Πυρκαγιές ακόμη και στον Αρκτικό Κύκλο: Στάχτη 3 εκατ. στρέμματα

Την ίδια ώρα κάποιοι δεν αναγνωρίζουν καν την ύπαρξη της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε

AP 18199661406977

Περίπου 3 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης έχουν καεί μέχρι στιγμής στη Σιβηρία, στον Αρκτικό Κύκλο, όπου δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία διαχείρισης εναέριων δασικών πυρκαγιών. Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι η Δημοκρατία της Σάχα, όπου βρίσκεται το Βεργχογιάνσκ -περιοχή που το θερμόμετρο έφτασε τις προηγούμενες ημέρες τους 38 βαθμούς Κελσίου– όπου κάηκαν 2.295 εκατομμύρια στρέμματα ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 127 πυρκαγιές.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα zoon.gr, οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι αφού στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος της Αρκτικής (γνωστό ως πέρμαφροστ) βρίσκονται αποθηκευμένες τεράστιες ποσότητες άνθρακα. Μέχρι τώρα οι περιοχές αυτές είναι θωρακισμένες. Αν όμως συνεχιστεί η κλιματική κρίση, τότε λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και των πυρκαγιών μπορεί να απελευθερώσουν τα οργανικά υλικά με την μορφή αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή, διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο.

Εάν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή, όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι, τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Αρκτική θα τις βλέπαμε κάθε 100.000 χρόνια. Οι θερμοκρασίες ρεκόρ και οι ισχυροί άνεμοι είναι που κάνουν την κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική, σύμφωνα και με το Πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παρακολουθεί την κατάσταση, αφού οι πυρκαγιές αυτή την περίοδο του έτους είναι συχνές.

Να σημειωθεί ότι και κατά το 2019 είχαν σημειωθεί περισσότερες από 100 πυρκαγιές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στον Αρκτικό Κύκλο. Τα στοιχεία από τους δορυφόρους δείχνουν ότι από τα 18 χρόνια που υπάρχουν καταγραφές, κατά το 2019 αλλά και το 2020 μέχρι τώρα, από τις πυρκαγιές στην Αρκτική έχει εκλυθεί ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με συνολικά τα προηγούμενα 16 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό σε διάστημα 6 εβδομάδων κατά το 2019, απελευθερώθηκε από την Αρκτική ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα με αυτή που εκπέμπει μέσα σε ένα χρόνο η Σουηδία από όλες τις δραστηριότητες.

* H αρχική φωτογραφία είναι από τις πυρκαγιές στη Σουηδία το 2018, Associated Press

Φωτιά στην Κόρινθο – Η στιγμή που ο τραυματίας πυροσβέστης μεταφέρεται μακριά από το πύρινο μέτωπο (photo)

sofiko pirosbestis

Φωτιά στην Κόρινθο – Η στιγμή που ο τραυματίας πυροσβέστης μεταφέρεται μακριά από το πύρινο μέτωπο (photo)

Τραυματίστηκε ο υποδιοικητής της ΠΥ Κορίνθου, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης από εναέριο μέσο