Ρεκόρ απολύσεων το 2022: 2,3 εκατομμύρια πολίτες στην ανεργία

Η «ανάπτυξη» της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

anergia

Τσουνάμι απολύσεων κατέκλυσε την αγορά εργασίας το δεκάμηνο Γενάρης – Οκτώβρης του 2022, με τις χαμένες θέσεις εργασίας να φτάνουν στον αστρονομικό αριθμό των 2.357.582, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της εργασιακής περιπλάνησης που έχει γίνει καθεστώς για ένα μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης, είναι σαν να έχει χάσει τουλάχιστον μια φορά τη δουλειά του ο κάθε μισθωτός τους τελευταίους δέκα μήνες.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο τον Οκτώβρη καταγράφεται μεγάλο κύμα απολύσεων και αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων, λόγω της λήξης της τουριστικής σεζόν. Όμως φέτος αυτός ο αριθμός γίνεται δυσθεώρητος ακόμα και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρά τα πανηγύρια της κυβέρνησης και των τουριστικών ομίλων για την επέκταση της σεζόν, τον «χειμερινό τουρισμό», τα καταλύματα που παραμένουν γεμάτα μέχρι και τον Νοέμβρη κ.ο.κ.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των απολύσεων αυξήθηκε κατά 572.760 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι (από 1.784.822 το πρώτο δεκάμηνο του 2021 σε 2.357.582 απολύσεις φέτος). Ταυτόχρονα, τον περασμένο Οκτώβρη το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων ήταν αρνητικό κατά 115.856 θέσεις εργασίας και πρόκειται για την τρίτη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 22 ετών, καθώς μόνο τα έτη 2018 και 2019 είχε παρατηρηθεί μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης (-120.087 και -125.668 θέσεων αντίστοιχα). Σημειώνεται ότι ακόμα και τα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης το αρνητικό ισοζύγιο δεν ξεπερνούσε τις 55.000 χαμένες θέσεις εργασίας, αποτυπώνοντας έτσι ότι πλέον η εργοδοσία αξιοποιεί κάθε νόμο και ρύθμιση που ψηφίστηκε από τα μνημόνια και τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους για να ξεφορτώνεται προσωπικό δίχως καμιά αναστολή, να στέλνει στην ανεργία εν ψυχρώ εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς κάθε μήνα.

Απογείωση της ευελιξίας και της περιπλάνησης

Τα στοιχεία της «Εργάνης» επιβεβαιώνουν ταυτόχρονα την ασύλληπτη ευελιξία στην αγορά εργασίας και την προσωρινότητα στη δουλειά, που κρέμεται σαν «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Είναι χαρακτηριστική η νέα, μεγάλη υποχώρηση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, οι οποίες για τον Οκτώβρη αποτελούν πλέον μόλις το 44,68% ανάμεσα σε όλες τις προσλήψεις, ενώ οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης ήταν περισσότερες και αντιστοιχούσαν στο 44,88% των νέων προσλήψεων και της εκ περιτροπής εργασίας στο 10,44%. Επίσης, ακόμα 6.984 συμβάσεις με πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας.

Οσον αφορά τους κλάδους, τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζουν οι δραστηριότητες στις υπηρεσίες της εστίασης (-40.610 θέσεις εργασίας) και τα καταλύματα (-75.056), διαψεύδοντας τις προσδοκίες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ στον αντίποδα θετικό ισοζύγιο κατά 22.812 θέσεις εργασίας εμφανίζεται στις υπηρεσίες εκπαίδευσης.

Πηγή: 902.gr

Η Γιάννα Αγγελοπούλου και τα άλλα δύο ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

5331416

Η Γιάννα Αγγελοπούλου και τα άλλα δύο ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου φαίνεται πως δεν θα ανανεώσει τη θητεία της ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας…

Το γατάκι Σπέτσι τα κατάφερε: Η τουρίστρια που το έσωσε του έφτιαξε λογαριασμό στο Instagram και το παίρνει στην Αμερική (video)

σπέτσι

Το γατάκι Σπέτσι τα κατάφερε: Η τουρίστρια που το έσωσε του έφτιαξε λογαριασμό στο Instagram και το παίρνει στην Αμερική (video)

Το γατάκι από τις Σπέτσες, που είχε γίνει viral πριν από μερικές ημέρες φαίνεται πως…

Παρίσι: Βίασαν 25χρονη και όταν ζήτησε βοήθεια ένας από τους βιαστές τη χτύπησε φιλικά στον ώμο (video)

παρισι

Παρίσι: Βίασαν 25χρονη και όταν ζήτησε βοήθεια ένας από τους βιαστές τη χτύπησε φιλικά στον ώμο (video)

Η 25χρονη κρύφτηκε σε ένα εστιατόριο και ο ένας από τους πέντε βιαστές της εμφανίστηκε…