Προκλητικά παιχνίδια της Άγκυρας με "θύματα" τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Παιχνίδια εις βάρος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου συνεχίζει να παίζει η Άγκυρα η οποία φαίνεται να εκλαμβάνει την έννοια της δίκαιης δίκης για τους δύο στρατιωτικούς ως αντάλλαγμα και όχι ως στοιχειώδης προϋπόθεση.

5b3f384b1dc52451748b467d

Συγκεκριμένα, σε επιστολή

του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, με ημερομηνία 31 Μαΐου, ο Τούρκος αξιωματούχος ζητεί από την Ελλάδα πρώτα να εκδώσει τους Τούρκους αξιωματικούς και τότε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των Ελλήνων, αλλά διαβεβαιώνει «πως θα έχουν μία δίκαιη δίκη». 

Παράλληλα, στην εν λόγο επιστολή που έγινε γνωστή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από μία εβδομάδα και έρχεται σήμερα στη δημοσιότητα από την εφημερίδα «Τα Νέα», ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγορεί ευθέως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι συμπεριφέρονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά στις υποθέσεις των δύο Ελλήνων και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και στηλιτεύει το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των Ελλήνων αλλά όχι υπέρ της έκδοσης των Τούρκων. Καταγγέλλει δε την ελληνική Δικαιοσύνη για υποκρισία και επειδή δεν επιστρέφει τους Τούρκους «εγκληματίες» όπως τους χαρακτηρίζει και τους αφήνει χωρίς «τιμωρία».



Τσαβούσογλου: Τσίπρας και Κοτζιάς μας είχαν υποσχεθεί ότι θα μας επιστρέψουν τους «8»

Μια ημέρα μετά την απόφαση για την χορήγηση ασύλου και στον απόηχο της επιστολής, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και της ελληνικής δικαιοσύνης.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης στο πρακτορείο Anadolu, αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στην υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών λέγοντας: «Αρχικά η Ελλάδα προσπάθησε πολύ να επιστρέψει αυτούς τους ανθρώπους στην Τουρκία, αλλά ασκήθηκε πολύ μεγάλη πίεση από τη Δύση. Ο Τσίπρας το είχε υποσχεθεί στον Πρόεδρο (Ερντογάν). Αλλά η δικαιοσύνη το μπλόκαρε. Βλέπουμε τώρα ότι από το δικαστικό σύστημα αρχικά απελευθερώθηκαν και μετά τους δόθηκε άσυλο. Η δικαιοσύνη βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση. Τα δικαστήρια προφανώς δεν ακούν εκεί την κυβέρνηση, αλλά ξέρουμε ότι το αποφάσισαν κατόπιν πίεσης από την Ευρώπη».

Σύμφωνα μάλιστα με απόσπασμα των δηλώσεων Τσαβούσογλου που μεταδίδει η Μιλλιέτ ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσθέτει τα εξής: «Αμφότεροι οι Τσίπρας και Κοτζιάς ήθελαν να μας τους δώσουν πίσω. Μας είπαν ότι εμείς υποφέραμε πολύ από τα πραξικοπήματα. Βλέπουμε ότι αποφάσισαν βάσει πιέσεων από την Ευρώπη».

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο προς το παρόν δεν έκανε καμία επίσημη τοποθέτηση τόσο για το έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα όσο και για τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παπαδημούλης: Απαράδεκτο και προκλητικό το παζάρι από την Άγκυρα

Μετά τις τελευταίες πρωτοφανείς εξελίξεις ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αντόνιο Ταγιάνι. Ο κ. Παπαδημούλης έκανε άλλωστε λόγο για απαράδεκτο και προκλητικό παζάρι από την Άγκυρα και επεσήμανε ότι η ΕΕ οφείλει να εντείνει τις πιέσεις για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι φιλούσαν ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του twitter: «Η ΕΕ οφείλει να εντείνει τις πιέσεις προς τις Τουρκικές αρχές για την απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών. Περιπολούσαν φυλάσσοντας ευρωπαϊκά σύνορα. Το ανατολίτικο παζάρι που ζητά η Άγκυρα, είναι πρόκληση κ απαράδεκτο. Την Τετάρτη συναντώμαι γι αυτό, με τον Πρόεδρο Ταγιάνι».    

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

6111979

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

Η ΕΣΤΙΑ κάνει λόγο για «ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ πρωτοφανή αθλιότητα εἰς βάρος τῶν συγγενῶν τῶν νεκρῶν»,…

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP23315613979564

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος