Προσφυγή των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Ισραήλ

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά δημοσιογράφων στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ.

press

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) προσέφυγαν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RFS), για εγκλήματα πολέμου κατά δημοσιογράφων στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ

«Οι RSF κατέθεσαν αγωγή για εγκλήματα πολέμου στο γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ στις 31 Οκτωβρίου 2023 στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς οι περιπτώσεις 9 δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου και 2 που τραυματίστηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους RSF γίνεται επίσης αναφορά γιασκόπιμη, ολική ή μερική, καταστροφή των εγκαταστάσεων περισσότερων από 50 μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της RSF, 34 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, από τους οποίους τουλάχιστον 12 σκοτώθηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους – 10 στη Γάζα, ένας στο Ισραήλ και ένας στο Λίβανο.

«Η κλίμακα, η σοβαρότητα και η επαναλαμβανόμενη φύση των διεθνών εγκλημάτων που στοχεύουν δημοσιογράφους, ιδιαίτερα στη Γάζα, απαιτεί έρευνα κατά προτεραιότητα από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ. Το ζητάμε από το 2018. Τα τρέχοντα τραγικά γεγονότα καταδεικνύουν την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη δράσης του ΔΠΔ» αναφέρει σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας των RSF Christophe Deloire.

Η προσφυγή των RSF στο ΔΠΔ  αφορά οκτώ Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς αμάχων στη Γάζα από το Ισραήλ και έναν Ισραηλινό δημοσιογράφο που σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου ενώ κάλυπτε μια επίθεση σε κιμπούτς από τη Χαμάς.

Αυτή είναι η τρίτη προσφυγή των RSF στον εισαγγελέα του ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου κατά Παλαιστινίων δημοσιογράφων στη Γάζα από το 2018. Η πρώτη κατατέθηκε τον Μάιο του 2018 σχετικά με δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής» στη Γάζα.

Η δεύτερη κατατέθηκε τον Μάιο του 2021 μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε περισσότερα από 20 μέσα ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας. Οι RSF υποστήριξαν επίσης την καταγγελία που υπέβαλε το Al Jazeera σχετικά με τον θανάσιμο πυροβολισμό της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Shirin Abu Akleh στη Δυτική Όχθη στις 11 Μαΐου 2022.

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…