Δικαστικοί κύκλοι βάλλουν κατά του προέδρου της ΝΔ κατηγορώντας τον για λαϊκισμό και επισημαίνοντας ότι πριν τοποθετηθεί παρουσιάζοντας τη δήθεν εύκολη λύση, θα όφειλε τουλάχιστον να γνωρίζει ότι οι κύριοι παράγοντες για τους οποίους καθυστερεί η απονομή της δικαιοσύνης δεν είναι αυτοί για τους οποίους μίλησε αλλά πρώτον, η πληθώρα της δικαστικής ύλης που είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ και δεύτερον η έλλειψη υποδομών και προσωπικού.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι τα δικαστήρια κάνουν ουσιαστικά διακοπές από την 1η Ιουλίου έως τις 16 Σεπτεμβρίου, αυτό όμως δεν αφορά και τους δικαστές οι οποίοι και στελεχώνουν εκ περιτροπής τμήματα της Δικαιοσύνης τα οποία λειτουργούν κανονικά και δικάζουν υποθέσεις, τόσο τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, όσο -συχνά- και τον Αύγουστο ιδίως όταν πρόκειται για περιπτώσεις οι οποίες κινδυνεύουν με παραγραφή.
Επιπλέον, σημειώνουν οι ίδιοι (καλώντας ταυτόχρονα τον κ. Μητσοτάκη αν επιθυμεί να δώσει το καλό παράδειγμα να φροντίσει για τη μείωση των βουλευτικών διακοπών) αν μειωθεί ο χρόνος των δικαστικών διακοπών, τότε φυσιολογικά θα επέλθει ακόμη μεγαλύτερη βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης αφού οι δικαστές θα χρεωθούν περισσότερες υποθέσεις τις οποίες θα πρέπει να φέρουν σε πέρας.
Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της πρότασης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την αύξηση του ωραρίου εργασίας, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι κατά τον κανονισμό των δικαστηρίων, δεν έχουν θεσμοθετημένο ωράριο και συνεδριάζουν καθημερινά από τις 09:00 έως τις 15:00 γιατί αυτό είναι το ωράριο των δικαστικών υπαλλήλων. Όπως εξηγούν, από τη μια οι γραμματείς αρνούνται να εργαστούν πέραν του ωραρίου τους αφού δεν πληρώνονται υπερωρίες κι από την άλλη οι δικηγόροι, κατόπιν απόφασης των Δικηγορικών Συλλόγων τους μετά τη λήξη του ωραρίου απέχουν.
Ως εκ τούτου, λένε, για να πετύχει η αύξηση του ωραρίου θα πρέπει να εξασφαλισθεί πρώτον ότι οι γραμματείς θα πληρώνονται τις όποιες υπερωρίες τους και δεύτερον θα πρέπει να εξασφαλισθεί η συναίνεση των Δικηγορικών Συλλόγων ώστε οι δικηγόροι να μην απέχουν μετά το πέρας του ωραρίου. Επιπλέον, υποστηρίζουν, θα πρέπει να αφαιρεθεί η διάταξη του Κώδικα Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας που προβλέπει ότι η αποχή των δικηγόρων αποτελεί λόγο αναβολής μιας δίκης.
M.A.