουλος υπενθυμίζει τις απαράδεκτες εκφράσεις που έχει χρησιμοποιήσει για την εφημερίδα και τον εκδότη της Κώστα Βαξεβάνη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με τους δημιουργούς του ρεπορτάζ να παραθέτουν απόσπασμα από τη Βουλή όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλεί τον Βαξεβάνη «εθνικό συκοφάντη».

How Israels protests are dividing mainstream media The Listening Post 22 18 screenshot

Ο υπουργός είχε… δουλειά

Η δημοσιογράφος Φλο Φίλιπς που επιμελείται το ρερπορτάζ, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη διαρκώς εναλασσόμενη στάση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Το αφήγημα της κυβέρνησης για το Predator, αυτό αλλάζει συνεχώς. Αρχικά είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το λογισμικό. Μετά είπε ότι γνωρίζει πως υπάρχει, αλλά δεν έχουν σχέση με αυτό οι αρχές. Τελικά παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση είχε πράγματι εγκρίνει παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά δεν χρησιμοποιούσε το predator και όλα ήταν νόμιμα».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το Al Jazeera καταγγέλλει πως ενώ είχε κανονιστεί συνέντευξη με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου, ώστε να δώσει τις απαντήσεις του για το θέμα, τελικά αυτή η συνάντηση δεν έγινε ποτέ.

Το Al Jazeera μάλιστα προβάλλει μέσα στην εκπομπή την επικοινωνία της δημοσιογράφου με τον υπεύθυνο του γραφείου του Γιάννη Οικονόμου, Βασίλη Τεμπέλη, όπου η δημοσιογράφος του ξεκαθαρίζει ότι το ρεπορτάζ θα δημοσιευτεί χωρίς την άποψη του υπουργού εφόσον ύστερα από έξι ημέρες προσπαθειών, το συνεργείο δεν έχει καταφέρει να κλείσει το πολυπόθητο ραντεβού μαζί του.

Επίλογος με την επίθεση στην ελευθερία του Τύπου

Στον επίλογό του, το Al Jazeera αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν φαίνεται να αναλαμβάνει έγκαιρα μέτρα για το ζήτημα των υποκλοπών, αφού είναι πιο προσανατολισμένη στην εκλογική μάχη του Μαΐου και «ελπίζει ότι μέχρι τότε το θέμα δεν θα είναι τόσο “ζεστό”».

Το ρεπορτάζ κλείνει με τα λόγια του Στέφανου Λουκόπουλου: «Αντιμετωπίζουμε ένα τσουνάμι δημοκρατικής οπισθοδρόμησης σε αυτή τη χώρα. Η δικαιοσύνη δεν είναι όσο ανεξάρτητη θα έπρεπε, το τοπίο των ΜΜΕ είναι πολύ προβληματικό και μεροληπτεί υπέρ της μιας πλευρά, και όσοι προσπαθούμε αυτό να το πούμε σε ένα ευρύτερο κοινό, στοχοποιούμαστε από τα μεγάλα ΜΜΕ. Αν μπορούσα να το κρίνω εγώ, το σκάνδαλο των υποκλοπών θα έπρεπε να είναι ο βασικός παράγοντας που θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά δεν το βλέπω να συμβαίνει».

Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Al Jazeera

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

InCollage 20240429 084149256

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

«Πριν από δύο χρόνια ο κύριος Ψινάκης φέρθηκε απρεπώς εναντίον του προσώπου και της αξιοπρέπειάς…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…