Newsroom

Newsroom

Ψήφισμα υποστήριξης στο Documento απέναντι στις κυβερνητικές πιέσεις

Έκκληση για την υποστήριξη της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα

doc 0 1

Ψήφισμα υποστήριξης της εφημερίδας Documento απέναντι στις πιέσεις και τις υπονομευτικές κινήσεις της κυβέρνησης έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο Avaaz, με σκοπό να σταλεί στις 15 Οκτωβρίου στο email του πρωθυπουργού, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα e-mail βουλευτών της ΝΔ.

“Την Κυριακή 29/09/2019 η Κυριακάτικη εφημερίδα DOCUMENTO κατάγγειλε στο φύλλο της (αριθμός 150) ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά καλεί σε διαφημιστικές εταιρείες του Ιδιωτικού τομέα και ζητάει να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από την εφημερίδα.Ο σκοπός της κίνησης αυτής είναι προφανής.Θέλει να στραγγαλίσει οικονομικά την εφημερίδα , αφαιρώντας της αυτό το έσοδο.Η εφημερίδα DOCUMENTO έχει προβεί σε εκατοντάδες αποκαλύψεις που αφορούν και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Καλούμε όλους τους υπεύθυνους να αντιδράσουν και να στηρίξουν την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα”, αναφέρεται στο ψήφισμα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το ψήφισμα έχει υπογραφεί από 3.500 ανθρώπους.

Μπορείτε να δείτε και να υπογράψετε το ψήφισμα, ώστε να φτάσει τις 5.000 υπογραφές, πατώντας εδώ.

Ο πολιτικός και καλλιτεχνικός κόσμος στηρίζει το Documento

Πληθαίνουν οι δηλώσεις στήριξης πολιτικών και καλλιτεχνών στην προσπάθεια «στραγγαλισμού» της εφημερίδας. Εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, πρώην υπουργοί κάνουν λόγο για προσπάθεια εξόντωσης της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας και επισημαίνουν ότι η υπόθεση του Documento είναι υπόθεση δημοκρατίας.

Νίκος Κοτζιάς, πρώην υπουργός Εξωτερικών, επικεφαλής Κινήματος «ΠΡΑΤΤΩ».

Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει με οργανωμένη ανευθυνότητα τα θέματα δημοκρατίας όπως απέδειξε στην περίπτωση της κοπής των διαφημίσεων προς την εφημερίδα Documento.

H Κυβέρνηση της ΝΔ αναπτύσσει την τεχνική της πίεσης στη διαφορετική γνώμη. Κατέχει την τεχνική, όπως έλεγε ο Adorno, για να «αφοπλίσει» τα «μέσα του αντίπαλου», ενώ υπονομεύει ευθέως την δημοκρατία.

doc2

Η κυβέρνηση της ΝΔ γνωρίζει πώς να οργανώσει την επικοινωνία της, αλλά έχει πρόβλημα πολιτικής ουσίας. Για αυτό, δεν αρκείται στην ενίσχυση της δικής της επικοινωνίας αλλά επιδιώκει να τραυματίσει τις επικοινωνιακές δυνατότητες κάθε άλλης πλευράς. Αυτό κάνει με την προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού του Documento.

Η κυβέρνηση της ΝΔ τείνει προς την τυραννία όπως την περιέγραψε ο Αριστοτέλης και ανέπτυξε η Agnes Heller. Στο όνομα της πλειοψηφίας, που στην πραγματικότητα είναι μόνο κοινοβουλευτική, λαμβάνει αντιδημοκρατικά μέτρα. Όχι για λόγους ρεβανσισμού. Αλλά γιατί το κυρίαρχο συγκρότημα εξουσίας δεν θέλει να επιτρέψει ξανά σε τρίτους να του δημιουργούν προβλήματα. Η πολιτική αυτή της ΝΔ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται ισχυρό δημοκρατικό κίνημα αλληλεγγύης χωρίς αποκλεισμούς από την αξιωματική αντιπολίτευση εκείνων που έχουν τη δική τους γνώμη και ταυτότητα.

Προσπάθεια εξόντωσης της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας

Για προσπάθεια εξόντωσης της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας κάνουν λόγο οι κύριοι Νικολαΐδης, Πολάκης και Παπαδημούλης με αφορμή την επιχείρηση φίμωσης του Documento. 

doc3

Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ολυμπιονίκης του ταεκβοντό

«Προσφάτως μάθαμε ότι εκτός της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απέναντι στο επιτελικό κράτος βρίσκεται και η ελευθεροτυπία. Ίσως να πρέπει κάποιος να ενημερώσει την άρχουσα τάξη πως για τα ΜΜΕ που σύμμαχος και έμπνευσή τους είναι οι κοινωνικοί αγώνες κι όχι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, η φίμωση αποτελεί λάδι στη φωτιά».

Παύλος Πολάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να εξοντώσει,αυτούς που αποκάλυψαν από τα σπίτια στο Παρίσι, μέχρι τις offshore και τους μαύρους χρηματοδότες της Μαρέβα Γκραμπόφσκι, μέχρι το μαυσωλείο της διαφθοράς που λέγεται ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι τη Novartis, μέχρι τις παράνομες χρηματοδοτήσεις της γυναίκας του Αρχιτραπεζίτη! Σας προειδοποιούμε, το συμβόλαιο δεν θα εκτελεστεί! Δεν θα το αφήσουμε ΕΜΕΙΣ.

ΥΓ: και να θυμάστε: «ο,τι κατουράς στη θάλασσα το βρίσκεις στο αλάτι» και πως ο τροχός πάντα γυρίζει…

Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Η καταγγελία, στην οποία προχώρησε ο εκδότης της εφημερίδας ‘’Documento”, Κώστας Βαξεβάνης και, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τηλεφώνησε σε επιχειρηματίες, ζητώντας τους να διακόψουν διαφημιστικές καταχωρίσεις στην εφημερίδα είναι ιδιαίτερα σοβαρή για να μην απαντά το Μέγαρο Μαξίμου. Η ελευθερία του Tύπου αποτελεί, πάνω απ’ όλα, ζήτημα δημοκρατίας. Οποιαδήποτε καθεστωτική συμπεριφορά εργαλειοποίησης της κομματικής αντιπαράθεσης, μέσω απόπειρας φίμωσης μέσων ενημέρωσης, πρέπει να καταδικάζεται απερίφραστα και με τον πιο απόλυτο τρόπο».

Οι νοοτροπίες της κυβέρνησης παραπέμπουν σε αυταρχικά καθεστώτα

Αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των πολιτών η ελεύθερη ενημέρωση. Η όποια απόπειρα φίμωσης δεν θα γίνει ανεκτή από την κοινωνία.

doc4

Τρύφων Αλεξιάδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Όσοι είχαν αυταπάτες ότι η Νέα Δημοκρατία άλλαξε νοοτροπία και τακτική, έχουν σήμερα ακόμη μια απόδειξη αντιδημοκρατικής φίμωσης του Τύπου. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να παράσχει ξεκάθαρες απαντήσεις και είναι υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη και φορέα να εξασφαλίσουν την προστασία του Τύπου ειδικά αυτού που «ενοχλεί» την εξουσία.

Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Η καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού του «Documento» συνιστά ευθεία προσβολή της ελευθερίας του Τύπου και της ίδιας της δημοκρατίας στον τόπο μας.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν αρκείται στην απόλυτη στήριξη από τους μεγαλοεπιχειρηματίες εκδότες και τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ, αλλά θέλει το τοπίο εντελώς «καθαρό» και το πεδίο «ελεύθερο». Τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές παραπέμπουν σε αυταρχικά καθεστώτα που δεν ανέχονται την κριτική και τον έλεγχο.

Η ελεύθερη ενημέρωση είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των πολιτών. Κάθε απόπειρα φίμωσης της αντίθετης άποψης είναι ήδη καταδικασμένη στη συνείδηση της κοινωνίας και δεν θα γίνει ανεκτή.

Γιώργος Τσίπρας, βουλευτής, Αναπλ τομεάρχης Οικονομίας ΣΥΡΙΖΑ

Ήταν δεδομένη και ανοιχτά εκπεφρασμένη η πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον κέρδιζε τις εκλογές, να στραγγαλίσει τα λιγοστά έντυπα που δεν ευθυγραμμίζονταν με τη γραμμή που εξέπεμπαν τα ΜΜΕ συμφερόντων Μαρινάκη και Σια. Μια γραμμή που βομβάρδιζε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως «τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», και πρόβαλλε την επερχόμενη Νέα Δημοκρατία ως την ελπίδα της μεσαίας τάξης και των φορολογούμενων, σαν μην ήταν οι ίδιοι που κυβερνούσαν τη χειρότερη περίοδο των μνημονίων 2011-2015. Η πρόθεση εκείνη γίνεται σήμερα πράξη. Ως προς αυτό ο εν Ελλάδι μπερλουσκονισμός έχει ποιοτικά πιο αποκρουστικά χαρακτηριστικά από το πρωτότυπο.

Το Documento, μια σοβαρή εφημερίδα αποκαλύψεων που τόλμησε να μην ευθυγραμμιστεί με το σύγχρονο μπερλουσκονισμό, όχι δίχως κόστος, πρέπει να επιβιώσει. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και υπεράσπισης των κατακτήσεων της προηγούμενης περιόδου, αλλά και ζήτημα προοπτικής.

Το #Documento έχει την υποστήριξη των δημοκρατικών πολιτών

Για προσβολή της Δημοκρατίας κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν ότι τα ΜΜΕ θα πρέπει να επιτελούν το έργο τους χωρίς προσκόμματα και υποβολείς.

doc5

Αραχωβίτης Σταύρος, βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ

Η φίμωση του τύπου που δεν είναι αρεστός είναι οικογενειακή υπόθεση της οικογένειας Μητσοτάκη.

Θυμάμαι την δίωξη των εκδοτών το 1993 από τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού.

Όμως και τότε, όπως θα γίνει και τώρα, ο λαός πήρε την υπόθεση στα χέρια του. Σε πλατείες και στάδια, με συναυλίες και διαδηλώσεις και ένα σύνθημα που τότε δονούσε τον αέρα, η φίμωση της ελευθερίας του τύπου δεν πέρασε.

Το Documento έχει την υποστήριξη όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών. Και αυτή είναι η δύναμη του.

Κατερίνα Παπανάτσιου, βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ

“Αναμένουμε με μεγάλη ανησυχία την απάντηση του μεγάρου Μαξίμου, σχετικά με τις σημερινές καταγγελίες της εφημερίδας. Μέθοδοι που υποσκάπτουν την ελευθερία του τύπου δεν θα γίνουν ανεκτές.”

Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται από τον Κώστα Βαξεβάνη, επιδιώκεται ο οικονομικός στραγγαλισμός της εφημερίδας Documento, από την κυβέρνηση.

Ο τύπος και εν γένει η ενημέρωση οφείλει να είναι ανεξάρτητη και να τολμά να αποκαλύπτει την αλήθεια, βασιζόμενη σε γεγονότα και στοιχεία.

Η δημοσιογραφία υπηρετεί τους πολίτες και τη δημοκρατία και θα πρέπει να επιτελεί το έργο της χωρίς προσκόμματα και υποβολείς!

Οι καταγγελλόμενες υπόγειες και παρασκηνιακές μεθοδεύσεις φίμωσης του μέσου ενημέρωσης παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές σελίδες της χώρας.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός οφείλει ν΄ απαντήσει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές, διότι τέτοιες συμπεριφορές προσβάλλουν την ίδια τη δημοκρατία.

Να σεβαστεί η κυβέρνηση την πολυφωνία των ΜΜΕ

Η ελευθεροτυπία και ο πλουραλισμός στα ΜΜΕ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες και κάθε προσπάθεια φίμωσης και χειραγώγησής τους, πλήττει ευθέως την ίδια τη Δημοκρατία

doc6

Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ

Οι καταγγελίες σχετικά με κυβερνητικές παρεμβάσεις προς επιχειρήσεις για διακοπή των διαφημιστικών καταχωρήσεων στην εφημερίδα Documento αλλά και σε οποιοδήποτε μέσο τηρεί και εναρμονίζεται με τις κείμενες διατάξεις, είναι εξαιρετικά σοβαρές. Μπορεί η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απολαμβάνουν της εύνοιας της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, όμως είναι καθήκον τους να σεβαστούν την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της πολυφωνίας και της ελευθερίας του Τύπου. Οι καθεστωτικές λογικές, η εποπτεία της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης όσο και το Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων απευθείας από τον πρωθυπουργό αλλά και η ως άνω καταγγελλόμενη απόπειρα να πληγεί η οικονομική επιβίωση εφημερίδων, δεν είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα Δημοκρατίας και βασικών αρχών του κράτους δικαίου.

Γιάννης Μπουρνούς, βουλευτής Λέσβου ΣΥΡΙΖΑ

Οι μαθητευόμενοι Μπολσονάροι που μας κυβερνούν από τις 8 Ιουλίου δεν ανέχονται την παραμικρή απόκλιση από τη στημένη, φιλοκυβερνητική μιντιακή μονοφωνία. Οι δημοκρατικοί πολίτες δεν πρέπει να τους κάνουν τη χάρη. Να ενισχύσουν όλα τα ΜΜΕ που υπερασπίζονται τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την αληθινή ενημέρωση κόντρα στην κυριαρχία των ακροδεξιών fake news και της στημένης «δημοσιογραφίας» των κυβερνητικών non papers.

Μάριος Κάτσης, βουλευτής Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ

Οι καταγγελίες της εφημερίδας DOCUMENTO, προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό σε κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη. Η ελευθεροτυπία, ο πλουραλισμός στην ενημέρωση, η βιωσιμότητα του έντυπου τύπου είναι ζητήματα αδιαπραγμάτευτα, που αν δε διασφαλιστούν, πλήττουν ευθέως το επίπεδο και την ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας. Θεμελιώδης υποχρέωση του Τύπου είναι ο έλεγχος κάθε μορφής εξουσίας. Δημοσιογραφία εξάλλου είναι, «να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν, όλα τα άλλα είναι δημόσιες σχέσεις». Η κυβέρνηση οφείλει ξεκάθαρες απαντήσεις και ποιά είναι η αντίληψή της για τα παραπάνω.

Κάθε προσπάθεια φίμωσης και δημιουργίας μονοπωλίων στο χώρο του Τύπου, θα μας βρει απέναντι. Με τη Δημοκρατία δεν παίζουμε.

Η ενημέρωση είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα

Κατάντια για μια κυβέρνηση η τακτική εμμέσου θανάτου και η αντίληψη ότι όποιος στέκεται με πυγμή απέναντι στο σύστημά τους πρέπει να σωπάσει.

doc7

Σταμάτης Κραουνάκης, συνθέτης

«Το να μάχεται με ύπουλα και τακτικές εμμέσου θανάτου μια κυβέρνηση οτιδήποτε την αντιπολιτεύεται είναι κατάντια και θέμα σοβαρότατου εγκαύματος στις έννοιες δημοκρατία και κοινοβουλευτισμός. Θυμίζω τη «δολοφονία» της Μαλβίνας από το καθεστώς Σημίτη».

Γιώργος Καλογερόπουλος, σκηνοθέτης

«Στον σκοτεινό αυτό καιρό που ζούμε που η καταστολή των δυνάμεων του καλού και η εκκένωση χώρων που στεγάζονται τα θύματα μιας παγκόσμιας φρίκης έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα είναι φυσικό να προσπαθούν να κλείσουν τα στόματα των ανθρώπων που αντιστέκονται. Χρησιμοποιώντας τεχνικές ύπουλες, προσπαθούν να εξαλείψουν τον αντίλογο. Όποιος στέκεται με πυγμή απέναντι στο σύστημά τους θέλουν να εξοντωθεί. Το Documento για όλους αυτούς τους λόγους –και για άλλους τόσους– ΠΡΕΠΕΙ να μείνει ανοιχτό.

Χρειαζόμαστε δυνατές φωνές απέναντι. Μου γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι δεν μιλάμε πλέον για μάχες πολιτικών θέσεων, αλλά για την αρχέγονη μάχη μεταξύ του καλού και του κακού. Κι εγώ είμαι με το καλό».

Νίκος Θεοδοσίου, Συγγραφέας, σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός διευθυντής Camera Zizanio (Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας)

«Η ενημέρωση και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών είναι θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Άμεση ή έμμεση παρεμπόδιση στην άσκηση αυτών των δικαιωμάτων, όπως φαίνεται να συμβαίνει με το Documento, αποτελεί όχι απλώς κίνδυνο αλλά απειλή για τη δημοκρατία. Και δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο».

Η φίμωση του Τύπου βολή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος

Πλήγμα στην ίδια τη Δημοκρατία χαρακτηρίζουν κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ-πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ την επιχείρηση φίμωσης του Documento, επισημαίνοντας ότι η χειραγώγηση ή η φίμωση του Τύπου αποτελούν βολή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος.

doc8

Μιχάλης Καρχιμάκης, πρώην Υπουργός ΠΑΣΟΚ, μέλος ΚΕ ΚΙΝΑΛ

«Τα μέσα ενημέρωσης, ανεξάρτητα από το αν εκφράζουν διαφορετικές απόψεις από τις πεποιθήσεις μας, δεν μπορεί να φιμώνονται, ακόμα κι αν κάνουν σκληρή κριτική, καθ’ οιονδήποτε τρόπο! Η ελεύθερη έκφραση είναι θέμα Δημοκρατίας».

Δημήτρης Ρέππας, πρώην Υπουργός ΠΑΣΟΚ, μέλος ΚΕ ΚΙΝΑΛ

«Η ελευθερία του Τύπου είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας μιας Πολιτείας. Ούτε η χειραγώγηση, ούτε η άμεση ή έμμεση φίμωση προάγουν τη Δημοκρατία – αντιθέτως, αποτελούν μελανό σημείο της».

Δημήτρης Κρεμαστινός, πρώην Υπουργός ΠΑΣΟΚ

«Η ελευθερία του Τύπου συνδέεται αναπόσπαστα με τη λέξη «Δημοκρατία». Ακόμα και αν ο Τύπος δεν στέκεται πάντοτε στο ύψος του, δηλαδή δεν κρίνει αντικειμενικά την εκάστοτε εξουσία, είναι προτιμότερος από τον Τύπο που καθοδηγείται από μη δημοκρατικά καθεστώτα. Κατά συνέπεια, κάθε προσπάθεια περιστολής της ελευθερίας του είναι μια πράξη η οποία πλήττει κατευθείαν το δημοκρατικό πολίτευμα».

Η επιχείρηση φίμωσης είναι βάναυση προσβολή της δημοκρατικής τάξης

Για μισαλλόδοξη Δεξιά και επιχείρηση δημιουργίας τείχους σιωπής στα ΜΜΕ, κάνουν λόγο βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επιχείρηση φίμωσης του Documento, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ευθεία βολή κατά της ελευθερίας του Τύπου.

doc9

Νάσος Ηλιόπουλος, πρώην υφυπουργός Εργασίας, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής Ανοιχτή Πόλη

«Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε απέναντι με μια αυταρχική δεξιά διακυβέρνηση. Ταυτόχρονα με την επίθεση σε δικαιώματα και ελευθερίες βλέπουμε την προσπάθεια δημιουργίας ενός τείχους σιωπής από την μεριά των μέσων ενημέρωσης. Είναι δουλειά όλων μας να υπερασπιστούμε την πολυφωνία και την ελευθερία του Τύπου».

Σπύρος Λάππας, βουλευτής ΣYΡΙΖΑ

«Εάν έχουν ελάχιστη βάση και αλήθεια όσα καταγγέλλει το Documento για παρεμβάσεις και μεσολάβηση του Μαξίμου και του κ. Μητσοτάκη για τη διακοπή των διαφημιστικών καταχωρήσεων στην εφημερίδα, προσβάλλεται βάναυσα η δημοκρατική τάξη, η λογική και η ευαισθησία για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του τύπου. Στην περίπτωση αυτή κατά κυριολεξία «η αρχή άνδρα δείκνυσι». Είναι αδιανόητο μία εφημερίδα που έχει σαν βασική της αποστολή να ελέγχει την εξουσία και να ασκεί διαρκή κριτική στην κυβερνητική πρακτική, να τιμωρείται ακριβώς γι αυτό που κάνει σύμφωνα με την αποστολή της. Η επιχείρηση «εξοντώστε» το Documento επειδή ασκεί κριτική και ελέγχει, έστω και με αυστηρό τρόπο, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, καταδεικνύει μικρότητα, φόβο και ανασφάλεια, ενώ κουρελιάζει κάθε εθνική και διεθνή αρχή που διέπει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Τύπου. Και αυτό σε μία Ευρωπαϊκή χώρα με ηγέτες ευρωπαϊκής κουλτούρας, εννοείται. Θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση του Μαξίμου και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, αν και υπάρχει η υποψία ότι τυχόν ανακοίνωσή του θα ομιλεί για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Τύπου. Τόοοση ειλικρίνεια, τόοοσο ενδιαφέρον, τόοοση δημοκρατική ευαισθησία. Πάντως το θέμα κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό γιατί δεν είναι μία αντιπαράθεση μίας εφημερίδας και της κυβέρνησης ή του Μαξίμου, αλλά βαθύτατα ζήτημα ελευθερίας και δημοκρατίας»

Τάσος Πετρόπουλος, πρώην υφυπουργός Εργασίας

Η Δεξιά της μισαλλοδοξίας κατασκευάζει ξανά εσωτερικούς εχθρούς. Η απαγόρευση διαφημίσεων στο Documento χαράζει νέα εμφυλιοπολεμική γραμμή. Αυτός ο διχασμός αφορά όλους μας. Πλήττει τη Δημοκρατία.

Η χειραγώγηση των ΜΜΕ συνιστά επίθεση στη Δημοκρατία

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην προσπάθεια φίμωσης της εφημερίδας Documento.

doc10

Γιάννης Γκιόλας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

“Ωμή, απροκάλυπτη και εν τέλει φασίζουσα νοοτροπία επέδειξε ο Κος Μητσοτάκης εξαντλώντας την πειθώ του για αποτροπή διαφήμισης στην Εφημερίδα Documento.

Η συμπεριφορά του Πρωθυπουργού ίσως δεν ξενίζει, αφού τα όσα μετέρχεται για να αποφύγει τις αυστηρές, αλλά καθόλα νόμιμες κριτικές στα πλαίσια της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, δεν αποτελούν πρωτοτυπία, ούτε όμως περιποιούν τιμή για το κύρος και την αξιοπρέπεια του πρωθυπουργού της χώρας.

Κι αυτό διότι είναι γνωστό ότι τεχνηέντως δεν τοποθετήθηκε δημόσια για το πλήρες πόθεν έσχες αυτού και της οικογένειάς του. Δεν ανέφερε από που άντλησε το δάνειο για την αγορά της περιώνυμης κατοικίας «Βολταίρου» στο Παρίσι. Δεν ενημέρωσε πώς και πότε θα αποπληρώσει το δάνειο του Κήρυκα Χανίων. Η ωμή όμως παρέμβαση που θα δυσχεράνει ή και θα οδηγήσει στο κλείσιμο μιας Εφημερίδας δε θυμόμαστε να έχει προηγούμενο στον Δημόσιο βίο της χώρας, παρεκτός στις χαλεπές μέρες της Δικτατορίας”.

Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

“Δεν εκπλήσσει κανέναν η συμπεριφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των ανθρώπων που την στηρίζουν προσκηνιακά ή παρασκηνιακά για την έκφραση ρεβανσισμού απέναντι σε μία εφημερίδα οι αποκαλύψεις της οποίας, στην πλειοψηφία τους, κλόνισαν τα θεμέλια αυτής της ηθικής και άμεμπτης υπόστασης τόσο του πρωθυπουργού όσο και του κομματικού μηχανισμού που τον περιστοιχίζει.

Επί 4,5 χρόνια η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν διαπρύσιοι κήρυκες της ελευθεροτυπίας, της τήρησης της δεοντολογίας, της καταπολέμησης των fake news, την ίδια ώρα που τα χρησιμοποίησαν ως πολιτικό όπλο για να ανέλθουν στην εξουσία.

Να προσπαθούν τώρα να επιβληθούν μέσω των διαφημιστικών καταχωρήσεων σε μία ανεξάρτητη εφημερίδα που με ρεπορτάζ και αποκαλύψεις χαλάει πολλές φορές τα σχέδιά τους είναι ένα δείγμα για το πώς αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία, την ελευθεροτυπία και την δεοντολογία. Και φοβάμαι ότι δεν θα είναι το πρώτο ή το τελευταίο κρούσμα που θα αντιμετωπίσουμε από την κυβέρνηση του επιτελικού κράτους, του «αυτοκράτορα¨-πρωθυπουργούύ» που συμπυκνώνει τις υπερεξουσίες σε όλα τα κομβικά ζητήματα που αφορούν και τη δημοκρατία.

Εύχομαι αλλά δεν ελπίζω ότι θα σταματήσουν αυτή την πρακτική. Πρέπει να καταλάβουν όμως ότι θα βρουν απέναντί τους πολύ ισχυρότερο κύμα αντίδρασης από όσο μπορούν να φανταστούν”.

Νατάσα Γκαρά, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

“Η φίμωση ή η χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης συνιστά επίθεση σε μία από τις θεμελιακές Αρχές της Δημοκρατίας. Η ανεξάρτητη Δημοσιογραφία και η ελευθερία Λόγου και Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες. Άλλωστε, μία από τις κύριες αποστολές των Μέσων Ενημέρωσης σε δημοκρατικά συστήματα, πέραν της ενημέρωσης, είναι η άσκηση ελέγχου των θεσμών εξουσίας και η ανάπτυξη πεδίου δημοκρατικού διαλόγου.

Οι πρακτικές φίμωσης που καταγγέλλονται από την εφημερίδα Documento, μας επιστρέφει σε άλλες μαύρες εποχές, προαναγγέλλοντας και το αντιλαϊκό επίπεδο πολιτικής που σχεδιαζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Περιορισμός δικαιωμάτων, επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα, καταστολή, ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, δίωξη πολιτικών αντιπάλων, έλεγχος του κράτους και της πληροφόρησης, προπαγάνδα, ειναι από τα πρώτα ανησυχητικά δειγματα που εχει δείξει στους πρώτους μήνες κυβερνητικής θητείας”.

Δείγμα παλαιολιθικής Δεξιάς η απόπειρα φίμωσης του # Documento

Για παλαιολιθικές πρακτικές φίμωσης των ΜΜΕ κάνουν λόγο βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι οι κινήσεις χειραγώγησης δεν θα περάσουν.

doc11

Αντώνης Κοτσακάς, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

“Αιδώς Αργείοι”

Κώστας Φωτάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας

Ακόμη ένα δείγμα επιστροφής στην κανονικότητα. Στην κανονικότητα όπως την αντιλαμβάνεται η Δεξιά. Όπως καταγγέλλεται, το Μαξίμου ζητά από επιχειρηματίες να μην καταχωρούν διαφημίσεις στο Documento. Αν δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις με στοιχεία, εξαφάνισέ τους οικονομικά. Παλιές, δοκιμασμένες πρακτικές!

Θανάσης Παπαχριστόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει και πάλι το πραγματικό της πρόσωπο. Η απόπειρα να φιμώσει το Documento δεν θα περάσει. Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες είναι μαζί σας”.

Να αντιδράσουν οι πολίτες στον στραγγαλισμό της πολυφωνίας

Για εκδικητικότητα και προσπάθεια διαμόρφωσης μονοφωνικής και κομματικής αντίληψης στον χώρο των media κάνουν λόγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις καταγγελίες του Documento για προσπάθεια φίμωσής του.

 Παράλληλα επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις.

doc1

Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

“Οι καταγγελίες της εφημερίδας «Documento» σχετικά με κυβερνητικές παρεμβάσεις προς επιχειρήσεις για διακοπή των διαφημιστικών τους καταχωρίσεων στην εφημερίδα είναι εξαιρετικά σοβαρές. Η προσπάθεια φίμωσης φωνών κριτικής δείχνει νευρικότητα, εκδικητικότητα και απουσία δημοκρατικού ήθους. Δείχνει όμως και κάτι πολύ πιο σοβαρό, απουσία εμπιστοσύνης στο πολιτικό σχέδιο αυτών που υφίστανται την κριτική, ομολογία ότι η κριτική που διατυπώνεται επειδή δεν μπορεί να απαντηθεί πρέπει να σβήσει και να σωπάσει. Σπάνια ή ανύπαρκτα φαινόμενα σε δυτικού τύπου ανεπτυγμένες δημοκρατίες όπως θέλουμε να είναι η Ελλάδα.

Από τις πρώτες μέρες η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει να ελέγξει πλήρως τον χώρο της επικοινωνίας. Η διαμόρφωση μονοφωνικής και κομματικής αντίληψης στον χώρο των media είναι πρόβλημα ποιότητας και βάθους της δημοκρατίας μας.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν σέβονται την ελευθερία του τύπου ή θέλουν να ελέγχουν τον χώρο και να προωθούν πολιτικές άμεσης και έμμεσης λογοκρισίας.

Οι δημοκράτες πολίτες, απ όπου κι αν προέρχονται, πρέπει να αντιδράσουν στον στραγγαλισμό της πολυφωνίας και να υπερασπιστούν το δικαίωμα του οποιουδήποτε να εκφέρει άποψη είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν μαζί του”.

Λευτέρης Κρέτσος, πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

“Όλες οι εφημερίδες και όλα τα μέσα ενημέρωσης βασίζουν την ύπαρξή τους στην εξασφάλιση πόρων μέσω της διαφήμισης. Αν κάποος συστηματικά εμποδίζει ένα μέσο ενημέρωσης να επιβιώσει οικονομικά τότε δεν διαπράττει απλώς ένα οικονομικό έγκλημα. Κάθε απόπειρα φίμωσης της ελευθερίας του Τύπου συνιστά απειλή της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει άμεσα στις καταγγελίες του Documento”.

Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Η καταγγελία είναι πολύ σοβαρή και διατυπώνεται ευθέως και ενυπόγραφα, από τον εκδότη της εφημερίδας. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, οφείλουν να απαντήσουν. Όταν, σύμφωνα με την καταγγελία ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης επιχειρεί να στραγγαλίσει οικονομικά μια εφημερίδα επειδή τον ενοχλεί, αυτό συνιστά δειλία και φίμωση της ελευθερίας του Τύπου, δηλαδή, απειλή για τη Δημοκρατία».

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ