Newsroom

Newsroom

«Πράσινο φως» από ΕΜΑ για δύο νέες θεραπείες

Θετικά γνωμοδότησε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για δύο θεραπείες για τον κορονοϊό, των Ronapreve και Regkirona - που αναγνωρίστηκαν από την Επιτροπή ως πολλά υποσχόμενα θεραπευτικά προϊόντα. 

AP20356306290290 1

Και οι δύο είναι θεραπείες για χρήση κατά τα πρώιμα στάδια της λοίμωξης από τον ιό και βασίζονται σε αντιιικά μονοκλωνικά αντισώματα.

Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων (CHMP) του EMA συνέστησε την έγκριση των Ronapreve (casirivimab / imdevimab) και Regkirona (regdanvimab) για την αντιμετώπιση της ασθένειας του κορονοϊού.

Το Ronapreve συστήνεται για τη θεραπεία του κορονοϊού σε ενήλικες και εφήβους, από 12 ετών και βάρους τουλάχιστον 40 κιλών, που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους. Το Ronapreve μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πρόληψη νόσησης με κορονοϊό σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που ζυγίζουν τουλάχιστον 40 κιλά. Η εταιρεία που υπέβαλε αίτηση για έγκριση της Ronapreve ήταν η Roche Registration GmbH.

Το Regkirona, συστήνεται για τη θεραπεία ενηλίκων με κορονοϊό που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να επιδεινωθεί η νόσος τους. Η εταιρεία που επέβαλε την αίτηση ήταν η Celltrion Healthcare Hungary Kft.

Αναμένεται πλέον οι σχετικές νομικά δεσμευτικές αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα δύο φάρμακα μετά τις συστάσεις του ΕΜΑ.

«Με τις λοιμώξεις από COVID-19 να αυξάνονται σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη, είναι καθησυχαστικό να βλέπουμε πολλές υποσχόμενες θεραπείες να αναπτύσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τα θεραπευτικά προϊόντα για κορονοϊό. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας να εγκρίνουμε έως και πέντε νέες θεραπείες στην ΕΕ έως το τέλος του έτους. Χαιρετίζοντας αυτή τη σημαντική πρόοδο στο πλαίσιο της στρατηγικής» δήλωσε η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη.

Σύμφωνα με την ίδια τα κράτη μέλη της ΕΕ  έχουν πρόσβαση σε νέα φάρμακα μέσω των κοινών προμηθειών της ΕΕ. «Μέχρι στιγμής έχουν ήδη συναφθεί δύο συμφωνίες προμήθειας και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για περισσότερα θεραπευτικά προϊόντα COVID-19 που βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τον EMA». Όπως ανακοίνωσε τα κράτη μέλη μπορούν ήδη τώρα να προσφύγουν στη σύμβασή μας για 55.000 θεραπείες του Ronapreve.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο EMA αξιολογεί άλλα έξι φάρμακα που θα μπορούσαν να λάβουν σύντομα άδεια κυκλοφορίας, «εφόσον τα τελικά δεδομένα αποδείξουν την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους»

Επισήμανε ωστόσο ότι ο εμβολιασμός παραμένει το βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση του ιού, την προστασία από τη μόλυνση, τη νοσηλεία, την απώλεια ζωής και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της ασθένειας. Με την ΕΕ να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αρρωσταίνουν και να έχουν ανάγκη από ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για την καταπολέμηση της λοίμωξης και τη βελτίωση των προοπτικών όχι μόνο ταχύτερης ανάρρωσης, αλλά και επιβίωσης.
 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ