R.I.P. David Crosby: Αποχαιρετισμός σε άλλο ένα γνήσιο τέκνο των κοσμογονικών 60’s

Μεγαλώνουν οι άνθρωποι, τα χρόνια περνάνε και εμείς, οι νεότεροι, είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να τους αποχαιρετίσουμε.

David Crosby 1976

Δυστυχώς. Η απώλεια του Αμερικανού μουσικού David Crosby είναι τεράστια για τη διεθνή rock σκηνή, όπως ήταν κι αυτή του Jerry Garcia των Grateful Dead το 1995, τότε που οι σημαίες στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ κυμάτιζαν μεσίστιες.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως ο Crosby έζησε δέκα ζωές και ήταν σχεδόν άθλος το ότι κατάφερε να επιβιώσει με κατεστραμμένο συκώτι ως τα 81 του, παραμένοντας «μάχιμος» μέχρι την τελευταία στιγμή.

Γεννήθηκε στο Λος Άντζελες το 1941, την ίδια χρονιά που ήρθαν στον κόσμο ο Bob Dylan και η Joan Baez, και ήταν γιος του κινηματογραφιστή Floyd Crosby, στενού συνεργάτη του «cult» Roger Corman. Αρχικά σπούδασε θέατρο προτού τον κερδίσει η μουσική και στα τέλη του 1964 φτιάξει το συγκρότημα των Byrds με τους Roger McQuinn, Gene Clark και Chris Hillman. Πρώτη τους μεγάλη επιτυχία η διασκευή τους στο «Mr. Tambourine man» του Dylan, όπως και ο ψυχεδελικός ύμνος «Eight Miles High» το 1966. Τον Ιούνιο του ’67 ο David Crosby με τους Byrds εμφανίζονται στο Διεθνές Ποπ Φεστιβάλ του Monterey και δύο χρόνια αργότερα, στο φεστιβάλ του Woodstock, με το νέο του συγκρότημα, τους Crosby, Stills, Nash & Young (ο Neil Young, προερχόμενος από το αδερφό γκρουπ Buffalo Springfield, συμμετείχε συναυλιακά στο σχήμα που κανονικά ήταν τρίο ως Crosby, Stills & Nash). Μαζί, όμως, με τη μορφή κουαρτέτου δηλαδή ηχογράφησαν το, ιστορικής σημασίας, άλμπουμ «déjà vu» του 1969, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και η ηλεκτρική διασκευή τους στο «Woodstock» της Joni Mitchell.

Ο απροσδόκητος χαμός της τότε κοπέλας του, Christine Hinton, σε αυτοκινητικό δυστύχημα, τον βύθισε στα ναρκωτικά, των οποίων ούτως ή άλλως ήταν χρήστης. Το 1971 κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο άλμπουμ του, συνεργαζόμενος με την αφρόκρεμα των μουσικών του Frisco (Santana, Grateful Dead, Jefferson Airplane). Υποστήριζε φανατικά την απενοχοποίηση της ινδικής κάνναβης, φτιάχνοντας μάλιστα το δικό του brand, που λεγόταν «Mighty Croz» και που προωθούσε τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Ανέκαθεν πολιτικοποιημένος, δήλωνε ειρηνιστής, μετέχοντας στο αντιπολεμικό κίνημα την περίοδο της αμερικανικής εισβολής στο Βιετνάμ, αλλά και πιο πρόσφατα, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνο εγωπαθή» τον Πρόεδρο Donald Trump. Τον Ιανουάριο του 2000 η μουσικός Melissa Etheridge (αυτή που έλεγε το smash hit «Like the way I do» για όποιον δεν τη θυμάται), ανακοίνωσε πως ο David Crosby ήταν ο δότης σπέρματος για τα δύο παιδιά που απέκτησαν με τη σύντροφο της.

Η εξάρτηση του από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά όλων των ειδών του δημιούργησε ουκ ολίγες φορές προβλήματα με το νόμο, κυρίως όμως έβλαψε ανεπανόρθωτα την υγεία του με αποτέλεσμα να κάνει μεταμόσχευση συκωτιού το 1994 (τα έξοδα της επέμβασης κάλυψε ο Βρετανός συνάδελφός του, Phil Collins).

Ο David Crosby πάλευε για πολλά χρόνια με την ηπατίτιδα τύπου C και τον σακχαρώδη διαβήτη, ενώ το 2014 ξεκίνησαν τα προβλήματα και με την καρδιά του. Πίστευε πως πάντα υπάρχει χρόνος για ένα reunion των Crosby, Stills & Nash, αλλά οι άλλοι δήλωσαν πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο λόγω των φτωχών σχέσεων που είχαν πια μεταξύ τους.

Πέθανε προχθές, 18 Ιανουαρίου, βυθίζοντας στο πένθος τη διεθνή rock σκηνή που έχασε ακόμη ένα γνήσιο τέκνο των κοσμογονικών sixties.

Αξέχαστος και αθάνατος! Ακούστε στη μνήμη αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη το κομμάτι «Almost cut my hair» μέσα από το άλμπουμ «déjà vu»:

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Καταγραφή 4

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Ευτυχώς οι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους