Newsroom

Newsroom

Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα οι δήμαρχοι

Τη διαφθορά στην Ελλάδα αποτυπώνει η έκθεση της Αρχής για την αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Σύμφωνα…

Τη διαφθορά στην Ελλάδα αποτυπώνει η έκθεση της Αρχής για την αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με την περιβόητη λίστα Νικολούδη, πρωταθλητές για το 2013 στην απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων αναδεικνύονται οι δήμαρχοι, ενώ ακολουθούν γιατροί του ΕΣΥ, πρόεδροι φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, μέλη αξιολόγησης διαγωνισμών ακολουθούν, διαιτητές ποδοσφαίρου κ.α.

Ο πρόεδρος της Αρχής και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Νικολούδης  επισημαίνει ότι οι “Ράμπο” για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν “ένα ιδιαίτερο είδος οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας, που θα μπορούσε περιφραστικά και σχηματικά να χαρακτηριστεί ως το φαινόμενο της καταλήστευσης των τραπεζών εκ των έσω”, προσθέτει όμως ότι η Μονάδα κατάφερε να αποκαλύψει εγκληματικές συμπεριφορές, εννοώντας προφανώς και την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Συνολικά, 413 υποθέσεις ψευδούς δήλωσης πόθεν έσχες παρέπεμψε η Αρχή εντός του 2013 στον αρμόδιο εισαγγελέα, καθώς διαπίστωσε ότι οι υπόχρεοι απέκρυψαν περιουσιακά στοιχεία. Στη σχετική λίστα, την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητα το protothema.gr, δεν περιλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα, αλλά 75 δήμαρχοι, 62 γιατροί νοσοκομείων, 48 πρόεδροι ΝΠΔΔ, 37 μέλη επιτροπών αξιολόγησης διαγωνισμών, αλλά και 18 δημοσιογράφοι, 7 διαιτητές επαγγελματικού αθλητισμού και αρκετοί περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις υποθέσεις που ερευνώνται πλέον από τη Δικαιοσύνη.

Εκτός αυτών, ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για το σύνολο των “βρώμικων” υποθέσεων που κλήθηκε να ερευνήσει. Πιο αναλυτικά, η Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος δέσμευσε 200.136.281 ευρώ ως εγκληματικό προϊόν από 207 υποθέσεις που διερεύνησε και απέστειλε στην Δικαιοσύνη. Από αυτά, περίπου 73 εκατ. ευρω αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής, 124 εκατ. άλλα οικονομικά εγκλήματα, 1,5 εκατ. ευρώ ηλεκτρονικές απάτες και 1,1 εκατ. ευρώ υποθέσεις ναρκωτικών.

Ειδική αναφορά γίνεται και για την “επίπονη ιχνηλάτηση” για τον εντοπισμό τραπεζικών λογαριασμών off-shore εταιρειών στους οποίους «κρύβονταν χρήματα τα οποία προέρχονταν από δωροληψία κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι μετείχαν στην κατάρτιση και εκτέλεση συμβάσεων προμήθειας οπλικών συστημάτων».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αρχή κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει πως μέσω για το «ξέπλυμα μαύρου» χρήματος αποτελούν τα κερδοφόρα δελτία του ΟΠΑΠ, γι’ αυτό και με τη συγκεκριμένη έκθεσή του προτείνει την υποχρεωτική αναγραφή του ονόματος του παίκτη στο δελτίο.

Τι να κάνουμε. Ένας διάλογος για τις ριζοσπαστικές πολιτικές του 21 ου αιώνα

Τι να κάνουμε. Ένας διάλογος για τις ριζοσπαστικές πολιτικές του 21 ου αιώνα

Τι να κάνουμε; Ένα ερώτημα που απασχολεί επαναστάτες, διανοούμενους, ακτιβιστές και γενικότερα πολιτικούς δρώντες για…

Βραζιλία: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι από τις καταστροφικές πλημμύρες

Βραζιλία: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι από τις καταστροφικές πλημμύρες

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στη νότια Βραζιλία, όπου διασώστες έσπευσαν…

N. Ανδρουλάκης: Το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ, είναι αυτό που δεν δίστασε να καταπατήσει το κράτος δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών

N. Ανδρουλάκης: Το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ, είναι αυτό που δεν δίστασε να καταπατήσει το κράτος δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών

Την κατηγόρησε ότι «ξηλώνει» σήμερα τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση της μεταπολίτευσης, που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα…