Newsroom

Newsroom

Πόθεν αίσχος!

Έξι μήνες μετά από την ψήφιση του νόμου 3979/2011 για την ηλεκτρονική δημοσίευση όλων των «πόθεν έσχες» των ελλήνων βουλευτών,…

Έξι μήνες μετά από την ψήφιση του νόμου 3979/2011 για την ηλεκτρονική δημοσίευση όλων των «πόθεν έσχες» των ελλήνων βουλευτών, δεν υπάρχει ούτε μια ανάρτηση δήλωσης «πόθεν έσχες» κανενός υπόχρεου. Παρά το γεγονός ότι η κατασκευή της συγκεκριμένης ιστοσελίδας που πρέπει να δημοσιεύει την προέλευση των περιουσιακών στοιχείων και την αξία της περιουσίας των βουλευτών, κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο συνολικά 1.059.516,27 ευρώ, από τον Ιούνιο, οπότε και επιβάλλει ο νόμος, δεν έχει ακόμη γίνει μια ανάρτηση σχετική με «πόθεν έσχες».

«Εκτιμώ ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει γίνει η ηλεκτρονική δημοσίευση των ‘πόθεν έσχες’ των βουλευτών. Απομένει να κατασκευαστεί το ηλεκτρονικό αρχείο για να αναρτηθούν σε ηλεκτρονική μορφή οι δηλώσεις, που μέχρι σήμερα γίνονταν γραπτά. Αυτό θα ισχύει από φέτος και στο μέλλον», εξήγησε μιλώντας στο www.koutipandoras.gr ο Βαγγέλης Αργύρης, αντιπρόεδρος της Βουλής και υπεύθυνος για τη δημοσίευση των «πόθεν έσχες» των βουλευτών.

Έκπληξη πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι από το συνολικό ποσό που δόθηκε για την αναβάθμιση της ιστοσελίδας, περί τα 48.197, 38 ευρώ δαπανήθηκαν για την κατάρτιση χειριστών και διαχειριστών πύλης. Εύλογα λοιπόν, ο οποιοσδήποτε μπορεί να απορήσει πως γίνεται να σημειώνεται τόση καθυστέρηση απλώς για την μεταφορά των δηλώσεων από έντυπη σε ηλεκτρονική μορφή, δεδομένου του πληθυσμού των ανθρώπων που εκπαιδεύτηκαν επ αμοιβή και για αυτή την μεταφορά στοιχείων. Πόσο μάλλον δε, αν κάποιος αναλογιστεί τον πληθυσμό των υπαλλήλων της Βουλής που θα μπορούσαν να συνδράμουν, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό αυτή η εργασία, για λόγους πρωτίστως διαφάνειας.

Την ίδια στιγμή καχυποψία προκαλεί και το γεγονός ότι παρά την από τις 14/10/2011 κατατιθέμενη τροπολογία για κατ αρχάς δειγματοληπτικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών, γενικών ειδικών γραμματέων υπουργείων, προέδρων και διοικητικών οργανισμών του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, την τελευταία 20ετία δεν κινήθηκε καμία σχετική διαδικασία. Η τροπολογία την οποία υπογραφούν 30 βουλευτές με πρώτη υπογράφουσα την Χρύσα Αράπογλου και ζητούν παράλληλα τη δημοσιοποίηση των σημείων των δηλώσεων των οποίων δεν δικαιολογείται το «έσχες», δεν συζητήθηκε ποτέ στη Βουλή και πέρασε «στα ψιλά», λόγω των έκτακτων πολιτικών γεγονότων του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

Λίγο καιρό νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος δεσμεύτηκε δημοσίως σε τηλεοπτική εκπομπή πως όχι μόνο θα προχωρήσει στην αποδοχή της τροπολογίας και στην δημοσίευση όλων των δηλώσεων «πόθεν έσχες» συμπεριλαμβανομένης και της δικής του αλλά και σε άλλα μέτρα για την διαφάνεια του “πόθεν έσχες” στους βουλευτές. Απείλησε μάλιστα πως θα την επεκτείνει και στους δημοσιογράφους. Ο κ. Βενιζέλος παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών στην μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου. Περιμένουμε να δούμε αν θα είναι συνεπής στο λόγο του.

Μόλις την Δευτέρα το www.koutipandoras.gr δημοσίευσε ρεπορτάζ που αφορούσε στην παράνομη τακτική που εφαρμόζεται και εκθέτει το ελληνικό κοινοβούλιο, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο που η διαφάνεια και ξεκάθαρη παράθεση στοιχείων που αφορούν στην αξιοπιστία και στη δημοκρατική συμπεριφορά μελών της ελληνικής Βουλής είναι μείζουσας σημασίας, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και κακοπροαίρετων σκέψεων.

Δείτε τα σχετικά έγγραφα, τόσο την απάντηση του Φίλιππου Πετσάλνικου όπου αναφέρει το κόστος του διαδικτυακού τόπου της Βουλής και το άρθρο 56 του νόμου 3979/2011 που ορίζει τον τρόπο δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες των βουλευτών

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…