Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς – Κυβερνητικά στελέχη στους δρόμους

Με κεντρικό σύνθημα την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων, που επλήγησαν με τρόπο βάναυσο από τις μνημονιακές πολιτικές και κυβερνήσεις των τελευταίων πέντε ετών, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, χιλιάδες εργαζόμενοι σε ολόκληρη τη χώρα ένωσαν τις φωνές τους τιμώντας με απεργιακές συγκεντρώσεις τη φετινή Πρωτομαγιά. Κυβερνητικά στελέχη βρέθηκαν μαζί τους στους δρόμους.

2285591

Με κεντρικό σύνθημα την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων, που επλήγησαν με τρόπο βάναυσο από τις μνημονιακές πολιτικές και κυβερνήσεις των τελευταίων πέντε ετών, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, χιλιάδες εργαζόμενοι σε ολόκληρη τη χώρα ένωσαν τις φωνές τους τιμώντας με απεργιακές συγκεντρώσεις τη φετινή Πρωτομαγιά. Κυβερνητικά στελέχη βρέθηκαν μαζί τους στους δρόμους.

2285733

ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος

Στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος της Αθήνας, ξεκίνησε η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου. «Οι προκλήσεις και τα προβλήματα των εργαζομένων είναι τεράστια, γι’ αυτό απαιτείται ενότητα και συμμετοχή» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της για την Πρωτομαγιά η ΓΣΕΕ. «Παλεύουμε και απεργούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για να διασφαλίσουμε και να κερδίσουμε ξανά τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα» τονίζει στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.

2285692

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Μια ώρα νωρίτερα, στις 10 το πρωί, ξεκίνησε στο Σύνταγμα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος δήλωσε ότι «ο μόνος ρεαλιστικός, σίγουρος και ελπιδοφόρος δρόμος για το λαό μας σήμερα είναι ο δρόμος που οδηγεί στην έξοδο από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για τις αμοιβές των εργαζομένων, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Είναι ο δρόμος που οδηγεί σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής Εργατικής Κόκκινης Πρωτομαγιάς».

Οι προσυγκεντρώσεις συνδικάτων και φορέων του ΠΑΜΕ ξεκίνησαν από τις 9 το πρωί στην Πλατεία Κάνιγγος, στην Ομόνοια, στο Μετρό «Ευαγγελισμός» στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και στο Ταχυδρομείο Συντάγματος.

Νωρίτερα, στις 8.30 το πρωί, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, κατέθεσε στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και στο Πολυτεχνείο. Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά, θα πραγματοποιηθούν την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, στο ‘Άγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

2285675

2285731

«Παρών» κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές

Τα «φλας» των φωτογραφικών φακών κέρδισε ο  υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος βρέθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Η εργατική τάξη είναι ζωντανή και αναδιοργανώνει τη φωνή της» δήλωσε ο υπουργός.

Στη συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην πορεία προς την πλατεία Συντάγματος συμμετέχει ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

«Ο κόσμος της εργασίας υπέστη μεγάλη ζημιά τα τελευταία πέντε χρόνια. Σήμερα η κυβέρνηση δίνει μια μεγάλη μάχη για τα εργασιακά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό. Αυτός ο αγώνας είναι η καλύτερη απόδοση τιμής στην Εργατική Πρωτομαγιά», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτά που υποσχεθήκαμε τα τηρούμε».

«Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν βαθιά κόκκινες», συμπλήρωσε.

Στις συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά συμμετείχαν ακόμη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, ο  υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου,

Σε δηλώσεις του από την πλατεία Κλαυθμώνος, ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι αγώνας και αντίσταση είναι το φετινό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται σκληρά, ο ελληνικός λαός υποστηρίζει την κυβέρνηση, η οποία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, και εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση θα έχει θετική έκβαση.

Στην πορεία στην πλ. Κλαυθμώνος συμμετέχει επίσης και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

2285706

2285760

2285762

2285706 0

 

Θεσσαλονίκη: Πορείες για την Πρωτομαγιά

Απεργιακές πορείες οργανώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στη συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Αριστοτέλους, ο κεντρικός ομιλητής, ταμίας του ΕΚΘ, Παναγιώτης Παγώνης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιστορική μέρα και στους αγώνες που δόθηκαν στο παρελθόν και συνεχίζονται και σήμερα «με αμείωτη ένταση» από τους εργαζόμενους: «θεμελιώδη εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα», τα οποία «τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων δοκιμάζονται σκληρά και βάναυσα».

Αναφέρθηκε στα ποσοστά της ανεργίας στο νομό και σε χώρους δουλειάς που τα συνδικάτα δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση θέσεων εργασίας και ανάκληση απολύσεων (μετρό, ΕΛΒΟ, κ.ά.).

Το ψήφισμα ανέγνωσε το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης.

«Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα εξακολουθούν να υπάρχουν, οι συλλογικές συμβάσεις δεν έχουν με νόμο επιβληθεί, ο κατώτατος μισθός δεν έχει επιβληθεί, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή, καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

2285812

2285798 1

Στη συγκέντρωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέκος Τριανταφυλλίδης και Σωκράτης Φάμμελος και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται πορεία και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ.

Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, παρουσία μεταξύ άλλων του βουλευτή του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή και του ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλου, ενώ χαιρέτισαν και εκπρόσωποι συνδικάτων.

 

Ήπειρος: Με διπλές συγκεντρώσεις η Εργατική Πρωτομαγιά

Με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του εκτελεσθέντα στην Καισαριανή Πρεβεζιάνου αγωνιστή Σταύρου Κάππα, απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες, τιμήθηκε η εργατική Πρωτομαγιά στην Ήπειρο.

Στην Πρέβεζα τα σωματεία συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε σε κεντρικό σημείο συγκέντρωση και πορεία. 

Σε μία πράξη τιμής και μνήμης μετά τις απεργιακές συγκεντρώσεις έγινε μία σεμνή τελετή και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του αντιστασιακού Σταύρου Κάππα, ο οποίος εκτελέσθηκε την Πρωτομαγιά του 1944 μαζί με άλλους 199 συναγωνιστές του, στην Καισαριανή. 

Ο Σταύρος Κάππας ήταν παιδί οικογένειας προσφύγων από το Αϊβαλί που εγκαταστάθηκε στον Άγιο Θωμά της Πρέβεζας. Στα 19 του χρόνια βρέθηκε στην Αθήνα για να γίνει ράφτης και εντάχθηκε στην Αριστερά. Συνελήφθη κατά τη δικτατορία Μεταξά και φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ και στη συνέχεια στην Ακροναυπλία. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο Σταύρος Κάππας παρέμεινε στις φυλακές Χαϊδαρίου. Η σορός του δεν μεταφέρθηκε στον ‘Αγιο Θωμά, παρέμεινε στον τόπο της θυσίας.

Στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκαν, στις 10 το πρωί, πορεία από το ΠΑΜΕ, ενώ λίγο αργότερα συγκέντρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή να αντιπροσωπειών από τα πολιτικά κόμματα στο Εργατικά Κέντρο. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης. Στην Άρτα έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και ακολούθησαν δύο ξεχωριστές πορείες του ΠΑΜΕ η πρώτη, και των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των κομμάτων η δεύτερη. Με δύο διαφορετικές πορείες τιμήθηκε η Πρωτομαγιά και στην Ηγουμενίτσα.

2285736

 

Πελοπόννησος: Ξεχωριστές συγκεντρώσεις

Με χωριστές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν το ΠΑΜΕ και τα Εργατικά Κέντρα σε Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο και Κόρινθο, γιορτάστηκε η εργατική πρωτομαγιά στην Πελοπόννησο, με κοινό μήνυμα των εργαζομένων, την αποτίναξη των μνημονιακών πολιτικών και την ανάκτηση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην Τρίπολη το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Πετρινού και την ίδια ώρα το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, μαζί με την ΑΔΕΔΥ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, έδωσε το «παρών» και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η Πρωτομαγιά είναι ημέρα φορτισμένη με μνήμες από τους αγώνες των εργαζόμενων σε όλη τη γη και στην πατρίδα μας για τα βασικά εργασιακά δικαιώματα. Για το δικαίωμα στα βασικά λαϊκά αγαθά, το δικαίωμα για να έχουν μια καλύτερη ζωή».

Στην Κόρινθο το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε δυναμική συγκέντρωση νωρίς το πρωί στο χώρο του παλαιού εργοστασίου της Σωληνουργίας, παρόντων των βουλευτών Μαρίας Θελερίτη και Φάνη Κουρεμπέ του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε ομιλία και κατατέθηκε στεφάνι τιμώντας τους αγωνιστές της εργατικής τάξης που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικό ατύχημα, ενώ το ΠΑΜΕ έκανε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κορίνθου, στα Περιβολάκια.

Χωριστές συγκεντρώσεις έκαναν και στην Καλαμάτα, το ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της πόλης και το Εργατικό Κέντρο μπροστά από το κτίριο του, και στη συνέχεια χωριστά έκαναν πορεία στο λιμάνι, όπου κατάθεσαν στεφάνια στο μνημείο, αποτίοντας φόρο τιμής στους φονευθέντες λιμενεργάτες της 9ης Μαΐου του 1934.

Συγκεντρώσεις εργαζομένων έγιναν ακόμη στη Σπάρτη, στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας και στην κεντρική πλατεία της πόλης, από το ΠΑΜΕ.

Στο Ναύπλιο, συγκέντρωση έκανε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Φιλελλήνων. Παράλληλα το ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση στον μαντρότοιχο του νεκροταφείου, που ήταν σημείο εκτέλεσης αγωνιστών και κατατέθηκαν στεφάνια.
Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ, τιμήθηκε στην Πάτρα η Εργατική Πρωτομαγιά.

Στο Αγρίνιο, το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο οργάνωσαν συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας, ενώ το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Παναγοπούλου.

Στον Πύργο της Ηλείας, το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, ενώ από την πλευρά του το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε στις 9.30 το πρωί συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της Αμαλιάδας και ακολούθησε στις 11.30 συγκέντρωση στον Πύργο.

Συγκεντρώσεις και πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά έγιναν σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως στο Μεσολόγγι, στο Αίγιο κ.ά.

 

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…