«Πυρά» από Euractiv για το σκάνδαλο των υποκλοπών: Εδώ και ένα χρόνο η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα

Η Euractiv μάλιστα επικαλείται και δημοσίευμα του Inside Story, το οποίο και επιβεβαιώνει πλήρως τις αποκαλύψεις του Documento για το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών.

EK EPITROPI

Έκθετη για μια ακόμη φορά μένει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς το Euractiv προχώρησε σε ένα εκτενές δημοσίευμα «βόμβα».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων, σύμφωνα με την οποία ενενήντα δύο Έλληνες, μεταξύ αυτών πολιτικοί, υπουργοί και δημοσιογράφοι, έλαβαν μολυσμένα SMS που σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό. Η Euractiv μάλιστα επικαλείται και δημοσίευμα του Inside Story, το οποίο και επιβεβαιώνει πλήρως τις αποκαλύψεις του Documento για το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Κάθε μήνυμα ήταν προσαρμοσμένο στο συγκεκριμένο άτομο στο οποίο στάλθηκε. Υπήρχαν περισσότερα από 350 SMS που σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό σε πιθανούς στόχους Predator, μερικά από αυτά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του κράτους για εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Euractiv, αν και στην Ελλάδα το λογισμικό παρακολούθησης είναι απαγορευμένο ακόμη και για τις κυβερνητικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «διευκόλυνε τη διάδοσή του Predator σε άλλες χώρες», με τη χορήγηση άδειας εξαγωγής μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Sophie in ‘t Veld, εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή και άλλα όργανα της ΕΕ, όπως η υπηρεσία συνοριακών ελέγχων Frontex. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε λόγο να ερευνήσει πολύ διεξοδικά», δήλωσε η ίδια. Ωστόσο, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν σιωπήσει σχετικά με αυτό μέχρι στιγμής, κάνοντας λόγο για ένα θέμα που πρέπει να διερευνήσουν οι εθνικές αρχές.

Η In ‘t Veld είχε δηλώσει στο παρελθόν στην EURACTIV τη δυσαρέσκειά της για την έλλειψη δράσης της Επιτροπής σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό. Κατά την άποψη της Επιτροπής, η επιβολή του νόμου για το κακόβουλο λογισμικό εναπόκειται στα κράτη μέλη. Ωστόσο, ο in ‘t Veld πιστεύει ότι αυτό είναι απλώς ένα «φύλλο συκής» και μια πρόφαση της Επιτροπής, ώστε να μην κάνει τη δουλειά του.

«Φτάνουμε στο σημείο όπου η Επιτροπή δεν αξίζει πλέον την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε.

Μάλιστα, το Euractiv κατέθεσε αίτημα πρόσβασης σε έγγραφα της Κομισιόν που σχετίζονται με το Pegasus, το Predator και το γενικώς το κακόβουλο λογισμικό, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τα στραβά μάτια

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε στο Euractiv ότι «η ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων των υπουργών είναι θέμα για το οποίο αποκλειστικά αρμόδια είναι τα κράτη μέλη και οι εθνικές αρχές ασφαλείας τους».

«Ο επικεφαλής των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, ταυτόχρονα και ανιψιός του Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος ήταν γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου μέχρι τον Αύγουστο του 2022, παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής και αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, τέθηκε υπό παρακολούθηση από την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών το 2021», υπενθυμίζει το δημοσίευμα.

Συμπληρώνει, μάλιστα, πως ο Μητσοτάκης είχε δηλώσει δημοσίως ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση αυτή και αργότερα παραδέχθηκε ότι ο Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

«Σε ό,τι αφορά το Predator, η ελληνική εκτελεστική εξουσία λέει ότι πρόκειται για ένα θέμα που εξετάζει επί του παρόντος η ελληνική δικαιοσύνη. Ωστόσο, σχεδόν ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, η δικαιοσύνη δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα», σχολιάζει το Euractiv.

Πηγή: documentonews.gr

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…