Ράγιο Βαγιεκάνο – Ζοζούλια: Το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης σύγκρουσης

Το «σκοτεινό» παρελθόν του Ρομάν Ζοζούλια και η σύνδεσή του με την ακροδεξιά οδήγησαν στις μαζικές αποδοκιμασίες του παίκτη από τους οπαδούς της Ράγιο Βαγιεκάνο και στην οριστική διακοπή της αναμέτρησης με την Αλμπαθέτε. Το «γαλατικό χωριό» της Μαδρίτης έδειξε ξανά πως δεν βάζει νερό στο κρασί του..

zozukentriki

«Ούτε για ρατσισμό, ούτε για ξενοφοβία, ούτε για βία. Η πρώτη φορά που διεκόπη αγώνας στην Ισπανία είναι επειδή ειπώθηκε η αλήθεια». Οι Bukaneros, ο οπαδικός πυρήνας της Ράγιο Βαγιεκάνο, σχολίασε δεικτικά το άδοξο τέλος της αναμέτρησης με την Αλμπαθέτε για την Σεγούνδα Ντβισιόν της Ισπανίας. Όχι γιατί έγιναν επεισόδια. Όχι γιατί πέταξαν μπανάνες, ή έκαναν ήχους μαϊμούς από τις κερκίδες, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε εβδομάδα σε κάποιο ευρωπαϊκό γήπεδο. Αλλά για συνθήματα κατά αντίπαλου παίκτη. Επειδή τον αποκάλεσαν ναζί.

Bukaneros – Ζοζούλια: Η πρώτη μάχη

Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Τον Ιανουάριο του 2017 ο Ουκρανός επιθετικός Ρομάν Ζοζούλια παραχωρήθηκε δανεικός από την Μπέτις στη Ράγιο Βαγιεκάνο, σε μια ακόμα κίνηση της διοίκησης Πρέσα που έκανε έξαλλο τον κόσμο. Η ομάδα από το εργατικό προάστιο της Μαδρίτης, γνωστή για τα αντιφασιστικά της αντανακλαστικά και τις κοινωνικές της δράσεις, δεν θα μπορούσε να δεχθεί στους κόλπους της έναν ποδοσφαιριστή με «ένοχο» παρελθόν. Οι Bukaneros έδωσαν στην δημοσιότητα φωτογραφία του Ζοζούλια με όπλο μαζί με παραστρατιωτικές ομάδες, καθώς και μια πόζα του δίπλα στον Στεπάν Μπαντέρα, γνωστό Ουκρανό εθνικιστή και συνεργάτη του Χίτλερ. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως ο Ζοζούλια στήριζε ανοιχτά τον «Δεξιό Τομέα», το νεοναζιστικό ουκρανικό κίνημα που μετεξελίχθηκε σε κόμμα και οργάνωσε τα τάγματα εφόδου τα πρόσφατα χρόνια των εντάσεων. Τότε, ο Ζοζούλια έπαιζε στην Ντνίπρο, η οποία είχε άμεση σύνδεση με την παραστρατιωτική οργάνωση «Τάγμα Αζόβ». Ο ποδοσφαιριστής χρησιμοποιούταν ως το πρόσωπο του τάγματος, για να γίνουν νέες στρατολογήσεις. Ο Ζοζούλια φορούσε το λογότυπό του «Δεξιού Τομέα», αν και λίγο καμουφλαρισμένο, στην πρώτη του εμφάνιση επί ισπανικού εδάφους. Το παρελθόν του είχε συζητηθεί έντονα από την πρώτη στιγμή που συμφώνησε. Η Ράγιο όμως δεν είναι Μπέτις.

Την πρώτη Φεβρουαρίου η προσπάθειά του να κάνει την πρώτη του προπόνηση με στο Βαγιέκας δεν ήταν επιτυχημένη. Οι οπαδοί τον υποδέχθηκαν με πανό και συνθήματα και αφού αποκήρυξε δημόσια τον φασισμό, τονίζοντας πως όλα οφείλονται στα όσα μετέδωσε ένας δημοσιογράφος που δεν έχει ιδέα για τα όσα γίνονται στην Ουκρανία, επέστρεψε στη Σεβίλλη και την Μπέτις, μιας και ο δανεισμός τελικά ακυρώθηκε. «Με κατηγορούν επειδή υπερασπίστηκα τον ουκρανικό στρατό απέναντι στους φιλορώσους τρομοκράτες και ότι γι΄ αυτό είμαι φασίστας. Κατηγορούν άδικα εμένα και την Ουκρανία. Είμαι πεπεισμένος ότι αν γινόταν στην Ισπανία αυτό που έγινε στην Ουκρανία, πολλοί θα έτρεχαν να υπερασπιστούν την χώρα τους. Εγώ δεν φοβάμαι τίποτα, ούτε τους οπαδούς ούτε κανέναν. Φοβάμαι όμως για την οικογένειά μου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό των οπαδών της Ράγιο στάθηκαν και οι ultras της Μπάγερν Μονάχου, σηκώνοντας πανό κατά του Ζοζούλια στα ισπανικά, ενώ έγραψαν στα αγγλικά: «Πετάξτε τους ναζί έξω από το ποδόσφαιρο».

Από την άλλη, οι συμπαίκτες του στην Μπέτις τον καλωσόρισαν πίσω στη Σεβίλλη, ενώ ο τότε υπουργός εσωτερικών, Χουάν Ιγνάσιο Θοίδο, έγραψε στο twitter πως «είμαστε όλοι Ζοζούλια». Ο ίδιος ο παίκτης, υιοθέτησε μια ρητορική που ξεκίνησε από οπαδούς της ουκρανικής Μέταλιστ, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους έγραψαν πως «εκείνοι που επιτέθηκαν στον Ζοζούλια είναι Ισπανοί αναρχοκομουνιστές που πολέμησαν μαζί με τους τρομοκράτες κατά της Ουκρανίας». «Φασισμός είναι να σκοτώνεις σε μια άλλη χώρα για τα λεφτά, όπως έκαναν αυτοί οι ultras της Ράγιο στο Ντονμπάς», είπε σε συνεντευξή του ο διεθνής επιθετικός, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά και αναπαράγοντας φήμες χωρίς υπόσταση. Η υπόθεση ολοκληρώθηκε οριστικά τον Μάρτιο, όταν οι δύο πλευρές τα βρήκαν και στο οικονομικό κομμάτι. Ο παίκτης συνέχιζε προπονήσεις με την Μπέτις και παρότι δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα λόγω του ότι ουσιαστικά είχε υπογράψει τον δανεισμό του, κλήθηκε στην εθνική. Θέση για το ζήτημα είχε πάρει και ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, τονίζοντας: «Είναι πολύ υγιές το ότι οι οπαδοί της ομάδας της γειτονιάς μου ξεκαθάρισαν ότι ο Ζοζούλια δεν έχει θέση στις αξίες τους. Είναι μια ομάδα που δεν τα πάει καλά με τις διακρίσεις και τον ρατσισμό. Για να παίξεις στο Βαγιέκας πρέπει να σέβεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η επιστροφή στο Βαγιέκας

Τον Οκτώβριο του 2017 ο Ζοζούλια υπέγραψε για την Αλμπαθέτε, όμως στην πρώτη αναμέτρηση της νέας του ομάδας με την Ράγιο Βαγιεκάνο έμεινε εκτός αποστολής. Είχε περάσει περίπου ένας χρόνος από το περιστατικό και ο προπονητής του ξεκαθάριζε πως η απουσία του δεν είχε σχέση με αυτό, αλλά ήταν για λόγους κόπωσης. Ελάχιστοι τον πίστεψαν. Στο μεταξύ, ο Ουκρανός βρήκε την Ιθάκη του στην Αλμπαθέτε. Στηρίχθηκε και ξεκίνησε να κάνει πολύ καλές εμφανίσεις, κερδίζοντας έτσι την υποστήριξη του κόσμου. Όμως το παρελθόν δεν μπορούσε να ξεχαστεί. Τον Μάρτιο του 2019 οι οπαδοί της Λούγκο τον φώναζαν εν χορώ ναζί. με την Αλμπαθέτε να ζητά την τιμωρία της ομάδας για την ανοχή της. Δύο μήνες μετά, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας τον αποκάλεσε νεοναζί σε συνέντευξη που έδωσε και εκείνος απάντησε με αγωγή. Και τον Δεκέμβριο, ήρθε η αναμέτρηση με την Ράγιο Βαγιεκάνο.

Τούτη τη φορά δεν μπορούσε να λείπει. Έχοντας εξελιχθεί σε έναν από τους ηγέτες της ομάδας του μέσα στο γήπεδο, ταξίδεψε με την υπόλοιπη αποστολή. Όλη την εβδομάδα πριν τον αγώνα οι συμπαίκτες του προσπάθησαν να τον στηρίξουν και να επικοινωνήσουν πως ήταν ένα… παρεξηγημένο παιδί, χαμένο στη μετάφραση. Οι οπαδοί της Ράγιο, από την άλλη, δεν σταμάτησαν λεπτό να τον αποδοκιμάζουν, να τον φωνάζουν «γαμ… ναζί» και να ξεκαθαρίζουν πως στο δικό τους γήπεδο δεν υπάρχει θέση για φασίστες. O ίδιος τους απάντησε φέρνοντας το χέρι στο αυτί, δείχνοντας ότι δεν τους ακούει.

Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, όμως δεν βγήκαν για να ξαναπαίξουν. «Με την σύμφωνη γνώμη της Αλμπαθέτε, της Ράγιο και της Λίγκας, ο διαιτητής και η Ομοσπονδία αποφάσισαν να διακόψουν τον αγώνα στο Βαγιέκας. Ήταν μια απόφαση που λήφθηκε με μοναδικό στόχο την διάσωση των αξιών του αθλήματος που αγαπάμε και του πρωταθλήματος», ανέφερε η ανακοίνωση των φιλοξενούμενων.

Οι Bukaneros απάντησαν με μια φράση του Εδούαρδο Γκαλεάνο: «Αν η αντίφαση είναι ο πνεύμονας της ιστορίας, το παράδοξο πρέπει να είναι, νομίζω, ο καθρέφτης που χρησιμοποιεί η ιστορία για να μας ξεγελάσει». Χαρακτήρισαν ένα ακόμα παράδοξο της ιστορίας για να τους ξεγελάσει το ότι ο πρώτος αγώνας που διακόπτεται οριστικά ήταν ο δικός τους. Δεν έχει συμβεί σε γήπεδα που βρίθουν από ρατσισμό, σεξισμό, βία, κατάρες. Και αποφάσισαν να το κάνουν τώρα. «Είναι υποχρέωσή μας να μαχόμαστε τον ναζισμό και τον φασισμό σε όλες τους τις εκφάνσεις», καταλήγουν. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μαρτίν Πρένσα δήλωσε πως «ήταν μια νύχτα θλιβερή για τη Ράγιο», ενώ λίγο νωρίτερα ο σύλλογος είχε υποστηρίξει δημόσια τον Ζοζούλια. Το ματς αναμένεται είτε να συνεχιστεί σε ουδέτερο γήπεδο κεκλεισμένων των θυρών, είτε να κατακυρωθεί υπέρ της Αλμπαθέτε.

Προφανώς, ούτε η πιθανή απώλεια βαθμών, ούτε η διαφορετική σκοπιά της διοίκησης μπορούν να αλλάξουν γνώμη στους οπαδούς. Έχουν αποδείξει πολλές φορές πως δεν μπαίνει νερό στο κρασί τους, όταν κάτι αφορά τις αξίες τους. Άλλωστε, είναι η δική τους ταυτότητα, ο λόγος για τον οποίο καμαρώνουν. «Μικροί στο γήπεδο, μεγάλοι στις αξίες», έγραφε ένα χαρακτηριστικό πανό τους….

Σοκάρει η Τερζή: «Στη Eurovision δέχτηκα ψυχική κακοποίηση – Εκείνο το βράδυ μέσα μου πέθαινα» (Video)

image 7

Σοκάρει η Τερζή: «Στη Eurovision δέχτηκα ψυχική κακοποίηση – Εκείνο το βράδυ μέσα μου πέθαινα» (Video)

Η γνωστή τραγουδίστρια μιλάει για την συμμετοχή της στη Eurovision και για πρώτη φορά αποκαλύπτει…

Τραγωδία στην Κρήτη: Τουρίστας έχασε τη ζωή του στην παραλία της Αγίας Μαρίνας – Δεν υπήρχε ναυαγοσώστης

εκαβ3

Τραγωδία στην Κρήτη: Τουρίστας έχασε τη ζωή του στην παραλία της Αγίας Μαρίνας – Δεν υπήρχε ναυαγοσώστης

Λόγω του ισχυρού κυματισμού και του αέρα είχε παρασυρθεί σε μεγάλη απόσταση από την παραλία…

Viral (ξανά) η Σάττι: Τραγουδάει το «Ζάρι» στην ντουζιέρα και «βάζει φωτιά» στο διαδίκτυο

satti marina

Viral (ξανά) η Σάττι: Τραγουδάει το «Ζάρι» στην ντουζιέρα και «βάζει φωτιά» στο διαδίκτυο

Έχει συγκεντρώσει ήδη μέχρι στιγμής 1,7 εκατομμύρια προβολές καθιστώντας το βίντεο το πρώτο trend στην…