Newsroom

Newsroom

Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει άμεσα την καρδιά

Η έλλειψη ύπνου έχει αποδειχθεί ότι επιδρά αρνητικά στην καρδιά και πολλές επιστημονικές μελέτες την έχουν συνδέσει με την υπέρταση. Μια μικρή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension, έδειξε ότι η μειωμένη διάρκεια βραδινού ύπνου συνδέεται με ορισμένους αρνητικούς δείκτες για την καρδιά.

5b14532e1dc5246b3d8b461e

Σύμφωνα με το iatropedia.gr , για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία διεξήχθη στο Εργαστήριο Ύπνου στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 26 υγιών νέων ενηλίκων, στους οποίους είχαν δώσει οδηγίες να μειώσουν τις ώρες ύπνου σε μόλις 5 ανά 24ωρο, για μία ολόκληρη εβδομάδα. Οι μισοί κοιμόντουσαν τις κανονικές βραδινές ώρες και οι άλλοι μισοί κοιμόντουσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που συμβαίνει συχνά σε εργαζόμενους με βάρδιες, οι οποίοι δεν τηρούν το τυπικό 9-5 ωράριο καθημερινής εργασίας. Οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς επίσης και τα ουρικά επίπεδα της νορεπινεφρίνης, μιας ορμόνης του στρες που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό και η οποία χρησιμοποιείται ως δείκτης για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η πίεση του αίματος δεν άλλαξε σε καμία ομάδα, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται στην περιορισμένη διάρκεια της μελέτης. Αλλά όλοι οι συμμετέχοντες επέδειξαν αυξημένο καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ομάδα που κοιμήθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε ακόμα περισσότερες επιδράσεις από την έλλειψη σωστού βραδινού ύπνου: είχε υψηλότερα επίπεδα ουρικής νορεπινεφρίνης και μεγαλύτερες ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό κατά τη νύχτα, όταν δηλαδή ήταν ξύπνιοι.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Daniela Grimaldi και οι συνεργάτες της επισήμαναν τις ιδιαίτερες ανησυχίες τους γι’ αυτό που διαπίστωσαν κατά τη διάρκεια των βραδέων κυμάτων του ύπνου στους συμμετέχοντες. Αυτή είναι η φάση ύπνου όπου γίνεται η αποκατάσταση για το σώμα. Η πίεση του αίματος πέφτει, ο καρδιακός ρυθμός πηγαίνει προς τα κάτω και το σώμα ουσιαστικά ανακάμπτει. Αλλά και στις δύο ομάδες της μελέτης, ο καρδιακός ρυθμός όχι μόνο δεν έπεσε αλλά αυξήθηκε σε αυτήν τη φάση ύπνου, ειδικά για την ομάδα που κοιμήθηκε μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που υποδηλώνει ότι, υπό συνθήκες εργασίας με βάρδιες, οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να ανακάμψουν πλήρως μέσω του ύπνου.

Οι ερευνητές επισήμαναν, τέλος, ότι το μόνο πράγμα που μπορούν να προτείνουν σε όλους τους ανθρώπους είναι τουλάχιστον να καταναλώνουν υγιεινές τροφές, να ασκούνται τακτικά και να προσπαθούν να κοιμούνται όσο περισσότερο μπορούν τη νύχτα για να προστατεύσουν την καρδιά τους.

Σοκ στη Γαλλία: Νεκρός νέος μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών

gallia parisi astunomia sen nteni

Σοκ στη Γαλλία: Νεκρός νέος μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών

Έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις ανήλικοι, συνελήφθησαν και ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία και απόπειρα…

Πυροβολισμός συνοριοφύλακα στον Έβρο: Σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου ο τραυματίας

έβρος

Πυροβολισμός συνοριοφύλακα στον Έβρο: Σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου ο τραυματίας

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται πλέον ο 56χρονος συνοριοφύλακας, που δέχθηκε πυρά προερχόμενα από την τουρκική πλευρά…

Συγχαρητήρια Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη: «H συνάντηση με τη Χαρίτα Μάντολες μας εμπνέει όλους»

stefanos kasselakis 11

Συγχαρητήρια Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη: «H συνάντηση με τη Χαρίτα Μάντολες μας εμπνέει όλους»

Την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη να συναντηθεί με τη Χαρίτα Μάντολες, γυναίκα – σύμβολο του…

Τραμπ για απόσυρση Μπάιντεν: Θα καταγραφεί ως ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

ap tramp

Τραμπ για απόσυρση Μπάιντεν: Θα καταγραφεί ως ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

Μετά από ένα μήνα πιέσεων και αμφισβητήσεων προς το πρόσωπό του, ο Τζο Μπάιντεν αποσύρεται…