Πρόεδρος Νότιας Αφρικής για απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου: Αποκαλύφθηκαν τα εγκλήματά κατά των Παλαιστινίων

Ο Ραμαφόζα τόνισε: «Η εντολή είναι δεσμευτική για το Ισραήλ και πρέπει να γίνει σεβαστή από όλα τα κράτη που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι κάτοικοι της Γάζας πέφτουν θύματα βομβαρδισμών και επιδρομών από ξηρά και αέρα. Σπίτια, προσφυγικοί καταυλισμοί και ολόκληρες γειτονιές έχουν καταστραφεί και δεν έχουν γλιτώσει ούτε σχολεία και νοσοκομεία».

AP23333343663796

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα ανακοίνωσε την Παρασκευή: «Νωρίτερα σήμερα, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε μια απόφαση που αποτελεί νίκη για το διεθνές δίκαιο, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πάνω απ’ όλα για τη δικαιοσύνη. Αυτό ακολουθεί την πρωτοφανή ενέργεια που έλαβε η Νότια Αφρική για να παραπέμψει μια άλλη χώρα στο Διεθνές Δικαστήριο».

Ο Ραμαφόζα πρόσθεσε: «Το δικαστήριο στην απόφασή του επιβεβαίωσε το δικαίωμα της Νότιας Αφρικής να προσφύγει ενάντια στο Ισραήλ – παρόλο που δεν είναι μέρος στη σύγκρουση στη Γάζα. Το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει και να τιμωρήσει την υποκίνηση σε γενοκτονία. Επιπλέον, να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτραπούν βασικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα, το Ισραήλ στέκεται ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, τα εγκλήματά του κατά των Παλαιστινίων αποκαλύφθηκαν. Εμείς, ως Νοτιοαφρικανοί, δεν θα είμαστε παθητικοί παρευρισκόμενοι και θα παρακολουθούμε τα εγκλήματα που μας επισκέφθηκαν να διαπράττονται αλλού. Στεκόμαστε στο πλευρό της ελευθερίας για όλους. Στεκόμαστε στο πλευρό της δικαιοσύνης».

Νωρίτερα την Παρασκευή, το ICJ, το ανώτατο δικαστικό όργανο που συνδέεται με τα Ηνωμένα Έθνη, διέταξε τις ισραηλινές κατοχικές αρχές να εφαρμόσουν αμέσως μια σειρά προσωρινών μέτρων για να αποτρέψουν περαιτέρω πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα, να σταματήσουν από τέτοιες πράξεις και να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της καταστροφής και τη διασφάλιση της διατήρησης αποδεικτικών στοιχείων που σχετίζονται με πράξεις γενοκτονίας.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Ισραήλ για απόρριψη της αγωγής που είχε καταθέσει η Νότια Αφρική.

Το δικαστήριο μετέφερε στη δήλωση που διαβάστηκε από τους δικαστές: «Το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης ζήτησε από το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα που είναι στο χέρι του για να αποτρέψει τη γενοκτονία και την υποκίνηση της γενοκτονίας».

Το δικαστήριο ανέφερε παραδείγματα ισραηλινών δηλώσεων σχετικά με γενοκτονία, δολοφονίες και εθνοκάθαρση, όπως δηλώσεις του υπουργού Πολέμου κατοχής Γιοάβ Γκαλάντ.

Το δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα των Παλαιστινίων στη Γάζα να προστατεύονται από πράξεις γενοκτονίας.

Το δικαστήριο είπε ότι ο ισραηλινός στρατός δεν πρέπει να διαπράξει πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων, το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει και να τιμωρήσει την υποκίνηση σε γενοκτονία και να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει βασικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Επιπλέον, θα πρέπει να διατηρήσει αποδεικτικά στοιχεία για το τι συμβαίνει στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής έκθεσης εντός ενός μήνα σχετικά με όλα τα μέτρα που ελήφθησαν για την εφαρμογή της διαταγής του ICJ εντός ενός μήνα.

Το ICJ δεν έχει μέσα για να επιβάλει το νόμο και δεν είναι σαφές πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην απόφαση.

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

GMfZiA3WMAAvUty

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

Για «φυσική γεωλογική καταστροφή», οφειλόμενη στις πρόσφατες «συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις», κάνει λόγο το δίκτυο CCTV