Προήγαγαν τον Ισίδωρο Ντογιάκο αποκρύπτοντας πόρισμα που ζητούσε τη δίωξη του

Σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προήχθη ο Ισίδωρος Ντογιάκος, γνωστός για την υπόθεση του «Παναθηναϊκάκια» του Αντώνη Σαμαρά, παρά το γεγονός πως υπήρχε πόρισμα που ζητούσε τη δίωξή του για τους χειρισμούς του στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου.

5b02e4c91dc52428238b4593

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου, ο υπό πειθαρχική δίωξη Ντογιάκος πήρε προαγωγή. Το περιεχόμενο του πορίσματος όμως που «καίει» και άλλους ανώτερους και ανώτατους δικαστές, αποδίδοντάς τους τεράστιες ευθύνες για τη μη διερεύνηση του σκανδάλου Βγενόπουλου, δεν τέθηκε υπόψη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

Έτσι, τα ερωτήματα που εύλογα ανακύπτουν είναι: Δεν είχαν προλάβει οι αρμόδιοι να ασκήσουν την πειθαρχική δίωξη, δεν ήταν σε γνώση των συντριπτικών συμπερασμάτων του πορίσματος ή για κάποιους άλλους τελικά λόγους φρόντισαν να παραμείνει στα συρτάρια ανάβοντας το πράσινο φως για την προαγωγή του Ντογιάκου;

Το πόρισμα – φωτιά

Το πόρισμα ζητούσε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, Ισίδωρου Ντογιάκου, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα είχε διαβιβαστεί στον αρμόδιο να κινήσει την άσκηση της πειθαρχικής αγωγής υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, αλλά ήταν και σε γνώση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, πολύ πριν συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Όλα ξεκίνησαν από την αναφορά του του νυν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τότε εισαγγελέα δικαστικής συνδρομής, Ιωάννη Αγγελή. Ο κ. Αγγελής στην αναφορά του, την οποία αποκάλυψε το koutipandoras.gr το Μάιο του 2016, κατήγγειλε μεθοδεύσεις υπέρ του Ανδρέα Βγενόπουλου στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Αναπτύσσοντας μια σειρά από ενδεικτικά και αδιαμφισβήτητα γεγονότα κατηγορούσε υψηλόβαθμους εισαγγελικούς λειτουργούς για παρεμπόδιση της έρευνας. Ο κ. Αγγελής στρεφόταν και σε βάρος της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η οποία μάλιστα αρχικά είχε θέσει στο αρχείο την αναφορά του, για την οποία όμως δεν μπορεί πλέον να γίνει έρευνα, καθώς έχει συνταξιοδοτηθεί.

Διαβάστε σχετικά: Ολόκληρη η αναφορά του εισαγγελέα Αγγελή για μεθοδεύσεις υπέρ Βγενόπουλου

Την πειθαρχική έρευνα για τους χειρισμούς των εισαγγελέων στην υπόθεση Βγενόπουλου ανέλαβε ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Ιωάννης Γράβαρης.

Θυμίζουμε πως τόσο το koutipandoras.gr όσο και το Hot Doc σε δεκάδες ρεπορτάζ τους είχαν αποκαλύψει το τί συνέβαινε στους κόλπους της ΔΙκαιοσυνης για την υπόθεση Βγενόπουλου. Όπως έγραψε και Κώστας Βαξεβάνης το Νοέμβριο του 2017, ο κ. Αγγελής, με υπηρεσιακή αναφορά του είχε κατονομάσει τον Ντογιάκο ως αυτόν που του ασκεί πιέσεις για την υπόθεση Βγενόπουλου κατά την περίοδο που προσπαθούσε μέσω στοιχείων που είχε λάβει ως Εισαγγελέας Δικαστικής Συνδρομής, να οδηγήσει σε έρευνα την υπόθεση.

Στο πόρισμα λοιπόν Γράβαρη, πειθαρχικές ευθύνες, εκτός από τον Ισίδωρο Ντογιάκο ενέχουν η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, αλλά και ο εισαγγελέας Νίκος Ορνεράκης, τότε υπεύθυνος στο τμήμα δικαστικής συνδρομής. Για μια εκ των πρωταγωνιστριών των μεθοδεύσεων, δικαστή Γεωργία Τσατάνη δεν ζητείται η απόδοση ευθυνών όχι γιατί δεν εντοπίστηκαν αλλά γιατί έχει ήδη τιμωρηθεί από άλλο πειθαρχικό δικαστήριο για παράνομη αφαίρεση της δικογραφίας Βγενόπουλου και την αρχειοθέτησή της με συνοπτικές διαδικασίες στη συνέχεια.

Διαβάστε επίσης άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη: Ντογιάκοι