Προς συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου

Βασικός στόχος του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσει η αξιολόγηση με μια συμφωνία «πακέτο».

58a2e2701dc5242d618b4925 1

Η επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών της Ε.Ε Πιερ Μοσκοβισί αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επισκέπτεται την Αθήνα αύριο, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αν και στο Μαξίμου κρατούν γενικά χαμηλούς τόνους για την επίσκεψη, σημειώνουν πως ο Μοσκοβισί «δεν έρχεται για ταξίδι αναψυχής» και πως «αν δεν υπήρχε έδαφος για μια συμφωνία δεν θα ερχόταν στην Αθήνα».

«Η πρωτοβουλία να έρθει στην Αθήνα ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, στον απόηχο των οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν – προβλέψεις που έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις υπερ-απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – αποτελεί κίνηση με θετικό πρόσημο, εκ μέρους της Κομισιόν», αναφέρει μεταξύ άλλων κυβερνητική πηγή.

Όλα δείχνουν πως ο Μοσκοβισί έχει αναλάβει έναν «πυροσβεστικό» ρόλο με σκοπό να υπάρξει επιτέλους λύση και να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

«Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι πολύ υψηλότερες από τις προβλέψεις μας, περισσότερο αισιόδοξες από ό,τι προέβλεπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο 

Ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι Ευρωπαίοι πιστωτές συμφωνούν με τις πολύ σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ με βάση μία πιο απαισιόδοξη οικονομική ανάλυση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δηλώνει: «Οι αριθμοί μας δεν είναι ούτε εσφαλμένοι, ούτε προϊόντα φαντασίας. Ελπίζω ότι αυτή η έκκληση για υπευθυνότητα και οξυδέρκεια θα εισακουσθεί εντός της εβδομάδας, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα θετικό Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μοσκοβισί γίνεται ξεκάθαρος επισημαίνοντας πως για να υπάρξει κοινή πλεύση είναι απαραίτητο να έρθει κοινή συμφωνία.

«Επί της αρχής είναι απαραίτητο όλοι οι συμμετέχοντες θεσμοί να προχωρήσουν από κοινού. Εάν δεν συμφωνούμε μεταξύ μας, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε μία τέτοια συμφωνία, διότι είναι κρίσιμο σε μία στιγμή που οι στρατηγικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολλές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«…τα νούμερα που θέτουμε στο τραπέζι πρέπει να κάνουν όλους να σκεφτούν. Όσο για την Ελλάδα, έχει υποφέρει πολύ, έχει εφαρμόσει πληθώρα μεταρρυθμίσεων, αν και της μένει ακόμη δρόμος να κάνει. Αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα πρέπει να είναι αναλογικό και αποδεκτό από τον ελληνικό λαό, άρα να γίνει αντιληπτό ως νόμιμο».

«Επιδιώκουμε πολιτική λύση»

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημείωσε πως «στόχος της Αθήνας είναι μια πολιτική συμφωνία πακέτο, στο Eurogroup τις επόμενης Δευτέρας». 

Βασική επιδίωξη της Αθήνας να συνυπολογιστούν η υπεραπόδοση του 2016 και ενδεχόμενη υπεραπόδοση του 2017. «Δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο. Θέλουμε και θετικά πράγματα. Θα κάνουμε και θετικά πράγματα», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ ότι το Ταμείο δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι δεν ζητήσαμε ιδιαίτερη μεταχείριση.

«Ζητάω να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Μπορώ να ζητήσω από την κ. Λαγκάρντ να μην αναφέρεται σε αμφισβητήσιμες μελέτες που λένε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ το 2018 όταν σήμερα είναι 2% χωρίς να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη;».

«Δεν μπορεί να ζητά από εμάς μέτρα τώρα και από τους Ευρωπαίους για το χρέος να λέει αργότερα. Θέλουμε το ΔΝΤ να πάρει μια δίκαιη απόφαση. Δεν συγχωρείται να μην ξεκαθαρίζει ποια είναι η θέση του και οι προϋποθέσεις», υπογράμμισε.

Είπε ακόμα ότι «ζητούν μέτρα στηριζόμενοι σε λανθασμένα στοιχεία».

Εντείνοντας την κριτική του για τη στάση του ΔΝΤ την απέδωσε σε εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο γιατί μπήκε σε ένα πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση χρέους «και τώρα ο Τόμσεν θέλει να τους πείσει ότι φταίει η Ελλάδα».

«Το ΔΝΤ παίζει blame game με την Ελλάδα» τόνισε ενώ παραδέχτηκε πως υπήρξαν αδικίες στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…