Ραγδαίες εξελίξεις με τη Λιβανέζα «persona non grata»: Κάνει μήνυση κατά Ελλάδας – Ανακοίνωση από Χεζμπολάχ, διάβημα από το ΚΚΕ

Απειλεί την Ελλάδα η Σούχα Μπεκαρά;

SouhaBechara

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τη σύλληψη και την απέλαση της ελβετίδας-λιβανέζας ακτιβίστριας Σούχα Μπισάρα, η οποία κρίθηκε «persona non grata» από τις ελληνικές αρχές καθώς ταξίδευε μέσω Αθήνας στη Γενεύη.

Διαβάστε επίσης: Συνελήφθη στην Αθήνα Λιβανέζα ακτιβίστρια ως «persona non grata» – Είχε φυλακιστεί σε Ισραήλ και Λίβανο για 10 χρόνια

Η Μπισάρα, η οποία θεωρείται ηρωίδα στον Λίβανο καθώς φυλακίστηκε για 10 χρόνια από 1988 έως το 1998 μετά την απόπειρα δολοφονίας που έκανε κατά του διοικητή του Στρατού του Νοτίου Λιβάνου, που συνεργαζόταν με το Ισραήλ.

Η Μπισάρα, σύμφωνα με έγγραφο των ελληνικών αρχών «θεωρείται άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, την εσωτερική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία ή τις διεθνείς σχέσεις ενός ή περισσοτέρων από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι η συγκεκριμένη έχει καταχωρηθεί ως ανεπιθύμητη στο Εθνικό Μητρώο.

Μετά τη σύλληψή της από τις ελληνικές αρχές επέστρεψε στον Λίβανο και από εκεί ταξίδεψε ξανά στην Ελβετία.

Κατά την άφιξή της στην Ελβετία, όπου έχει την ιθαγένειά της και διαμένει, επικοινώνησε με δικηγόρους σε Ελβετία και Ελλάδα και αποφάσισε να υποβάλει μήνυση για να διευκρινίσει το ιστορικό της απόφασης και να ζητήσει την ακύρωσή της, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών του Λίβανου  θα ξεκινήσει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κομμουνιστικού Κόμματος Λιβάνου, που κατήγγειλε τις ενέργειες της Ελλάδας, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Χεζμπολάχ που, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θεώρησε την κίνηση «απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και αντίθετη με τους ευρωπαϊκούς νόμους (…) και υποταγμένη στην ισραηλινή εχθρική οντότητα». Κάλεσε την κυβέρνηση του Λιβάνου «να εκπληρώσει τα εθνικά και ηθικά της καθήκοντα έναντι της Μπισάρα και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και μέτρα σχετικά με την απαράδεκτη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών».

Από την πλευρά του, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης έκανε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη για τη σύλληψη της Μπισάρα. «Το ΚΚΕ αντιτίθεται στην απαράδεκτη αυτή ενέργεια των ελληνικών αρχών και ρωτάει το αρμόδιο υπουργείο για ποιούς συγκεκριμένους λόγους κρατήθηκε η Σούχα Μπσάρα στο αεροδρόμιο της Αθήνας και απαγορεύτηκε η είσοδός της στην Ελλάδα; Για ποιούς λόγους θεωρείται άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια;», αναφέρει για το θέμα ο 902.

Ποια είναι η Σούχα Μπισάρα

Το 1988, σε ηλικία μόλις 21 ετών, η Σούχα Μπισάρα πυροβόλησε δύο φορές τον επικεφαλής της στρατιωτικής ομάδας SLA (Στρατός Νοτίου Λιβάνου), Antoine Lahad. Η SLA θεωρούνταν ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ εντός του Λιβάνου και σε πολλές περιπτώσεις συμμετείχε σε ένοπλες συγκρούσεις με οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ και η παλαιστινιακή PLO.

Ο πυροβολισμός τραυμάτισε σοβαρά, αλλά δεν σκότωσε τον Antoine Lahad. Η Μπισάρα συνελήφθη από τη φρουρά του και οδηγήθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα στο Ισραήλ όπου καταγγέλλει ότι ανακρίθηκε και βασανίστηκε. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στη φυλακή Khiam στο Νότιο Λίβανο όπου κρατήθηκε για 10 χρόνια χωρίς να δικαστεί, ενώ καταγγέλλει ότι εκεί βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ καθώς και κράτηση σε απομόνωση για έξι χρόνια σε ένα μικροσκοπικό κελί.

Απειλεί την Ελλάδα η Σούχα Μπεκαρά;

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει αν πράγματι θεωρεί ότι μια ελβετίδα πολίτης, η Σούχα Μπισάρα, αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Αν αυτό πράγματι ισχύει, τότε η Μπισάρα θα όφειλε να έχει συλληφθεί και να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, αντί να της επιτραπεί να επιστρέψει στον Λίβανο και από εκεί να μεταβεί στην Ελβετία.

Αν όμως η Σούχα Μπισάρα δεν αποτελεί εθνικό κίνδυνο για την Ελλάδα, αλλά αντίθετα αποτελεί «κόκκινο» πανί για τη σύμμαχο χώρα του Ισραήλ, θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις σχετικά με το αν οι «εχθροί» του Ισραήλ, θεωρούνται αυτομάτως και εχθροί της Ελλάδας.

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…