Ρ. Σβίγκου: Η Ευρώπη να στηρίξει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

«Θεωρούμε ότι είναι κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της κι αυτό το οποίο έχουν υποστηρίξει και ο κ. Μοσκοβισί και ο κ. Σαπέν και ο κ. Ντάισελμπλουμ, πρέπει να γίνει πράξη»

58d27c921dc524f7088b4af6

“Οι διαφορές και οι διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών μπορούν να γεφυρωθούν μόνο με πολιτικές πρωτοβουλίες και με πολιτική προσπάθεια” τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Η Ρ. Σβίγκου κάλεσε την Ευρώπη να σταματήσει η Ευρώπη να πυροβολεί τα πόδια της και να στηρίξει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αναφορικά με τη στάση της ΝΔ, έκανε λόγο για υπονόμευση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, αφού, όπως είπε η Ρ. Σβίγκου, “καθημερινά τα στελέχη της ΝΔ, προεξάρχοντος του προέδρου της, αντί να καταδικάζουν τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, ουσιαστικά εύχονται να πιεστεί ακόμα περισσότερο η κυβέρνηση και εκλιπαρούν τους Ευρωπαίους για εκλογές”.

Για τη διαπραγμάτευση

Οι διαφορές και οι διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών μπορούν να γεφυρωθούν μόνο με πολιτικές πρωτοβουλίες και με πολιτική προσπάθεια.

Θεωρούμε ότι είναι κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της κι αυτό το οποίο έχουν υποστηρίξει και ο κ. Μοσκοβισί και ο κ. Σαπέν και ο κ. Ντάισελμπλουμ- με χτεσινή του δήλωση- πρέπει να γίνει πράξη. Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα του Αυγούστου και το ίδιο περιμένει να κάνουν και οι υπόλοιποι. Και βέβαια η τήρηση των συμφωνηθέντων δεν μπορεί να ξεφεύγει και από την τήρηση του ευρωπαϊκού μοντέλου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε μια σειρά ζητημάτων, όπως τα εργασιακά.

Για τη στάση της ΝΔ

Η ΝΔ προσπαθεί να πιαστεί από τα πάντα για να αντιπολιτευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα όμως είναι το βασικό το οποίο κρατούν οι Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις επικοινωνιακές προσπάθειες που κάνει. Σήμερα ο κ. Γεωργιάδης στη δημόσια τηλεόραση έλεγε ότι παρανόμως δόθηκε το επίδομα στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο. Καθημερινά τα στελέχη της ΝΔ, προεξάρχοντος του προέδρου της, αντί να καταδικάζουν τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, ουσιαστικά εύχονται να πιεστεί ακόμα περισσότερο η κυβέρνηση και εκλιπαρούν τους ευρωπαίους για εκλογές. Υπάρχει μια τεράστια μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση και η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί με κάθε τρόπο να την υπονομεύσει.

Αυτό που υπάρχει από όλες τις πλευρές- ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση- είναι η προσπάθεια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την κατάληξη σε μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία.

Για τo σκάνδαλο Βατοπεδίου

Ανεξάρτητα από την αθώωση από το δικαστήριο των κατηγορούμενων- μοναχών- γιατί όπως γνωρίζετε για τα πολιτικά πρόσωπα είχαν παραγραφεί τα ενδεχόμενα αδικήματά τους και δεν δικάστηκαν- κανείς δεν μπορεί να παραγράψει τις πολιτικές ευθύνες της ΝΔ για το συγκεκριμένο σκάνδαλο, όπως επίσης κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο. Εξάλλου τα ίδια τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όταν είχε συγκλονιστεί όλη η ελληνική κοινωνία από την υπόθεση, είχαν μιλήσει για σκάνδαλο. Το είχε κάνει η κυρία Μπακογιάννη το 2010. Ο κ. Καραμανλής ο ίδιος είχε πει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση.

Ακριβώς επειδή είχε υπάρξει τότε η αντίδραση της κοινωνίας και το θέμα το είχε σηκώσει πολύ και ο Συνασπισμός της Αριστεράς εκείνη την περίοδο, αυτή τη στιγμή η δικαιοσύνη μιλά για γη και περιουσία που παραμένει στην κατοχή του δημοσίου.

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

dentro

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

Πάνω του θα ριζώνει ένα μεταλλικό δέντρο με ανοιγμένα τα κλαδιά του προς τον ουρανό

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

βαξ παπ

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

Ο πρώην υπουργός είχε απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του…

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

opadoi

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

Tρία από τα μέλη της συμμορίας βρίσκονται στις φυλακές, ενώ από τις έρευνες που έκαναν…