ΓΚ

Γιώργος Καπόπουλος

Ψευδαίσθηση υπεροχής

Δύο βαρύνουσες προϋποθέσεις της κυριαρχίας της Γερμανίας στην Ευρώπη δεν έχουν πλέον το ειδικό βάρος που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν

merkel

Η αδιάλλακτη στάση της Γερμανίας και των συμμάχων της στην ευρωζώνη προέρχεται από μια ψευδαίσθηση υπεροχής, από την πεποίθηση ότι η πανδημία δεν αλλάζει τα βασικά δεδομένα των ενδοευρωπαϊκών ισορροπιών.

Από την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη την άνοιξη του 2010 μέχρι και πρόσφατα το κόστος προσαρμογής στις επιλογές της Γερμανίας πρόβαλλε για τις χώρες του Νότου ως μικρότερο από μια μετωπική σύγκρουση με το Βερολίνο.

Το παραπάνω δεδομένο έχει ήδη ακυρωθεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δύο χώρες που επλήγησαν κατεξοχήν από την πανδημία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Μόνον η πλήρης και χωρίς επιφυλάξεις αλληλεγγύη της ευρωζώνης προς τη Ρώμη και τη Μαδρίτη, με κοινό δανεισμό, θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα χρηματοδότησης την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία, η επιθετική εμπορική πολιτική του Τραμπ απέναντι στο Πεκίνο είχε περιορίσει τη ζήτηση στην Κίνα, με τη μείωση των γερμανικών εξαγωγών να τοποθετεί το Βερολίνο στην γκρίζα ζώνη μεταξύ ύφεσης και στασιμότητας.

Με άλλα λόγια, ήδη δύο βαρύνουσες προϋποθέσεις της κυριαρχίας της Γερμανίας στην Ευρώπη, το απαγορευτικό κόστος της αντιπαράθεσης και πολύ περισσότερο της ρήξης με τη γραμμή πλεύσης του Βερολίνου, αλλά και η ζήτηση χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία, δεν έχουν πλέον το ειδικό βάρος που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη μεταβλητή που απονευρώνει τη μέχρι τώρα δεδομένη υπεροχή του Βερολίνου στους ενδοευρωπαϊκούς συσχετισμούς.

Αν την επαύριον της κρίσης του 2008-10 δεν υπήρξαν κινήσεις από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία για γεωπολιτική αξιοποίηση της δυσαρέσκειας κάποιων εταίρων του Βερολίνου, η διαπίστωση αυτή δεν ισχύει στη σκιά της πανδημίας.

Αλλωστε οι συμβολικές εκδηλώσεις έμπρακτης αλληλεγγύης από την Κίνα και τη Ρωσία προς την Ιταλία είναι ενδεικτικές για τη δυναμική των πραγμάτων.

Με δυο λόγια, η σκληρή ρητορική και η αδιάλλακτη περιχαράκωση του Βερολίνου απέναντι στον Νότο δεν έχουν πλέον το αντίκρισμα που είχαν μέχρι πρόσφατα.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Σοκάρει η Τερζή: «Στη Eurovision δέχτηκα ψυχική κακοποίηση – Εκείνο το βράδυ μέσα μου πέθαινα» (Video)

image 7

Σοκάρει η Τερζή: «Στη Eurovision δέχτηκα ψυχική κακοποίηση – Εκείνο το βράδυ μέσα μου πέθαινα» (Video)

Η γνωστή τραγουδίστρια μιλάει για την συμμετοχή της στη Eurovision και για πρώτη φορά αποκαλύπτει…

Τραγωδία στην Κρήτη: Τουρίστας έχασε τη ζωή του στην παραλία της Αγίας Μαρίνας – Δεν υπήρχε ναυαγοσώστης

εκαβ3

Τραγωδία στην Κρήτη: Τουρίστας έχασε τη ζωή του στην παραλία της Αγίας Μαρίνας – Δεν υπήρχε ναυαγοσώστης

Λόγω του ισχυρού κυματισμού και του αέρα είχε παρασυρθεί σε μεγάλη απόσταση από την παραλία…

Viral (ξανά) η Σάττι: Τραγουδάει το «Ζάρι» στην ντουζιέρα και «βάζει φωτιά» στο διαδίκτυο

satti marina

Viral (ξανά) η Σάττι: Τραγουδάει το «Ζάρι» στην ντουζιέρα και «βάζει φωτιά» στο διαδίκτυο

Έχει συγκεντρώσει ήδη μέχρι στιγμής 1,7 εκατομμύρια προβολές καθιστώντας το βίντεο το πρώτο trend στην…