Μια τοπική λιχουδιά που λατρεύεται στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη και φτιάχνεται από ωμό ψάρι, ευθύνεται για την υψηλή συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του ήπατος στην περιοχή.
Μια φτωχή περιοχή με έντονη ξηρασία, είναι το Isaan plateau στην βορειοανατολική Ταϊλάνδη, που βρίσκεται μακριά από τη θάλασσα. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία, ζει το 1/3 του πληθυσμού της χώρας και είναι γνωστή για την ευρηματική αλλά μάλλον πικάντικη κουζίνα.
Σύμφωνα με το BBC, οι ντόπιοι χρησιμοποιούν μικρά ψάρια που πιάνουν σε λίμνες, για να φτιάξουν ένα πικάντικο πιάτο που ονομάζεται Koi Plaa. Τα ψάρια ψιλοκόβονται και αναμιγνύονται με το χέρι με τοπικά βότανα, χυμό λάιμ και ζωντανά κόκκινα μυρμήγκια!
Η τοπική συνταγή είναι δημοφιλέστατη αλλά και επικίνδυνη. Για δεκαετίες, συγκεκριμένοι πληθυσμοί στην βορειοανατολική Ταϊλάνδη παρουσίαζαν υψηλά ποσοστά καρκίνου του ήπατος. Όπως προέκυψε, τα υψηλά αυτά ποσοστά, συνδέονται με ένα είδους παράσιτο που βρέθηκε στο ωμό ψάρι.
Οι αρχές τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να πείσουν τους ντόπιους να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να αρχίσουν να τρώνε το koi plaa αφού πρώτα μαγειρέψουν το ψάρι, και όχι να το καταναλώνουν ωμό. Οι πολίτες πάντως δεν φαίνεται να συγκινούνται ιδιαίτερα.