«Πυρά» της ΠΟΕΣΥ στην κυβέρνηση: «Επιχείρηση απόλυτης χειραγώγησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) έστειλε σήμερα ανοιχτή επιστολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ζητώντας να μην αλλάξει η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΑΠΕ-ΜΠΕ.  

5239470 2

Την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών προκάλεσε απόφαση από την κυβέρνηση  με την οποία τοποθετούνται δύο ακόμη μέλη στο ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η ΠΟΕΣΥ έστειλε επιστολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, στην οποία μεταξύ άλλων κατηγορεί την κυβέρνηση για «απόλυτη χειραγώγηση» του Πρακτορείου, και ζητά τα νέα μέλη να διορίζονται από θεσμικούς παράγοντες εκτός ΔΣ.

  

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΟΕΣΥ:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στο πλαίσιο του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΕ-ΜΕ με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο του ΑΠΕ ΜΠΕ κ. Αιμίλιο Περδικάρη ότι βάσει της υπ’ αρ. 139344 ΕΞ 2021 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 5263/Β/12-11-2021), με την οποία αυξήθηκε ο αριθμός των μελών του ΔΣ του ΑΠΕ _ΜΠΕ από επτά σε εννέα, την περασμένη Τετάρτη 9/2/22 σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του μοναδικού μετόχου, αποφασίστηκε, ότι τα δύο πρόσθετα μέλη του ΔΣ θα είναι πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, που θα ορίζονται από την Κυβέρνηση, χωρίς καμία θεσμική ιδιότητα.

Κατ’ αρχήν οφείλουμε να διαμαρτυρηθούμε, για τον τρόπο με τον οποίο έλαβε χώρα η αλλαγή αυτή, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου και χωρίς καμία διαβούλευση με τους θεσμικούς παράγοντες. Περαιτέρω, είμαστε υποχρεωμένοι να υπογραμμίσουμε, ότι αυτή η μεταβολή επιδρά αποφασιστικά στην θεσμική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού αλλοιώνεται η σύνθεση του και οδηγεί σε απόλυτη χειραγώγησή του, καθώς οι εκπρόσωποι ανεξάρτητων φορέων υποσκελίζονται από πρόσωπα διορισμένα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπούν οτιδήποτε άλλο πέραν των κυβερνητικών επιλογών. Τρίτον να επισημάνουμε ότι ιστορικά, τηρήθηκε στη σύνθεση του ΔΣ του ΑΠΕ ΜΠΕ η πλειοψηφία της θεσμικής εκπροσώπησης.

Η πρωτοφανής αυτή απόφαση του μετόχου για αύξηση των μελών του ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ με επιπλέον δύο διορισμένα μέλη ενισχύει τον κρατικό παρεμβατισμό στον εν λόγω δημόσιο πυλώνα ενημέρωσης και καταργεί επί της ουσίας την ανεξαρτησία ενός ιστορικού δημοσιογραφικού φορέα. Πρόκειται για πολιτική πράξη που οδηγεί στον πλήρη κρατικό έλεγχο με την αποδυνάμωση της θεσμικής εκπροσώπησης -κάτι το οποίο δεν συνάδει με τις προσπάθειες για πλουραλισμό και δημοκρατική ενημέρωση.

Μια τέτοια εξέλιξη θέτει σε σοβαρούς κινδύνους τη λειτουργία του ΑΠΕ ΜΠΕ αλλά και σε ό,τι αφορά την ίδια την ανεξαρτησία του, αφού ως Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων οφείλει να λειτουργεί ανεξάρτητα και αντικειμενικά, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν επιτυγχάνεται, όταν η πλειοψηφία του Διοικητικού του Συμβουλίου εκπροσωπεί αποκλειστικά και μόνο τον μέτοχο. Ήδη γινόμαστε αποδέκτες πλειάδας διαμαρτυριών αλλά και θεσμικών τοποθετήσεων, που υπογραμμίζουν τον κίνδυνο για το διεθνές status του ΑΠΕ-ΜΠΕ με την ενδεχόμενη αποβολή αυτού από τις τάξεις της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA), αφού η ανεξαρτησία από την κυβέρνηση της χώρας αποτελεί ουσιαστικό όρο συμμετοχής.

Κύριε Υπουργέ,

Η ΠΟΕΣΥ που όπως καλά γνωρίζετε μετέχει θεσμικά στο ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπροσωπώντας το σύνολο των δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας, παρακολουθεί με αυξημένη ανησυχία τη θεσμική αυτή εκτροπή και είναι υποχρεωμένη να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις, που επηρεάζουν την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα του Πρακτορείου, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ή διαβούλευση, αλλά και για τον πλήρη κυβερνητικό έλεγχο που επιβάλλεται στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με τα δεδομένα αυτά, ζητάμε την τροποποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, κατά τρόπο ώστε να ορίζονται τα πρόσθετα μέλη του ΔΣ από θεσμικούς παράγοντες, που μέχρι σήμερα δεν εκπροσωπούνται στην σύνθεση του ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, διασφαλίζοντας έτσι την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα του Πρακτορείου.

Ακόμα και την ύστατη αυτή ώρα, έχετε τη δυνατότητα να αποτρέψετε την θεσμική εκτροπή που λαμβάνει χώρα, και να διαφυλάξετε το κύρος του Πρακτορείου αλλά και της Κυβέρνησης.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας».

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…