Newsroom

Newsroom

"Πράσινο φως" για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση νέου αρχαιολογικού μουσείου βρίσκεται η Σπάρτη, καθώς το Συμβούλιο Μουσείων, έδωσε ομόφωνα το «πράσινο φως» στη μουσειολογική προμελέτη καθώς και στο επικαιροποιημένο κτηριολογικό πρόγραμμα του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης (ΝΑΜΣ).

5a97f2681dc524f3388b472c

Όπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση του κορυφαίου γνωμοδοτικού οργάνου του υπουργείου Πολιτισμού για θέματα μουσείων, η έγκριση της μουσειολογικής προμελέτης αποτελεί προαπαιτούμενο για την προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με σκοπό την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανέγερση του νέου μουσείου. Η σύνταξη μουσειολογικής-μουσειογραφικής μελέτης για το μουσείο, καθώς και η εποπτεία και παρακολούθηση υλοποίησης του έργου, με τα οποία είναι επιφορτισμένο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι μερικά από τα βήματα που θα ακολουθήσουν.

«Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης (ΝΑΜΣ) συζητιέται χρόνια. Πέρασε διάφορα στάδια και από την αρχή προσπαθήσαμε να το προχωρήσουμε. Στον χώρο που είναι να γίνει το μουσείο υπάρχει χαρακτηρισμένο νεότερο μνημείο, το ΧΥΜΟΦΙΞ. Επίσης στον ίδιο χώρο βρέθηκαν αρχαιότητες που έχουν να κάνουν με την αρχαία πόλη της Σπάρτης. Ήταν ένα σύνθετο θέμα και χρειάστηκε κάποιο διάστημα μέχρι να ξεκαθαριστεί και να μπει σε μια σειρά», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ και πρόεδρος του Συμβουλίου Μουσείων, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, εκφράζοντας τη χαρά της που το θέμα έφτασε στη σημερινή συνεδρίαση.

Η μουσειολογική προμελέτη, που εκπονήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Λακωνίας με τη συνδρομή διυπηρεσιακής Ομάδας Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, πήρε τα εύσημα από τα μέλη του Συμβουλίου Μουσείων, καθώς, όπως ειπώθηκε, δουλεύτηκε με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια.

«Πρόκειται για πολύ λεπτομερή δουλειά. Είναι φανερή η μεγάλη προσπάθεια να συμπεριληφθούν όλες οι παράμετροι και, παράλληλα, να ακολουθηθούν τα σημερινά συμπεράσματα που έχουν προκύψει μετά από έρευνες χρόνων, κυρίως από ανασκαφές, αλλά και σε βιβλιοθήκες, οι οποίες αλλάζουν την εικόνα η οποία υπήρχε στο παρελθόν για τη Σπάρτη”, τόνισε η κ. Βλαζάκη, που όπως και τα μέλη του Συμβουλίου, συνεχάρη το επιστημονικό προσωπικό της ΕΦΑ Λακωνίας, που έκανε την παρουσίαση, προσθέτοντας: «Από την παρουσίαση φάνηκε πολύ καλά αυτή η μεγάλη ανάγκη να γίνει το ΝΑΜΣ, γιατί το παλιό, που είναι και το πρώτο επαρχιακό μουσείο της Ελλάδας, με όλο το ιστορικό βάρος που έχει, δεν είναι αρκετό για να μπορέσει σήμερα να στηρίξει τα αποτελέσματα των ερευνών και τα αρχαιολογικά δεδομένα, όπως μια έκθεση που αντιστοιχεί σε όλα αυτά που έχουν έρθει στο φως». Σημειώνεται ότι το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, που οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1874 – 1876, έγινε πιθανότατα πάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρού, πιθανόν όμως να αποτελεί έργο του διάσημου Δανού αρχιτέκτονα του 19ου αι., Θεόφιλου Χάνσεν.

Σάλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Βρετανίδα ολυμπιονίκης μαστίγωνε το άλογο της – Έμεινε εκτός διοργάνωσης (video)

Καταγραφή 28

Σάλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Βρετανίδα ολυμπιονίκης μαστίγωνε το άλογο της – Έμεινε εκτός διοργάνωσης (video)

Το σοκαριστικό βίντεο τραβήχτηκε πριν από 4 χρόνια, με την ίδια να αναφέρει ότι θα…

Οικονομόπουλος: Ξέσπασε αλλά γιατί – «Αν πούμε πατρίδα και θρησκεία θα μας θεωρήσουν χουντικούς»

Οικονομόπουλος

Οικονομόπουλος: Ξέσπασε αλλά γιατί – «Αν πούμε πατρίδα και θρησκεία θα μας θεωρήσουν χουντικούς»

Καλός λαϊκός τραγουδιστής ο Νίκος Οικονομόπουλος και καλύτερα να μείνουμε σε αυτό

Η Γιάννα Αγγελοπούλου και τα άλλα δύο ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

5331416

Η Γιάννα Αγγελοπούλου και τα άλλα δύο ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου φαίνεται πως δεν θα ανανεώσει τη θητεία της ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας…