Σκεφτείτε πόση ασφάλεια θα νιώθαμε εάν γνωρίζαμε ότι ο διπλανός μας κατέχει τις πρώτες βοήθειες από σεμινάρια που διδάχθηκε π.χ. σε όλη τη σχολική περίοδο, μέχρι να αποφοιτήσει. Αν το παιδί μας πήγαινε διακοπές με τους φίλους του και ξέραμε ότι όλοι στην παρέα του μπορούν να κάνουν ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση).
Πόσο πιο ασφαλείς και σίγουροι θα νιώθαμε εάν γνωρίζαμε εμείς οι ίδιοι, πρώτες βοήθειες.
Με αφορμή τον τραγικό θάνατο που βρήκε ένας άνδρας μόλις 32 ετών στην Αμαλιάδα, όταν χτυπήθηκε από υψηλή τάση ρεύματος μέσα στο σπίτι του, παραθέτουμε μερικές οδηγίες χρήσιμες, για να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή, σε περιπτώσεις ηλεκτροπληξίας, πνιγμό από φαγητό, πνιγμό στο νερό και γύρισμα γλώσσας.
Πολλές φορές είναι κρίσιμης σημασίας να γνωρίζουμε τις βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο επειδή μπορεί να σώσουν μία ανθρώπινη ζωή, αλλά και για να μην κινδυνεύσουμε κι εμείς οι ίδιοι στην προσπάθεια μας να βοηθήσουμε.
Πρώτες βοήθειες για ηλεκτροπληξία
Αυτός που σκοπεύει να δώσει βοήθεια, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακουμπήσει με γυμνά χέρια το σώμα του παθόντα, ούτε να προσπαθήσει να τον πιάσει με γυμνά χέρια από οποιοδήποτε μέρος του σώματος.
1)Πρέπει να μεταφέρουμε τον παθόντα σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο.
2) Αφαιρούμε όλα τα εξωτερικά του ενδύματα και αν διαπιστώσουμε πως υπάρχει σφυγμός, τότε του κάνουμε τεχνητή αναπνοή.
3) Διαφορετικά, δηλαδή αν δεν υπάρχει σφυγμός, η τεχνητή αναπνοή πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με μάλαξη στην καρδιά.
4) Αν ο παθόντας έχει υποστεί κάποιο κάταγμα, τότε το δένουμε προσεκτικά με αποστειρωμένη γάζα.
Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να ζητήσουμε βοήθεια και από κάποιον γιατρό ή να καλέσουμε το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας στον αριθμό 166.
Συμπτώματα της ηλεκτροπληξίας
Πριν από οτιδήποτε άλλο, ας δούμε τα πιο συχνά συμπτώματα που είναι πιθανόν να εκδηλωθούν σε περίπτωση που κάποιος πάθει ηλεκτροπληξία.
Τα συμπτώματα αυτά μεταξύ άλλων είναι:
● ασφυξία ή μειωμένη αναπνευστική ικανότητα
● σοκ
● πλήρης απώλεια αισθήσεων
● σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά εγκαύματα
● καρδιακή αρρυθμία
● οπτικές λάμψεις
● προσωρινή κώφωση
● εκδήλωση σπασμών
Επομένως, αν δείτε οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα προσπαθήστε να δώσετε τις πρώτες βοήθειες και καλέστε άμεσα κάποιον γιατρό.
Πρώτες βοήθειες για πνιγμό από φαγητό
Στην περίπτωση που κάποιος πνιγεί από φαγητό, παραμένουμε ψύχραιμοι ώστε να μην ταράξουμε περισσότερο τον άνθρωπο που βρίσκεται σε δύσκολη στιγμή.
Αν δούμε πως ο άλλος δεν αντιδράει, τότε πρέπει να αντιδράσουμε εμείς, και μάλιστα άμεσα. Αν δε γνωρίζουμε επαρκώς τι να κάνουμε και πώς να τον βοηθήσουμε, καλούμε αμέσως το 166.
Σε καμία περίπτωση δεν χτυπάμε το θύμα στην πλάτη (όπως λέγανε παλιά) διότι με αυτόν τον τρόπο ενδέχεται να σπρώξουμε το αντικείμενο που κόλλησε στον λαιμό, ακόμη πιο βαθιά μέσα στην τραχεία.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σταθούμε πίσω από τον παθόντα με το στήθος να ακουμπάει την πλάτη του και τα πόδια μας να είναι ελαφρώς λυγισμένα.
Κατόπιν, περνάμε τα χέρια μας κάτω από τα δικά του και σπρώχνουμε προς τα μέσα και πάνω μέχρι να επιτευχθεί η εκβολή του ξένου σώματος από τον παθόντα.
Γενικά είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε αυτές τις βασικές ενέργειες, διότι μπορεί να σώσουν μία ανθρώπινη ζωή. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά αν δεν είμαστε σίγουροι ζητάμε ιατρική βοήθεια.
Πρώτες βοήθειες για πνιγμό στο νερό
Ένας άνθρωπος που κινδυνεύει να πνιγεί έχει πολλές πιθανότητες να ζήσει αν κάποιος προλάβει και τον τραβήξει εγκαίρως από το νερό.
Αν διαπιστώσουμε πως ο σφυγμός του υπάρχει ακόμα και αφού απομακρύνουμε από το στόμα του οποιοδήποτε ξένο σώμα, όπως για παράδειγμα τη λάσπη, τα φύκια, την άμμο κλπ και του κάνουμε τεχνητή αναπνοή.
Αν διαπιστώσουμε πως δεν υπάρχει σφυγμός, κάνουμε μαλάξεις στην καρδιά σε συνδυασμό με την τεχνητή αναπνοή και ζητάμε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Πώς γίνονται μαλάξεις στην καρδιά
Σε περίπτωση πνιγμού, η μάλαξη της καρδιάς μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή αυτού που κινδυνεύει. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πώς γίνεται η μάλαξη στην καρδιά.
1) Τοποθετούμε ανάσκελα τον άρρωστο και ελευθερώνουμε το θώρακα και το λαιμό.
2)Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη μία παλάμη στο στέρνο και την άλλη παλάμη επάνω στην πρώτη.
3) Ασκούμε πίεση με τα χέρια απότομα προς τα κάτω και επαναλαμβάνουμε την πίεση με
συχνότητα 60-70 φορές το λεπτό.
Αν μετά από 15 μαλάξεις δεν υπάρξει ανάνηψη του ασθενή, τότε εφαρμόζουμε την τεχνητή αναπνοή με δύο γρήγορες εκπνοές μέσα στο στόμα του αρρώστου. Σε αυτή την τεχνική, πρέπει να προσέχουμε τη δύναμη με την οποία την ασκούμε, διότι μπορεί να σπάσουμε το θώρακα του άλλου.
Hint: Όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά, ασκούμε πίεση με τα δάχτυλα και όχι με την παλάμη.
Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για κάποιον που έχει υποστεί συγκοπή ή αλλιώς ανακοπή καρδιάς. Ενδεικτικά στοιχεία για το γεγονός πως κάποιος έχει υποστεί καρδιακή προσβολή είναι η απώλεια των αισθήσεων, η παντελής έλλειψη αναπνοής και η απώλεια καρδιακών χτύπων.
Πρώτες βοήθειες για γύρισμα γλώσσας
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι η γλώσσα ΔΕΝ γυρίζει! Όταν κάποιος χάσει τις αισθήσεις του, τότε, όπως και οι υπόλοιποι μύες του σώματος μας, η γλώσσα χαλαρώνει και λόγω βαρύτητας πέφτει προς τα πίσω και φράσει τον αεραγωγό.
- Εκτείνουμε το κεφάλι προς τα πίσω με το ένα χέρι στο μέτωπο και ανασηκώνουμε το πηγούνι προς τα πάνω με τα δύο δάχτυλα του άλλου μας χεριού.Μ’αυτό τον τρόπο η γλώσσα θα απομακρυνθεί από το πίσω μέρος του λαιμού διευκολύνοντας έτσι τη δίοδο του αέρα.
- Εάν αναπνέει το άτομο το γυρνάμε σε πλάγια θέση ασφαλείας (βλέπε εικόνα πάνω) για 10 λεπτά.
- Εάν δεν αναπνέει ξεκινάμε Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).
Με πληροφορίες από coolweb.grκαι fmh.gr