Newsroom

Newsroom

Προεκλογικές κινήσεις αλά Παττακός από τον Χ. Αθανασίου

Κατά τη διάρκεια της επταετίας (΄67-΄74) μεταξύ άλλων, ο δικτάτορας Παττακός εγκαινίασε στο Νησέλι Αλεξανδρείας, την Εγνατία Οδό. Ο δρόμος…

athanasiou 14

Κατά τη διάρκεια της επταετίας (΄67-΄74) μεταξύ άλλων, ο δικτάτορας Παττακός εγκαινίασε στο Νησέλι Αλεξανδρείας, την Εγνατία Οδό. Ο δρόμος αυτός δημιουργήθηκε τελικά περίπου 30 χρόνια αργότερα, όμως αυτό μικρή σημασία είχε, αφού η χούντα πετύχαινε ένα ακόμη επικοινωνιακό τρυκ από εκείνα που μέχρι σήμερα μνημονεύουν οι αδαείς και οι νοσταλγοί της.

Στα βήματα του δικτάτορα Παττακού κινείται σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος αύριο Παρασκευή θα παραστεί στα εγκαίνια της πύλης εισόδου στην Πέτρα της Λέσβου, σε μια κίνηση με προεκλογικό άρωμα, αφού η δημιουργία του λιμένα υποδοχής τουριστών στην περιοχή αυτή αποτελεί πάγιο και χρόνιο αίτημα των κατοίκων και παράλληλα αποτελούσε προσωπική δέσμευση του Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος πίεσε για τη δημιουργία του και μάλιστα πριν από περίπου έναν μήνα ανακοίνωσε με χαρά, όπως αναφέρει ο τοπικός Τύπος του νησιού, την έγκριση του έργου, ευχαριστώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό για τη στήριξή του.  

Αυθαίρετο το έργο;  

Η σχετική απόφαση έγκρισης του έργου, η οποία αναφέρει ότι επιτρέπεται προσωρινά και για χρονικό διάστημα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 η είσοδος προσώπων στο ελληνικό έδαφος και η έξοδος από αυτό, από τον λιμένα Πέτρα Μυτιλήνης,  εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 18 Αυγούστου και υπογράφεται από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αντίστοιχα και τον υφυπουργό Οικονομίας Γιώργο Μαυραγάνη.

Εκείνο που οι τρεις υπογράφοντες υπουργοί δεν φαίνεται να έλαβαν υπόψη τους είναι ότι η περιβόητη πύλη εισόδου είναι πιθανόν αυθαίρετη, όπως ήταν και οι γύρω εγκαταστάσεις, τις οποίες πρόσφατα νομιμοποίησε το Λιμενικό Ταμείου του νησιού. Όπως προκύπτει από σχετική απόφαση που εκδόθηκε στις 27 του περασμένου Ιανουαρίου πληρώθηκε ποσό 85.047 ευρώ πλέον των νόμιμων προσαυξήσεων, ως αποζημίωση αυθαιρέτων χρήσεων για τον λιμένα της Πέτρας ο οποίος χρησιμοποιείτο αυθαίρετα επί έξι χρόνια και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2008 μέχρι τον Ιανουάριο του 2014. Η νομιμοποίηση αυτών των αυθαίρετων λιμενικών εγκαταστάσεων άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για την δημιουργία της πύλης εισόδου, που σκοπό έχει να προσελκύει τουρίστες κυρίως από την Τουρκία.

Εκείνο ωστόσο που ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι το κατά πόσον η περιοχή αποτελεί χερσαία ζώνη ή αιγιαλό. Αν συμβαίνει το δεύτερο, σημαίνει ότι η χρήση της δεν είναι σύννομη, αφού αποτελεί μεν δημόσια γη, χρησιμοποιείται όμως αυθαίρετα από το Λιμενικό Ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Λιμενικό Ταμείο της Λέσβου έχει ήδη αποστείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες τα στοιχεία προκειμένου να καταλήξουν στο αν η χρήση του λιμένα γίνεται πια νομότυπα ή συνεχίζει να είναι αυθαίρετη. Αυτό όμως δεν πρόκειται να αποφασιστεί πριν από τον προσεχή Οκτώβριο, οπότε αναμένεται να εξεταστούν τα στοιχεία.

Τα προεκλογικά τρικ

Τι είναι λοιπόν αυτό που τόσο πολύ βιάζει τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος θα δοξαστεί για την επιτυχία του να κάνει πράξη το αίτημα των πολιτών της βορειοδυτικής Λέσβου; Πρόκειται πιθανότατα για προεκλογική κίνηση αφού η ενέργεια αυτή, όσο κι αν ο λιμένας της Πέτρας αποτελούσε διακαή πόθο των κατοίκων, δεν έχει καμιά χρησιμότητα την εποχή αυτή. Κι αυτό γιατί η τουριστική περίοδος βρίσκεται στο τέλος της. Θα ήταν επομένως λογικό να εκδοθεί πρώτα η απόφαση για τη νομιμότητα του λιμένα, η οποία αναμένεται τον επόμενο μήνα, και στη συνέχεια να πραγματοποιηθούν, εφόσον όλα είναι νόμιμα, τα εγκαίνια της πύλης εισόδου. Άλλωστε αυτή δεν θα λειτουργεί ποτέ περισσότερους από οκτώ μήνες τον χρόνο και αυτοί θα είναι προφανώς οι πλέον τουριστικοί μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Πρόσφατα, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, σε μια ακόμη κίνησή του με άρωμα εκλογών,  εγκαινίασε το γήπεδο της Καλλονής. Μάλιστα το παρευρισκόμενο πλήθος,  έπειτα από απαίτηση του εκφωνητή σηκώθηκε όρθιο και καταχειροκρότησε τον σωτήρα υπουργό. Όπως μάλιστα πληροφορείται το Κουτί της Πανδώρας, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εγκαινιαστεί και μια αντίστοιχη πύλη εισόδου τουριστών και στο Πλωμάρι της Λέσβου, έργο το οποίο πιθανότατα θα πιστωθεί στον Χαράλαμπο Αθανασίου.

Να σημειωθεί ότι για την πύλη εισόδου της Πέτρας έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής περίπου 90.000 ευρώ από το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου για εγκαταστάσεις, όπως περιφράξεις και συστήματα ασφαλείας, περίπου 100.000 ευρώ που δόθηκαν ως δωρεά από ομογενή στον Καναδά και ακόμη 15.000 ευρώ που σύμφωνα με πληροφορίες μας κατέβαλε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς για επίπλωση και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Δυναμική διαδήλωση στο Σύνταγμα για την Γάζα που έπνιξαν με χημικά (video)

παλαι συνταγμα

Δυναμική διαδήλωση στο Σύνταγμα για την Γάζα που έπνιξαν με χημικά (video)

Εκατοντάδες άνθρωποι από φιλο-παλαιστινιακές οργανώσεις, αλληλέγγυοι, συμμετείχαν στη δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για όσα τραγικά συμβαίνουν…

H πρώτη δήλωση του Πάρι Καρβουνόπουλου μετά το εγκεφαλικό: Μου έδωσε αναβολή ο Θεός

karvounopoulos

H πρώτη δήλωση του Πάρι Καρβουνόπουλου μετά το εγκεφαλικό: Μου έδωσε αναβολή ο Θεός

Συγκλονιστική ανάρτηση από τον δημοσιογράφο Πάρι Καρβουνόπουλο, μετά την περιπέτεια υγείας του και το εγκεφαλικό.

Πρωτοφανείς σκηνές έξω από το ΟΑΚΑ: Πλήθος κόσμου ώρες πριν αρχίσει το παιχνίδι ΠΑΟ-Μακάμπι

oaka

Πρωτοφανείς σκηνές έξω από το ΟΑΚΑ: Πλήθος κόσμου ώρες πριν αρχίσει το παιχνίδι ΠΑΟ-Μακάμπι

Δεν μπορούν να περιμένουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού το παιχνίδι με την Μακάμπι, γεμάτο το…