Newsroom

Newsroom

Πρόσκληση για διάλογο και συνεργασία

Ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου, χωρίς αυτό να σημαίνει και εκλογική συνεργασία, απηύθυνε από το βήμα του 1ου Συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς…

koubelis

Ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου, χωρίς αυτό να σημαίνει και εκλογική συνεργασία, απηύθυνε από το βήμα του 1ου Συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, διαχωρίζοντας ταυτόχρονα το νεότευκτο κόμμα από την υπόλοιπη Αριστερά που ασκείται -όπως είπε- στην επαναστατική ρητορική και την εύκολη καταγγελία.
Λίγο νωρίτερα, στην πανηγυρική πρώτη ημέρα του 1ου Συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης κάλεσε σε διάλογο και συνεργασία δυνάμεις που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο, ανένταχτους αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, καθώς και δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, στη βάση της εγγύτητας προγραμματικών στοχεύσεων και προοπτικής.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου εξελίχτηκε σε έναν «ιδιότυπο» διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων, καθώς από το βήμα καταγράφηκαν οι διαφορές που χωρίζουν ή… ενώνουν τα κόμματα πάνω στο μείζον θέμα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, με απόντα τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα – το κόμμα εκπροσώπησε ο γραμματέας Δημήτρης Βίτσας.

Μιλώντας ενώπιον 823 συνέδρων, ο κ. Κουβέλης περιέγραψε την πολιτική συμμαχιών, την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του νέου κόμματος, αλλά και τις άμεσες προτεραιότητες, προσδίδοντας έτσι τον χαρακτήρα του επείγοντος στην πολιτική δραστηριοποίηση της ΔΗΜ.ΑΡ αμέσως μετά το συνέδριο.

Ο κ. Κουβέλης μίλησε για μια Αριστερά ανοικτή και πολυφωνική, η οποία θα πρωταγωνιστήσει στη συνάντηση και κοινή δράση πολιτικών δυνάμεων της Δημοκρατικής Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και του σοσιαλιστικού χώρου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς άσκησε κριτική στα άλλα κόμματα της Αριστεράς κάνοντας λόγο για «αριστερότροπο λαϊκισμό, μυωπικό αριστερισμό», χαρακτηρίζοντας ανέξοδο και συντηρητικό τον καταγγελτισμό.

«Μια Αριστερά που αποστρέφεται τον πολιτικά άκριτο αντιευρωπαϊσμό θα αναγνωρίζει τα οφέλη της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της ευρωπαϊκής ιδέας», τόνισε ο κ. Κουβέλης, ενώ σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο για το Ευρώ είπε ότι «θα αγωνιστούμε για την ανατροπή των πολιτικών και του περιεχομένου του».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πλαίσιο διαλόγου – κριτική στην «άλλη Αριστερά»

Τη διεξαγωγή ενός «ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου» πρότεινε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζοντας τη βάσιμη -όπως είπε- ελπίδα πως μπορεί να είναι γόνιμος μεταξύ κομμάτων που μοιράζονται ένα κοινό πλαίσιο αξιών. Το πλαίσιο διαλόγου, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, αφορά τη σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας, την αντιμετώπιση του ρατσισμού, την αλλαγή του Συντάγματος, την προώθηση Χάρτας Δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ισονομία για την προστασία των αδυνάτων.

«Oλοι μας, είτε ασκήσαμε εξουσία είτε όχι, έχουμε ευθύνες για εσφαλμένες πρακτικές που διαπέρασαν στη νοοτροπία μας», είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Πιστεύω σε εσάς, γιατί πραγματικά πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει η χώρα. Είναι λυπηρό να δαιμονοποιείται ο διάλογος», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, εξαπολύοντας δριμεία κριτική στην «άλλη Αριστερά», που τις τελευταίες δεκαετίες ασκείται σε επαναστατική ρητορική, εύκολη καταγγελία και δογματισμό.

Ενώ η Αριστερά θα έπρεπε να βοηθήσει στη συμμετοχή, συνέβαλε στην αδράνεια και στην ευκολία, είπε ο κ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας συντηρητικό και επικίνδυνο να μοιράζει κανείς πιστοποιητικά αριστεροσύνης και εθνικοφροσύνης.

«Δυστυχώς ακόμη και σήμερα ένα κομμάτι της παραδοσιακής Αριστεράς ενδίδει σε πρακτικές που ανήκουν στο συντηρητικό οπλοστάσιο», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να διανοηθεί «ποια σχέση έχει η Αριστερά με την ευθεία παρότρυνση να αγνοούνται το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Ετσι οδηγούμαστε σε τερατογενέσεις. Ποιον βολεύει τελικά η ανομία; Να συμφωνήσουμε ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι αλλάζουν από τη Βουλή, δημοκρατικά», είπε.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ
Ενταξη στην Ευρωπαϊκή Αριστερά

Ανοικτή πρόσκληση για να ενταχθεί στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς απηύθυνε ο γραμματέας του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας στους συνέδρους της Δημοκρατικής Αριστεράς, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του κόμματος το ευρωπαϊκό μνημόνιο να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα. Ο κ. Βίτσας υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά αγωνίζεται ενάντια στο μνημόνιο και οργανώνει καμπάνια εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση και στην οργανωτική ένταξη στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο κ. Βίτσας τόνισε ακόμη ότι η πολιτική ελπίδα δεν μπορεί να υπάρξει σε κανένα κεντροαριστερό σενάριο και σε κανένα σχήμα αποδοχής της μνημονιακής λογικής και σε καμία εφήμερη συνεργασία.

ΘΕΣΕΙΣ
Χαιρετισμοί εκπροσώπων των κομμάτων

Στον πολυχώρο «Κεραμεικός» τα φώτα έπεσαν στους προσκεκλημένους και στους χαιρετισμούς των εκπροσώπων κομμάτων. Εκτός του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου παραβρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ (ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο γραμματέας Μ. Καρχιμάκης και ο βουλευτής Η. Μόσιαλος), οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γ. Δημαράς και Β. Οικονόμου, ο δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης, ενώ μήνυμα έστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης. Ο γραμματέας της ΝΔ Α. Λυκουρέντζος στον χαιρετισμό του τάχθηκε υπέρ του διαλόγου των πολιτικών δυνάμεων και επανέλαβε τη θέση του Α. Σαμαρά ότι η ΝΔ δεν θα δεχθεί συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, ούτε θα κάνει «συμπράξεις» με όσους υποστήριξαν την πολιτική του μνημονίου.

Οι Οικολόγοι
Ο Γ. Παρασκευόπουλος από τους Οικολόγους Πράσινους επεσήμανε ότι χρειάζεται μια Αριστερά που να μπορεί να δίνει διεξόδους και να βάζει «κόκκινες γραμμές» καθώς και ότι το μνημόνιο δεν αποτελεί ένα μηχανισμό δημοσιονομικής εξυγίανσης. Στον χαιρετισμό της η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την κατανόησή της για την ανάγκη δημιουργίας της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς και ότι είναι η μόνη αριστερή δύναμη που αντιλαμβάνεται την αξία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Ο Σ. Μάνος εκπροσωπώντας τη «Δράση» επεσήμανε ότι απαιτούνται πρακτικές λύσεις άμεσης εφαρμογής, προσθέτοντας ότι «εκεί βρίσκεται σήμερα η χρησιμότητα κάθε νέου πολιτικού σχηματισμού». Το ΚΚΕ, αν και προσκλήθηκε, δεν παρέστη, ενώ στο μόνο από τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο οποίο δεν εστάλη πρόσκληση ήταν ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη.

ΠANAΓIΩTHΣ ΤΣΟΥTΣIAΣ
http://www.ethnos.gr

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…