Ψάρια: Πόσες μέρες μένουν φρέσκα;

Τα ψάρια μπορούν να αλλοιωθούν πολύ εύκολα επειδή έχουν από τη φύση τους αυξημένη μικροβιακή χλωρίδα. Οι ψαράδες μόλις πιάσουν τα ψάρια, τα βάζουν με πάγο σε κιβώτια από φελιζόλ, όπου βρίσκονται σε θερμοκρασία 0 - 3 βαθμών Κελσίου, περίπου όπως και στη συντήρηση του ψυγείου μας, εφόσον λειτουργεί σωστά. Σε αυτές τις συνθήκες τα ψάρια βρίσκονται σε άριστη κατάσταση για 2 ημέρες, χωρίς να υφίστανται σημαντικές μεταβολές.

freska psaria

Τα ψάρια μπορούν να αλλοιωθούν πολύ εύκολα επειδή έχουν από τη φύση τους αυξημένη μικροβιακή χλωρίδα. Οι ψαράδες μόλις πιάσουν τα ψάρια, τα βάζουν με πάγο σε κιβώτια από φελιζόλ, όπου βρίσκονται σε θερμοκρασία 0 – 3 βαθμών Κελσίου, περίπου όπως και στη συντήρηση του ψυγείου μας, εφόσον λειτουργεί σωστά. Σε αυτές τις συνθήκες τα ψάρια βρίσκονται σε άριστη κατάσταση για 2 ημέρες, χωρίς να υφίστανται σημαντικές μεταβολές.

Την 3η και την 4η ημέρα αρχίζουν να χάνουν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα, χρώμα). Από την 6η ημέρα και μετά αρχίζουν να υπάρχουν τα σημάδια αλλοίωσης (άσχημη μυρωδιά και εμφάνιση και αύξηση του μικροβιακού φορτίου), και είναι πλέον ακατάλληλα για να τα καταναλώσουμε. 

Πώς θα τα καταψύξουμε 

Αν θέλουμε να καταψύξουμε τα φρέσκα ψάρια που ψαρέψαμε ή προμηθευτήκαμε από κάποιον έμπορο της εμπιστοσύνης μας, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πρέπει να τα καθαρίσουμε, να αφαιρέσουμε τα εντόσθια, να τα πλύνουμε και να τα στεγνώσουμε πολύ καλά και έπειτα να τα καταψύξουμε ή να τα διατηρήσουμε το πολύ για 3 ημέρες στη συντήρηση του ψυγείου μας μέχρι να τα μαγειρέψουμε. Στην κατάψυξη τους σπιτιού μας (οι ιδανικές συνθήκες είναι οι -18 βαθμοί Κελσίου) μπορούν να διατηρηθούν από 3 ως 5 μήνες (3 τα λιπαρά και 5 τα άπαχα).

Όταν θέλουμε να τα ξεπαγώσουμε για να τα μαγειρέψουμε δεν πρέπει να τα βγάλουμε εκτός ψυγείου αλλά να τα αφήσουμε στη συντήρηση ώστε να αποφύγουμε τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας που μπορούν να κάνουν το νερό, που έχουν φυσιολογικά μέσα τους όπως όλα τα τρόφιμα, να ξεπαγώσει απότομα και να δημιουργήσει σχισίματα στο δέρμα ή τους ιστούς τους που μπορούν να δημιουργήσουν οξειδώσεις στην επαφή με το οξυγόνο. 

Πηγή: vita.gr

Οργισμένη ανάρτηση Κασσελάκη: «Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος»

Οργισμένη ανάρτηση Κασσελάκη: «Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος»

Ευθεία επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης σχετικά με την αποφυλάκιση του…

Θρίλερ στο Κιλκίς: Επιτέθηκε στους γονείς του και απείλησε αστυνομικούς με τσεκούρι – Έσπασε και το περιπολικό

Θρίλερ στο Κιλκίς: Επιτέθηκε στους γονείς του και απείλησε αστυνομικούς με τσεκούρι – Έσπασε και το περιπολικό

Ο 51χρονος άνδρας όταν εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς τους επιτέθηκε εκ νέου με ένα μικρότερο…

Οικογένεια Φύσσα για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Mέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής»

Οικογένεια Φύσσα για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Mέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής»

«Ο εν λόγω καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει επιδείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας από…

Η καλύτερη διασκευή του «Ζαριού» έγινε από μαγαζί με κάρβουνα – «Τηλέφωνο θα πάρω τον Κολίτσα, Τρίκαλα καλέ όχι Καρδίτσα…» (video)

Η καλύτερη διασκευή του «Ζαριού» έγινε από μαγαζί με κάρβουνα – «Τηλέφωνο θα πάρω τον Κολίτσα, Τρίκαλα καλέ όχι Καρδίτσα…» (video)

Υποψηφιότητα για την καλύτερη διαφήμιση της χρονιάς θέτει το συγκεκριμένο μαγαζί