Newsroom

Newsroom

Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε ο Λέτα

Ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή πήρε της Τετάρτη η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα. Επεται η δυσκολότερη ψηφοφορία στη Γερουσία,…

leta

Ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή πήρε της Τετάρτη η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα.

Επεται η δυσκολότερη ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου επίσης θα επιβεβαιωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία με τη στήριξη της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο.

«Κλέφτες» φώναζαν εκατοντάδες Ιταλοί γύρω από το Μοντετσιτόριο, την ώρα που ο Ενρίκο Λέτα έστελνε στους βουλευτές το μήνυμα «στήριξη της κυβέρνησης ή χάος» και υποσχόταν ότι «θα πολεμήσει σαν λιοντάρι» για μία νέα αρχή, την αναστήλωση της οικονομίας, την αναστροφή της απογοήτευσης των πολιτών και της αυξανόμενης εχθρικότητας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζητώντας για τρίτη φορά από τον Οκτώβριο την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ενρίκο Λέτα παρουσίασε τις προτεραιότητές του για το 2014, στις οποίες εντάσσει την τόνωση της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και την αναθεώρηση του «παραμορφωτικού» εκλογικού νόμου που ευθύνεται για εκλογικά αδιέξοδα, του περίφημου Porcellum, που ουδείς θέλει, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει τροποποιηθεί.

Οι δηλώσεις, δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις του Ενρίκο Λέτα έρχονταν όμως κατά την τρίτη ημέρα κινητοποιήσεων από το κίνημα της 9ης Δεκεμβρίου ή το λεγόμενο Κίνημα των Δικράνων, που διαρκώς ενισχύεται και επιμένει να ζητά το τέλος των πολιτικών λιτότητας με συγκεντρώσεις, καθιστικές διαμαρτυρίες, αποκλεισμούς οδικών αρτηριών και σιδηροδρομικών σταθμών από το βορρά έως το νότο.

Το κίνημα ξεκίνησε ως μικρή κινητοποίηση αγροτών στη Σικελία για να ενισχυθεί και να διευρυνθεί συνενώνοντας πλέον οδηγούς φορτηγών, εμπόρους, βιοτέχνες, ανέργους και χαμηλόμισθους. Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κατά τόπους διαμαρτυρίες έως την Παρασκευή ανά την Ιταλία και την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζουν πανιταλική συγκέντρωση στη Ρώμη.

«Θα φτάσουμε στη Ρώμη από όλη την Ιταλία. Θα δώσουμε μάχη έως ότου αυτοί οι πολιτικοί πάνε στο σπίτι τους» δηλώνει ο επικεφαλής του κινήματος Ντανίλο Κάλβανι, επισημαίνοντας πως η ημερομηνία της μαζικής διαδήλωσης στη Ρώμη θα αποφασιστεί το επόμενο διήμερο.

Την ίδια στιγμή, η Forza Italia εγκαταλείπει τη γραμμή υπέρ των διαδηλωτών, με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αναβάλει προγραμματισμένη συνάντησή του με αντιπροσωπεία οδηγών φορτηγών προκειμένου να αποφύγει πιθανές κατηγορίες περί ενορχήστρωσης διαδηλώσεων που έχουν σε πολλές περιπτώσεις οδηγήσει σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι συμπλοκές που έχουν σημειωθεί, αλλά και ορισμένα περιστατικά με απειλές προς καταστηματάρχες προκειμένου να κλείσουν τα μαγαζιά τους, έχουν προκαλέσει πολεμική στην Ιταλία, και ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο αναμένεται να μιλήσει την Πέμπτη επί του θέματος στο Κοινοβούλιο.

«Δεν θα επιτρέψουμε να μπει φωτιά σε πόλεις» είχε διαμηνύσει ένα 24ωρο νωρίτερα ο Αλφάνο, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος θα απαντήσει «με την απαιτούμενη ισχύ» στις πιο ακραίες και βίαιες ομάδες του κινήματος.

Φασιστικά στοιχεία και χούλιγκαν έχουν παρεισφρήσει σε κάποιες περιπτώσεις στις κινητοποιήσεις. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει πως το Κίνημα των Δικράνων στηρίζεται και από τον νεοφασιστική Forza Nuova, ωστόσο οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων αρνούνται την ύπαρξη πολιτικών διασυνδέσεων γενικότερα.

«Αυτό είναι το κίνημα του ιταλικού λαού, και τέλος. Διαχωριζόμαστε πλήρως από αυτά τα εξτρεμιστικά κόμματα όπως η Forza Nuova, που στην πραγματικότητα ευνοούν το σύστημα με τα όσα λένε» λέει ο Ντανίλο Κάλβανι.

Ψήφος εμπιστοσύνης μετά την «έξοδο» της Forza Italia

Επαναβεβαιώνοντας την πλειοψηφία της μετά την αποχώρηση της Forza Italia του έκπτωτου από τη Γερουσία Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η κυβέρνηση Λέτα έλαβε με ευκολία την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεδομένου ότι κυριαρχεί το Δημοκρατικό Κόμμα (379 ψήφοι υπέρ, 212 κατά και δύο αποχές).

Στη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί δεν διαθέτουν πλειοψηφία (εξ ου και είχε δημιουργηθεί το μετεκλογικό πολιτικό θρίλερ που οδήγησε στην κυβέρνηση συνασπισμού), η κυβέρνηση στηρίζεται για την επιβίωσή της στη Νέα Κεντροδεξιά, το νέο σχήμα που συγκρότησε ο Αντζελίνο Αλφάνο αφότου ήλθε σε ρήξη με τον μέντορά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Με τη στήριξη του Αντζελίνο Αλφάνο, της κεντρώας Επιλογής Πολιτών και του χριστιανοδημοκρατικού UDC, η κυβερνητική συμμαχία μπορεί να υπολογίζει σε 171 ψήφους στο σύνολο των 315 εκλεγμένων και των έξι ισόβιων γερουσιαστών.

Στη συζήτηση προ της ψηφοφορίας, ο Ενρίκο Λέτα έστρεψε τα «πυρά» του κατά του ηγέτη του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) Μπέπε Γκρίλο εξαιτίας του «προσκλητηρίου» που απηύθυνε προς τους αστυνομικούς να σταματήσουν να παρέχουν προστασία στους πολιτικούς που βρίσκονται στο στόχαστρο του κινήματος διαμαρτυρίας που «σαρώνει» τις τελευταίες ημέρες τη χώρα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε κατά του εμποτισμού της πολιτικής «με παράνομες ενέργειες και φράσεις που μπορεί να υποκινήσουν βία».

Ο Γκρίλο (που δεν έχει άμεση διασύνδεση με το Κίνημα των Δικράνων) είχε στείλει την Τρίτη επιστολή στους επικεφαλής Ενόπλων Δυνάμεων, Αστυνομίας και Καραμπινιέρων, λέγοντάς τους «να ενωθούν με τους διαδηλωτές και να σταματήσουν να υποστηρίζουν αυτή την πολιτική τάξη που έχει οδηγήσει την Ιταλία στη διάλυση».

Αφορμή στάθηκε η αυθόρμητη κίνηση αστυνομικών κατά τις συγκεντρώσεις πολιτών στο Τορίνο και τη Γένοβα να βγάλουν τα κράνη τους και να σταθούν αλληλέγγυοι προς τους διαδηλωτές. Η κίνηση των αστυνομικών προκάλεσε αίσθηση και πρωτοσέλιδα ξεπερνώντας τα σύνορα της Ιταλίας.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο Ενρίκο Λέτα επιτέθηκε κατά του Μπέμπε Γκρίλο και εξαιτίας πρόσφατων δηλώσεών του με στόχο δημοσιογράφους για να ακολουθήσει ένταση μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος 5 Αστέρων.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…