Πρόεδρος Ρομά στο koutipandoras: «Να παρέμβει άμεσα ο Εισαγγελέας – Είναι ζήτημα δικαιοσύνης»

Οργισμένη αντίδραση από τον Πρόεδρο της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ για την κακοποίηση του 35χρονου από την Πάτρα - Τι αναφέρει στο koutipandoras.gr

Πάτρα

Την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Εισαγγελέα με σκοπό σύλληψη των δραστών στην Πάτρα που υποχρέωσαν 35χρονο με νοητικά προβλήματα να πει τα κάλαντα γονατιστός και αμέσως μετά του έβαλαν φωτιά, ζητάει ο Πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος.

Το koutipandoras.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, ο οποίος ζητάει «να οδηγηθούν οι δράστες στον αρμόδιο εισαγγελέα και ανακριτή ώστε να απολογηθούν για τις αποτρόπαιες πράξεις που κάνανε».

«Είναι ένα περιστατικό το οποίο δείχνει ασέβεια προς τον συνάνθρωπο. Δείχνει μια συμπεριφορά χωρίς ανθρωπιά. Είναι ντροπή. Οι πολίτες πρέπει να στηρίζουν αυτούς τους ανθρώπους με αγάπη και σεβασμό. Και είδαμε ακριβώς το αντίθετο» αναφέρει αρχικά γεμάτος οργή ο κ. Πάντζος.

Κατηγορηματικά επίσης ανέφερε ότι:«εμείς καταδικάζουμε αυτές τις συμπεριφορές και τις καταγγέλλουμε. Είναι θέμα δικαιοσύνης. Θα πρέπει και η δικαιοσύνη να ενεργοποιηθεί και να συλληφθούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ώστε να απολογηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα και στον ανακριτή»

Σε ό,τι αφορά τον 35χρονο, ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας των Ρομά, Βασίλης Πάντζος ανέφερε ότι «πήγαινε αρκετά συχνά στον χώρο και του δίνανε κρασί. Έχει και πρόβλημα αλκοολισμού ο συγκεκριμένος άνθρωπος».

ΕΛΛΑΝ – ΠΑΣΣΕ: «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν πώς νιώθουμε»

Νωρίτερα, με ανακοίνωση της η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ εξέφρασε την οργή της για το αποτρόπαιο ρατσιστικό περιστατικό κακοποίησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εδώ και κάποιες ώρες, μια φρικτή είδηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου:

Στην Πάτρα, 35χρονος Ρομ, που σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα φαίνεται να αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα, δοκίμασε απλώς να πει τα κάλαντα σε επιχείρηση της περιοχής. Άτομα που βρίσκονταν στον χώρο άρχισαν να τον χλευάζουν, τον ανάγκασαν να γονατίσει, του πέταξαν εύφλεκτο υλικό και έπειτα έβαλαν φωτιά, ενώ παράλληλα τραβούσαν βίντεο τον βασανισμό του άτυχου Ρομ.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την οργή και τον αποτροπιασμό που νιώθουμε, όπως κανείς δεν μπορεί πλέον αδάπανα να αρνηθεί βαθιές ρίζες του αντιτσιγγανισμού που τροφοδοτούν πράξεις όπως αυτή του βασανισμού του άτυχου Ρομ.

Στεκόμαστε δίπλα στον 35χρονο Ρομ ως άτομα και ως Συνομοσπονδία με όλες μας τις δυνάμεις. Για όσα αδιανόητα υπέστη αναμένουμε από τη δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα, λαμβάνοντας αυτή τη φορά υπόψη το αδιαμφισβήτητο ρατσιστικό κίνητρο των αποτρόπαιων αυτών πράξεων.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, έχει πολλές φορές καταγγείλει απαράδεκτα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά ατόμων της κοινότητας και θα συνεχίζει να το κάνει, στηρίζοντας όσες και όσους υπήρξαν θύματα ανάλογης βίας και πέραν αυτής.

Ο αγώνας κατά του αντιτσιγγανισμού και των διακρίσεων είναι ένας μεγάλος και δύσκολος αγώνας που θα πρέπει να δώσουμε συλλογικά».

Οι πρώτες θεσμικές αντιδράσεις για την κακοποίηση του 35χρονου από την Πάτρα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκος έχει ήδη δώσει εντολή για τη σε βάθος διερεύνηση του περιστατικού της κακοποίησης σε βάρος του 35χρονου.

Οι αστυνομικές αρχές αναζητούν σχετικό υλικό με την υπόθεση ώστε να εξακριβώσουν τι ακριβώς προηγήθηκε και να το παραδώσουν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Το ρατσιστικό περιστατικό σχολίασε και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος ανέφερε ότι: «Τα ρατσιστικό περιστατικό σε βάρος 35χρονου ρομά, που έλαβε χώρα στην πόλη μας, δείχνει ότι ένα σύστημα που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή, γεννά τους δράστες τέτοιου είδους εγκλημάτων».

Ο Δήμαρχος Πατρέων συνεχίζει λέγοντας ότι: «Η πολιτική που υπαγορεύει πως πρέπει να υπάρχουν ομάδες πληθυσμού στο περιθώριο, ώστε αφενός να στοχοποιούνται και αφετέρου να αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως, τους καθιστά ευάλωτους σε κάθε είδους εκμετάλλευση.

Χρειάζεται ριζική ανατροπή του συστήματος και των σάπιων αξιών του. Το 2023 να κάνουμε την αρχή!».

Δεν υποβάλει μήνυση ο 35χρονος στους δράστες

O 35χρονος Ρομά από την Πάτρα κατέθεσε στις Αστυνομικές Αρχές για το σοκαριστικό περιστατικό κακοποίησης σε βάρος του και δεν υπέβαλε μήνυση εις βάρος των φερόμενων δραστών.

«Δεν επιθυμώ να ασκηθεί καμία δίωξη» φέρεται να είπε ο 35χρονος και συμπλήρωσε πως «είμαστε φίλοι, με βοηθάνε οικονομικά μου δίνουν παλιοσίδερα για να τα πουλάω και να ζω την οικογένειά μου».

Επιπλέον ανέφερε ότι: «όλα ήταν μια πλάκα μεταξύ μας. Κανείς δεν με υποχρέωσε και δεν με εξανάγκασε σε αυτό. Μόνος μου γονάτισα και έβαλα φωτιά και όλο αυτό το έκανα για να γελάσουμε».

«Δεν προσβλήθηκε η αξιοπρέπειά μου ούτε θέλω να υπάρχει καμία δίωξη σε βάρος όλων όσοι ήταν παρόντες στο περιστατικό. Ότι έγινε το έκανα μόνος μου» κατέληξε ο 35χρονος.

Πάτρα
Πάτρα

kalanta fotia roma.jpg kalanta fotia roma3.jpg kalanta fotia roma1.jpg

 

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Screenshot 2024 04 28 175209

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Ξέσπασε η γνωστή ηθοποιός σχετικά με την καθημερινότητα των σύγχρονων γυναικών, ενώ παράλληλα μίλησε και…

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

eka

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

Ο Σύλλογος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καταγγέλλουν τον Γιάννη…

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

σχολειο

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συγγενείς συλληφθέντων που κρατούνται στην Ασφάλεια Πατρών, για την υπόθεση…