Newsroom

Newsroom

Ραγκούσης: 75 αλλαγές στο πόθεν έσχες κομμάτων και πολιτικών

Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα οικονομικά των κομμάτων προτείνει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, ως προϋπόθεση για…

ragousis

Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα οικονομικά των κομμάτων προτείνει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, ως προϋπόθεση για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, εκτός από την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Το σχέδιο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνει 75 αλλαγές για τον περιορισμό, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών, καθώς και για τοπόθεν έσχες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ραγκούσης, το σχέδιο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια ευρύτερη διακομματική συμφωνία για την πάταξη του μαύρου πολιτικού χρήματος, το μόνο δρόμο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Ενδεικτικά, κάποιες από τις προτάσεις του σχεδίου, είναι η πρόταση 37 για την απαγόρευση οργανωμένης και χρηματοδοτούμενης μετακίνησης ετεροδημοτών (που σπαταλά έως και το 50% της εκλογικής δαπάνης των κόμματων) και, για τους υποψήφιους βουλευτές η πρόταση 44 για την αντικατάσταση του ατομικού φυλλαδίου με κοινά για όλους τους υποψηφίους ενός κόμματος σε κάθε περιφέρεια.

Το σχέδιο ,επεξεργάστηκε Επιστημονική Επιτροπή με τη συμμετοχή των Νίκου Αλιβιζάτου, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Φίλιππου Σπυρόπουλου, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργου Σωτηρέλη, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γεράσιμου Μοσχονά, Αναπληρωτή Καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής, Χαράλαμπου Ανθόπουλου, Επίκουρου Καθηγητή Δικαίου και Διοίκησης, Λίνας Παπαδοπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας Συνταγματικού Δικαίου, Αθανάσιου Ξηρού, Διδάκτορα Συνταγματικού Δικαίου, και Νίκου Παπασπύρου, Διδάκτορα Δημόσιου Δικαίου.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…