Πώς να μην πλημμυρίσει η Θεσσαλία με τέτοιο όνομα; – Η ασύλληπτη ατάκα Άδωνι και το άδειασμα από μια εκπαιδευτικό

Στις αδιανόητες δηλώσεις που έκανε χθες ο Άδωνις, προκειμένου να υποβιβάσει το μέγεθος της αποτυχίας της κυβέρνησης, απάντησε μια εκπαιδευτικός και έβαλε τα πράγμα στη θέση τους.

5908672

Στα όσα ανεκδιήγητα είπε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι ήταν… λογικό και επόμενο να πλημμυρίσει η Θεσσαλία γιατί αυτό προκύπτει από την ετυμολογία του… ονόματός της (!), απάντησε μια εκπαιδευτικός, με τον καλύτερο τρόπο.

Σταθερός στις αντιεπιστημονικές γλωσσικές του απόψεις

Υπενθυμίζεται πως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπνιξαν τον Θεσσαλικό κάμπο, αφήνοντας δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους στο πέρασμά τους, η κυβέρνηση προκειμένου να υποβιβάσει το μέγεθος της αποτυχίας της, επικαλέστηκε χθες (14/09) το πιο ντροπιαστικό και γελοίο αφήγημα που έχει επιστρατευτεί ποτέ.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ήταν… λογικό και επόμενο να πλημμυρίσει η Θεσσαλία γιατί αυτό προκύπτει από την ετυμολογία του… ονόματός της:

«Η Θεσσαλία είναι μια περιοχή που μαζεύει νερά. Η Θεσσαλία, το λέω με την αγάπη μου για τη γλώσσα, σημαίνει θέσις ἁλός, είναι η περιοχή που είχε θάλασσα και όταν η θάλασσα ξεκίνησε να φεύγει ονομάστηκε Φθία γιατί άρχισε να φθίνει η θάλασσα στην περιοχή. Η φυσική δομή της περιοχής είναι να μαζεύει νερά, αυτό είναι πάνω από τις δυνάμεις της ελληνικής Δημοκρατίας, είναι η γεωμορφολογία της Γαίας, έτσι έχει φτιάξει τη Θεσσαλία», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η συγκεκριμένη περιοχή μαζεύει νερά, γι’ αυτό και είναι εύπορη».

Στις αδιανόητες δηλώσεις που έκανε ο Άδωνης προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, απάντησε μια εκπαιδευτικός και έβαλε τα πράγμα στη θέση τους.

Ακολουθεί η ανάρτησή της:

«H ετυμολογία είναι όντως ένα γοητευτικό ταξίδι στις διαδρομές της γλώσσας. Με την παρετυμολογία ενίοτε γελάμε, όπως συνέβη με τον Πορτοκάλο στο «Γαμος αλά ελληνικά” που έλεγε ότι το γιαπωνέζικο κιμονό προέρχεται από τον χειμώνα. Όταν όμως αυτήν την χρησιμοποιεί ενας υπουργός που παριστάνει τον φιλόλογο και μάλιστα υπονοώντας ότι οι κάτοικοι όφειλαν να το ξέρουν τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Είπε χαρακτηριστικά ο Αδωνις Γεωργιάδης χθες στο Action: «Θεσσαλία, σημαίνει ΘΕΣΙΣ ΑΛΟΣ, είναι η περιοχή που είχε θάλασσα και όταν η θάλασσα ξεκίνησε να φεύγει ονομάστηκε Φθία γιατί άρχισε να φθίνει η θάλασσα στην περιοχή. Η φυσική δομή της περιοχής είναι να μαζεύει νερά, αυτό είναι πάνω από τις δυνάμεις της ελληνικής Δημοκρατίας, είναι η γεωμορφολογία της Γαίας, έτσι έχει φτιάξει τη Θεσσαλία».
1.Σε ΚΑΝΕΝΑ λεξικό από το το Liddell Scott μέχρι τον Μπαμπινιώτη δεν απαντάται αυτή η ετυμολογία. Εχουν προταθεί διάφορες ερμηνείες όπως ότι πρόκειται για ινδοευρωπαϊκή ρίζα ή από το προελληνικό θέσσασθαι (ζητώ με προσευχή ) αλλά καμία δεν είναι επιστημονικά αποδεκτή.
2,Αφήνω στην άκρη τα ωραία ελληνικά του υπουργού «η θάλασσα ξεκίνησε να φευγει» (με τρενο ή με λεωφορείο;) και τον πληροφορώ ότι Φθία ΔΕΝ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ολόκληρη η Θεσσαλία, αλλά μια συγκεκριμένη περιοχή, όπως αναφέρει ο Ομηρος (βασίλειο του Αχιλλέα με τους Μυρμιδόνες) ο Στράβωνας και ο Αριστοτελης.
3. Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες ένα κείμενο που επικαλείται τάχα ως πηγή τον Ηρόδοτο. Ουδεν ψευδεστερον. Ο αρχαίος ιστορικός είναι σαφής. (Βιβλίο 7.128.) «Υπάρχει η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΩΣ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙΡΟ η Θεσσαλία ήταν λίμνη, έτσι που ήταν κλεισμένη από παντού από ψηλά βουνά. (… ) Η χώρα που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά που κατέγραψα, είναι η Θεσσαλία, που σχηματίζει ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ.»
4. Η μοναδική αρχαία αναφορά στα «Γεωγραφικά» του Στραβωνα μιλά μόνο για υπερχείλιση του Πηνειού. Καμία σχέση λοιπόν με τη γενικότερη μορφολογία της περιοχής ή (ή “γεωμορφολογία της Γαιας” – σε πλεόνασμα τα “μαργαριταρια”) ( Ο κ. υπουργός παρέλειψε βεβαια να πει ότι οι αρχαίοι είχαν δημιουργήσει τεχνητές απορροές και οι πλημμύρες δεν είχαν ποτέ αυτή την καταστροφική μορφή.
ΕΠΙΜΥΘΙΟ : Α. Γεωργιάδης, άριστος εις το πορτοκαλίζειν. Του προτείνω να εγγράψει όλους τους κατοικους της Θεσσαλίας δωρεάν στα μαθήματα της Ελληνικής Αγωγής για να μάθουν επιτέλους οι άνθρωποι πού ζουν και την επόμενη φορά να προσέχουν».

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

GM46aWlXwAAztWj

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

Oι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους…

Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

βια ενδο

Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

Η 14χρονη με την μητέρα της πήγαν στην Αστυνομία για να καταγγείλουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας…