Newsroom

Newsroom

Πτώση – ρεκόρ δεκαετίας

-Σχολή από τον τόπο σου… -Πυξίδα, η κρίση και η δουλειά -Του χρόνου μαχαίρι στις ειδικές κατηγορίες Στη μεγαλύτερη πτώση…

-Σχολή από τον τόπο σου…
-Πυξίδα, η κρίση και η δουλειά
-Του χρόνου μαχαίρι στις ειδικές κατηγορίες
Στη μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας οδηγήθηκαν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τα σύγχρονα αδιέξοδα. Η συνέχιση της οικονομικής κρίσης και η αναζήτηση ασφαλούς επαγγελματικής προοπτικής σφράγισαν πιο έντονα από ποτέ την προσπάθεια εισαγωγής στα ΑΕΙ, η οποία κατά τ’ άλλα δεν απέφυγε τα παρατράγουδα:

α) Περί τους 6.000 υποψήφιοι εισήχθησαν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με το προνόμιο της χαμηλότερης βάσης που έδωσε το υπουργείο στις ειδικές κατηγορίες (όσοι μέχρι πέρυσι δικαιούνταν μετεγγραφής), με ορισμένους μάλιστα να μπαίνουν και με βαθμολογία κάτω από τη βάση.

β) Περίπου 1.162 άτομα δεν κατάφεραν να υποβάλουν ηλεκτρονικά το οριστικό μηχανογραφικό, έμειναν εκτός ΑΕΙ και σκοπεύουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Το υπουργείο αναγνωρίζει 50 με 60 περιπτώσεις και ήδη μιλάει για νομικές λύσεις.

Οι δραματικά λιγότεροι αριστούχοι και οι εξίσου περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά βαθμολογίες κάτω από τη βάση στις φετινές πανελλαδικές σηματοδότησαν τη μεγάλη κάθοδο που συμπαρέσυρε όλες τις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές μηδέ εξαιρουμένων και των Ιατρικών, που παρέμεναν κολλημένες επί χρόνια στην οροφή.

Καθοριστικός ο ρόλος των οικονομικοκοινωνικών δεδομένων. Σαφή τα δύο κριτήρια των υποψηφίων: α) Σπουδές κοντά στο σπίτι. β) Σχολές με όσο το δυνατόν ασφαλέστερη επαγγελματική προοπτική.

Αποτέλεσμα, να σημειώνεται δραματική πτώση σε όλες τις Πολυτεχνικές σχολές (από 300 μέχρι πάνω από 2.000) και τα Παιδαγωγικά (από 700 έως 2.000), που πλέον μαστίζονται από την κρίση και το Μνημόνιο (ύφεση και αναστολή διορισμών, αντιστοίχως), ενώ η διακύμανση της πτώσης δείχνει μικρότερη στις κεντρικές σχολές και μεγαλύτερη στην περιφέρεια, δηλαδή κοντά στον τόπο διαμονής των υποψηφίων.

Συγκρατημένες οι Νομικές που ακόμα προσελκύουν με το κύρος καθώς και οι μεσαίες Κοινωνικών και Διεθνών Σπουδών που υπόσχονται ασφαλέστερη προοπτική.

Κατά τ’ άλλα, σε έξι ΑΕΙ πέρασαν με βαθμολογία κάτω από τη βάση, το ίδιο σε 96 τμήματα ΤΕΙ από τα 194.

Μένουν εκτός περί τους 46.023 (έναντι 21.821 πέρυσι), δεν καλύφθηκαν 1.568 θέσεις. Από τους 123.916 υποψηφίους οι επιτυχόντες είναι 77.893 έναντι 84.368 πέρυσι.

Οι εγγραφές θα γίνουν από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά:

Πτώση

* Η πτώση αποτυπώνεται σχεδόν στο σύνολο των τμημάτων των Πανεπιστημίων και στα μισά τμήματα ΤΕΙ, ενώ για πρώτη φορά επηρέασε και τις Στρατιωτικές σχολές. Ξεκινά από τα 200 μόρια και ξεπερνά τις 3.673 (ΤΕΙ τουριστικών επαγγελμάτων). Μεγαλύτερη είναι η βουτιά σε Παιδαγωγικά, Πολυτεχνικά και καθηγητικές σχολές, μικρότερη στις Ιατρικές, τις νομικές και των ΜΜΕ. Στις κεντρικές σχολές συγκρατήθηκαν, στην περιφέρεια κατρακύλησαν.

Τα οικονομικοκοινωνικά κριτήρια, πιο έντονα από ποτέ, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση της καθοδικής πορείας των βάσεων που ξεκίνησε από τη μεγάλη αποτυχία στις πανελλαδικές με τη δραματική μείωση -από τη μια- των αριστούχων και την κατακόρυφη αύξηση -από την άλλη- των βαθμολογιών κάτω από τη βάση.

Οπως αποδεικνύεται, οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους καθοδηγήθηκαν από α) τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης β) τις προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση. Αποτέλεσμα:

-Ομοειδή τμήματα να πέφτουν λιγότερο στο κέντρο, περισσότερο στην περιφέρεια με πολύ μεγάλη διαφορά σε ορισμένες περιπτώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι Πολυτεχνικές σχολές, που σημειώνουν και τη μεγαλύτερη πτώση σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες σχολών. Η μείωση της βάσης ξεκινά από 300 μόρια στην Αθήνα, ανεβαίνει σε 500 με 1.000 στη Θεσσαλονίκη και ξεπερνά τα 2.000 σε Θράκη, Πάτρα, Κρήτη, ενώ η βάση διαμορφώνεται στα 14.095 μόρια.

-Ομάδες περιζήτητων σχολών χάνουν την πρωτοκαθεδρία τους και παίρνουν την κατηφόρα. Προς επίρρωσιν, η συνεχιζόμενη από πέρυσι πτώση των Παιδαγωγικών τμημάτων και η νέα μεγάλη βουτιά των καθηγητικών σχολών (Φυσικομαθηματικές κ.ά.). Στα Παιδαγωγικά, η πτώση ξεκινά από 700 στα κεντρικά και ξεπερνά τα 2.000 στα περιφερειακά (-2.068 στη Ρόδο). Η βάση πλέον διαμορφώνεται στα 15.247 μόρια (Ρόδο). Σχολές Ψυχολογίας, Διεθνών και Κοινωνικών σπουδών (που οδηγούν σε μεγαλύτερη γκάμα επαγγελματικών επιλογών) έχουν συγκρατηθεί, ενώ στην κατηφόρα παρασύρθηκαν και οι Οικονομικές σχολές που παγίως τα τελευταία χρόνια ήταν μεταξύ των δημοφιλέστερων και σταθερά αυξανόμενων σχολών, λόγω των ασφαλών επαγγελματικών προοπτικών.

Συγκρατημένες και οι Νομικές σχολές οι οποίες, αν και έχουν κορεστεί, εξακολουθούν να προσελκύουν, με το κύρος και τη φιλοδοξία της ευρύτερης επαγγελματικής δραστηριοποίησης, αρκετούς υποψήφιους. Η πτώση τους κυμάνθηκε από 285 έως σχεδόν 400 μόρια (393). Μικρή η μείωση και στις σχολές ΜΜΕ που κυμάνθηκε από 571 έως 803 μόρια.

Ειδική κατηγορία οι Ιατρικές σχολές, που για πρώτη φορά έπεσαν από το ταβάνι τόσο βίαια. Η μείωση στις βάσεις αυτής της υψηλόβαθμης κατηγορίας σχολών δεν είναι πολύ μεγάλη συγκριτικά με τις άλλες αλλά είναι πρωτόγνωρη, ενώ έριξε όλη την ομάδα για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, κάτω από το όριο των 19.000 μορίων. Ειδικότερα, η πτώση κυμάνθηκε από 300 έως 642 μόρια, με τη Θράκη να οριοθετεί τη βάση της κατηγορίας στα 18.369 μόρια.

Σημαντική η πτώση και στα ξενόγλωσσα τμήματα, τόσο στα υψηλόβαθμα, όσο και στα μεσαία, ενώ το μόνο αδιατάρακτο και ανεπηρέαστο είναι το πάντα δημοφιλές, υψηλόβαθμο και ένα από τα 15 τμήματα ΑΕΙ που παρουσίασαν άνοδο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, του Ιόνιου Πανεπιστημίου, στην Κέρκυρα. Στα 19.197 μόρια η βάση, με άνοδο 34 μόρια.

Ποια παρουσίασαν άνοδο. Μόλις 15 τμήματα ΑΕΙ, όλα τους με ειδικά μαθήματα (ξενόγλωσσα, μουσικά και τεχνών), εκτός από ένα το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας Αιγαίου (Μυτιλήνη).

Αντιστοίχως, τα 57 από τα 194 τμήματα ΤΕΙ ανέβασαν τις βάσεις εισαγωγής τους.

ΤΕΙ

-Ανάλογη είναι η εικόνα της πτώσης και στα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Θεαματικές οι μειώσεις στις βάσεις στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων, ήτοι στα 137 από τα 194.

Στις περισσότερες σχολές, η πτώση κυμάνθηκε σε χιλιάδες μόρια (1.000, 2.000 και 3.000). Αλλωστε, τα υψηλότερα αρνητικά ρεκόρ σημειώθηκαν στα ΤΕΙ και συγκεκριμένα μείωση στις βάσεις μεσαίων και χαμηλής ζήτησης τμημάτων από 2.000 έως 3.000 μόρια. Οσο για τα 57 τμήματα που παρουσίασαν άνοδο, δεν είναι τυχαία. Τα περισσότερα εξ αυτών με σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα σπουδών (περιβάλλον, γεωτεχνολογία, βιομηχανικός σχεδιασμός κ.ά.).

Βαθμοί

Η δραματική μείωση των αριστούχων και η αύξηση των βαθμολογιών κάτω από τη βάση διαμόρφωσε μια δυσάρεστη εικόνα ως προς τις επιδόσεις και κατά συνέπεια τη διαμόρφωση των βάσεων, δεδομένων φυσικά και των προαναφερθέντων ποιοτικών παραγόντων (απασχόληση, οικονομική κρίση). Από την άλλη, η κατάργηση τής βάσης του 10 εξακολουθεί να συντηρεί τα φαινόμενα εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας, με βαθμούς κάτω από τη βάση.

Σε 21 τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης εισήχθησαν με βαθμολογία κάτω από τη βάση.

Εξ αυτών, τα έξι είναι Πανεπιστημιακά τμήματα, τα άλλα 6 Ιερατικές σχολές, και 9 Στρατιωτικές. Στα ΤΕΙ ο αριθμός αυξάνεται στα 96 (από τα 194) τμήματα που διαμόρφωσαν βάση εισαγωγής κάτω από το 10. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Με 4,55 εισήχθη υποψήψιος σε στρατιωτική σχολή, με 6,98 στο Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Ισπανικής γλώσσας (Κέρκυρα) και με 2,91 στο Τουριστικών Επαγγελμάτων ΤΕΙ Ρόδου (όπως και σε όλα της κατηγορίας).

Ειδικές κατηγορίες

Οσοι είχαν μέχρι πέρυσι προνόμιο μετεγγραφής, φέτος μπήκαν μέσω των ειδικών κατηγοριών και καθ’ υπέρβασιν του αριθμού εισαγομένων της γενικής κατηγορίας.

Είναι 6.000 σε σύνολο 77.893 (σχεδόν το 10%) επιτυχόντων και ήδη προκάλεσαν αντιδράσεις και σχεδόν ταυτόχρονα την απάντηση του υπουργείου ότι τον επόμενο χρόνο ο αριθμός θα μειωθεί. Προκάλεσε το γεγονός ότι πέρασαν στα ΑΕΙ με χαμηλότερη βάση, ενώ υπήρξαν και αρκετοί που τα κατάφεραν με βαθμολογίες κάτω από τη βάση.

Μηχανογραφικά

Παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα με την ηλεκτρονική συμπλήρωση. Περί τα 1.100 άτομα είχαν δηλώσει ότι δεν κατάφεραν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους, το υπουργείο αναγνωρίζει τις περιπτώσεις 50 με 60 υποψηφίων (οι περισσότεροι αριστούχοι) και στελέχη του λένε ότι θα αναζητηθεί νομική λύση.
Των ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ – ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
http://www.enet.gr

1 pinakes thumb mediumgrafhma18 thumb mediumgrafima16g thumb mediumgrafhmad thumb mediumgrafima14b thumb mediumgrafima14a thumb medium

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αστυνομικού που επιχείρησε να πάρει αναρρωτική με ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις

6070988

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αστυνομικού που επιχείρησε να πάρει αναρρωτική με ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις

Ο συλληφθείς αστυνομικός θα οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα

Ολυμπιακοί Αγώνες- Το απόλυτο φιάσκο : Ακύρωσαν το γκολ της Αργεντινής δύο ώρες μετά το ματς! (video)

argentina

Ολυμπιακοί Αγώνες- Το απόλυτο φιάσκο : Ακύρωσαν το γκολ της Αργεντινής δύο ώρες μετά το ματς! (video)

Διακοπή, ένταση και ένα γκολ που ακυρώθηκε δύο ώρες αφότου σημειώθηκε είχε το μενού στο…