Newsroom

Newsroom

Προς αποφυλάκιση η "συμμορία" του ΙΚΑ

Προς αποφυλάκιση οδεύουν στις 10 Σεπτεμβρίου οι επτά προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι στη δίκη που έχει ξεκινήσει για την τεράστια απάτη που…

Προς αποφυλάκιση οδεύουν στις 10 Σεπτεμβρίου οι επτά προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι στη δίκη που έχει ξεκινήσει για την τεράστια απάτη που ζημίωσε το ΙΚΑ Καλλιθέας με τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ, καθώς τότε λήγει το ανώτατο όριο της 18μηνης προφυλάκισής τους και είναι σχεδόν αδύνατο να προλάβει να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Το ότι οι 7 προφυλακισμένοι βρίσκονται ουσιαστικά «με το ένα πόδι εκτός φυλακής» φαίνεται και από τη σχετική πρόταση που υπέβαλε ο αρμόδιος εισαγγελέας για να τους επιβληθούν αυστηροί περιοριστικοί όροι όταν λήξει το 18μηνο, ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία τους στη δίκη.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο πρέπει να επιβληθεί στους κατηγορούμενους απαγόρευση εξόδου όχι μόνο από τη χώρα αλλά και από τον νομό Αττικής, ενώ πρέπει να τους επιβληθεί η συνεχής διαμονή στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει ως κατοικία τους (χωρίς δυνατότητα αλλαγής σπιτιού) και παράλληλα να εμφανίζονται 6 φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Το σκάνδαλο σε βάρος του ΙΚΑ είχε αποκαλυφθεί όταν εντοπίστηκε ένα επίδομα-μαϊμού, καθώς δόθηκε επίδομα μητρότητας για όγδοη φορά σε συγκεκριμένη ασφαλισμένη. Στις 11-3-12 οι επτά κατηγορούμενοι προφυλακίστηκαν και συνεχίστηκε η ανάκριση για να ξεδιπλωθεί ο τεράστιος όγκος της απάτης, μέσα από 7.991 «σκοτεινές» παροχές προς 1.213 δήθεν δικαιούχους ασφαλισμένους.

Τεράστια η δικογραφία

Η δικαιοσύνη δείχνει για μία ακόμα φορά αδυναμία να ολοκληρώσει έγκαιρα την πρωτοβάθμια απονομή δικαίου πριν να λήξει το 18μηνο, με μόνο «ελαφρυντικό» τον τεράστιο όγκο της δικογραφίας, τις εκτεταμένες έρευνες σε συνεργασία και με άλλες αρχές για τον εντοπισμό τραπεζικών λογαριασμών και πολυτελών ακινήτων όπου είχαν επενδυθεί τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν από το ΙΚΑ.

Η δίκη διεκόπη πριν από λίγες μέρες για να συνεχιστεί στις 27 Αυγούστου ενώ απομένουν να εξεταστούν 58 από τους συνολικά 60 μάρτυρες κατηγορίας και θα ακολουθήσουν μάρτυρες υπεράσπισης, απολογίες, εισαγγελική πρόταση, αγορεύσεις 10 δικηγόρων πριν να ακουστεί η ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται οι προφυλακισμένες τέως υπάλληλοι του ΙΚΑ (απολύθηκαν με πρόσφατη απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου) στο υποκατάστημα της Καλλιθέας Ελένη Μπουραζάνη, Χριστίνα Πατεράκη, Χρυσούλα Φέρρα, Μυρσίνη Θωμάκου, Χριστίνα Σουρίδη, καθώς και οι Κωνσταντίνος Καραΐσκος και Παναγιώτης – Αλέξανδρος Αιματίδης (σύζυγοί των Μπουραζάνη και Φέρρα, αντίστοιχα). Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους είχε αφεθεί μετά την απολογία της η υπάλληλος Περσεφόνη Νασοπούλου.

Βαρύ το κατηγορητήριο

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν διάφορα κακουργήματα, όπως απάτη, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα χρήματος), ψευδής βεβαίωση, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με επιδίωξη οικονομικού οφέλους κ.λπ. και με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608/90 περί καταχραστών Δημοσίου επαπειλούνται ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης.

Οι γυναίκες υπάλληλοι κατηγορούνται ότι έβγαζαν χιλιάδες επιδόματα «μαϊμού», «φουσκωμένα» κ.λπ., αναζητώντας υποψηφίους δήθεν δικαιούχους σε διάφορους χώρους, όπως π.χ. σε ινστιτούτα αισθητικής.

Με την έγκριση των επιδομάτων ύστερα από τη συνεργασία τους, ιδιοποιούνταν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού. Ετσι βρέθηκε περίπτωση ζευγαριού που πήρε επιδόματα μητρότητας και τοκετού για 8 παιδιά ενώ είχε μόνο 2, ενώ άλλη ασφαλισμένη εμφανίστηκε να έχει εισπράξει επιδόματα για 3 τοκετούς μέσα σε 11 μήνες! Σημαντικά ποσά δόθηκαν για νοσηλεία βρέφους στην εντατική μονάδα, με ημερομηνία όμως εισαγωγής του τρεις μέρες πριν από τη γέννησή του.

Πηγή: ethnos.gr

ΔΕΘ: Δεν πήγε πολύ καλά η βόλτα για το ρομπότ Σοφία που μιλάει Ελληνικά – Έφαγε τούμπα σε σκάλες (video)

Ρομποτ Σοφια

ΔΕΘ: Δεν πήγε πολύ καλά η βόλτα για το ρομπότ Σοφία που μιλάει Ελληνικά – Έφαγε τούμπα σε σκάλες (video)

Απέχει ακόμα αρκετό καιρό η στιγμή που θα μας κατακτήσουν τα ρομπότ

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι παραδέχτηκε σε διαδικτυακή συνομιλία

ελας

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι παραδέχτηκε σε διαδικτυακή συνομιλία

Ενώ φέρεται να παραδέχθηκε «σε διαδικτυακή συνομιλία με έτερους χρήστες ότι προβαίνει σε σεξουαλική κακοποίηση…

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

6111979

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

Η ΕΣΤΙΑ κάνει λόγο για «ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ πρωτοφανή αθλιότητα εἰς βάρος τῶν συγγενῶν τῶν νεκρῶν»,…

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP23315613979564

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος