Newsroom

Newsroom

Πρωτοδικείο Χαλκιδικής: Αντισυνταγματική η μείωση του κατώτατου μισθού

Αντισυνταγματική έκρινε τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής. Σύμφωνα…

dikas

Αντισυνταγματική έκρινε τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με το πρωτοδικείο της Χαλκιδικής, η πράξη υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012, εκδόθηκε από τη Διοίκηση κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρα 26 και 43 παρ. 2), χωρίς δηλαδή εξουσιοδοτική κάλυψη μετά από προσφυγή της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ).

Όπως αναφέρει η ΟΣΜΕ «με την με αρ. 24/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής κρίθηκαν άκυρες οι απολύσεις πέντε συναδέλφων από το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, οδηγών και εισπρακτόρων, που είχαν γίνει το Μάρτιο του 2012, και υποχρεώθηκε ο εργοδότης να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους και να τους καταβάλει μισθούς υπερημερίας για το διάστημα από την απόλυσή τους έως τον Αύγουστο του 2012». Η ΟΣΜΕ άσκησε παρέμβαση υπέρ των απολυθέντων στη δίκη.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές προσφυγές εργαζομένων (ειδικά αν επικυρωθεί από Εφετείο) και όπως τονίζει ο εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής είναι «το ανώτερου μέχρι σήμερα βαθμού δικαστήριο που υπερασπίζεται το συνταγματικό θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων» σε μια κρίσιμη περίοδο που ζητείται η πλήρης απορρύθμιση στους μισθούς, τα ωράρια και τις αποζημιώσεις.


Μετέωρα: Συγκίνηση από αναρριχητές που αναφωνούν τα ονόματα των τριών αδικοχαμένων κοριτσιών στο δυστύχημα των Τεμπών (video)

anarixites

Μετέωρα: Συγκίνηση από αναρριχητές που αναφωνούν τα ονόματα των τριών αδικοχαμένων κοριτσιών στο δυστύχημα των Τεμπών (video)

Κατά την αναβίωση του εθίμου στον Άϊ Γιώργη τον Μαντηλά