Newsroom

Newsroom

Η ελληνίδα της Goldman Sachs και ο ρόλος της στη χρεοκοπία της Ελλάδας (βίντεο)

Η Άντι Λουδιάδη και η Αναστασία Σακελλαρίου βρίσκονται ανάμεσα στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες στην Ευρώπη, την Αφρική και τη…

loudiadi

Η Άντι Λουδιάδη και η Αναστασία Σακελλαρίου βρίσκονται ανάμεσα στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, βάσει της σχετικής ετήσιας κατάταξης FN 100 Women του δημοσιογραφικού οργανισμού Financial News. Πρόκειται για δύο κυρίες τα ονόματα των οποίων δεν ακούγονται για πρώτη φορά, έχουν πολλάκις απασχολήσει την επικαιρότητα, ακόμη και τον διεθνή Τύπο – σχεδόν ποτέ για καλό, παρ’ όλα αυτά όμως παραμένουν στην επικαιρότητα και εμφανίζονται ως δύο από εκείνες που καθορίζουν τις οικονομικές εξελίξεις στην υπό ύφεση Ευρώπη.

Η Άντι Λουδιάδη -σήμερα Co-founder and chief executive της ασφαλιστικής Rothesay Life- υπήρξε επί πολλά χρόνια τραπεζίτης της γνωστής Goldman Sachs και εμφανίζεται ως ένα από εκείνα τα στελέχη που στις αρχές της περασμένης δεκαετίας βοήθησε την Ελλάδα να μπει στην ευρωζώνη, καλύπτοντας ή αποκρύπτοντας σημαντικά οικονομικά στοιχεία και ουσιαστικά καμουφλάροντας το χρέος, επιτρέποντας στη χώρα μας να εμφανίζεται ότι πληροί τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Μαξ Ρος αποκαλύπτει στο βιβλίο του «Η Τράπεζα – Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο» τον ρόλο της Λουδιάδη. Ο Ρος χαρακτηρίζει την ελληνίδα τραπεζίτη «killer με τακούνια» και «ειδικευμένη στα παιχνίδια των χρηματοοικονομικών».

Η περίπτωση Άντι Λουδιάδη

Το κουβάρι του ρόλου μιας εκ των ισχυρότερων γυναικών στην Ευρώπη, της  Άντι Λουδιάδη, άρχισε να ξετυλίγεται ήδη από το 2001, όταν η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μυστικό δάνειο ύψους 2,8 δισ. ευρώ από τη Goldman Sachs, ενώ ήδη χρωστούσε στην τράπεζα περίπου 600 εκατομμύρια. Το στοιχείο αυτό αποκάλυψε στο πρακτορείο Bloomberg ο Σπύρος Παπανικολάου, ο οποίος το 2005 ανέλαβε τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Μέχρι τότε, λέει ο ίδιος, «η τιμή της συναλλαγής -ενός παραγώγου που ‘’συγκάλυπτε’’ το δάνειο και το οποίο η Goldman Sachs έπεισε την Ελλάδα να μην εξετάσει και με άλλους ανταγωνιστές της- είχε σχεδόν διπλασιαστεί στα 5,1 δισ. ευρώ».

Τι πραγματικά είχε συμβεί; Σύμφωνα με τον Μαξ Ρος, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τη Goldman Sachs να τη βοηθήσει ώστε να μπει στην ευρωζώνη, αμέσως μετά τη δημιουργία του νέου νομίσματος. Για να συμβεί αυτό, η Αθήνα έπρεπε να κρύψει την έκταση των ελλειμμάτων, έργο το οποίο ανέλαβε η Άντι Λουδιάδη, επιστρατεύοντας τα περίφημα CDS (Credit Default Swaps). Δηλαδή, τα συμβόλαια ασφάλισης ενός χρέους για τον οποίο δίνεται εγγύηση στον πιστωτή ότι θα αποζημιωθεί ακόμη κι αν ο οφειλέτης, αδυνατεί να το αποπληρώσει. Τα CDS είναι σύμφωνα με τον γάλλο δημοσιογράφο – συγγραφέα του βιβλίου για τη Goldman Sachs ο λόγος όχι μόνο που η Ελλάδα εμφανίστηκε να έχει μικρότερο χρέος, αλλά και ως το 2019 θα καλείται να πληρώνει δυσβάστακτους φόρους.

Ο  Μαξ Ρος περιγράφει την Άντι Λουδιάδη ως εξής: «…μοιάζει με γάτα που ετοιμάζεται να επιτεθεί στο θύμα της. Λένε ότι η κυρία αυτή είναι πολύ ευφυής, λίγο υστερική και τυραννική με τους συνεργάτες της, ενώ κάνει τον συνομιλητή της να τα χάνει. Φημίζεται ότι τής αρέσει το ρίσκο και ότι ξέρει να πουλάει. Τη φωνάζουν Άντι και είναι τραπεζίτισσα στην Goldman Sachs International στο Λονδίνο. Αυτή η ειδικός των σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων είναι περήφανη για την ελληνική καταγωγή της. Πτυχιούχος της Οξφόρδης, λέγεται ότι είναι μανιακή με τη δουλειά, ότι καπνίζει το ένα τσιγάρο μετά το άλλο κι έχει την ατζέντα της πάντα γεμάτη. Είναι εκείνη που βοήθησε την Ελλάδα να καμουφλάρει το χρέος της. Χάρη στην ευρηματικότητά της, η χώρα μπόρεσε να μπει στην ζώνη του ευρώ το 2002, καθώς τυπικά πληρούσε τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ αναφορικά με το χρέος. Η δημοσιονομική αναμόρφωση, της οποίας την ευθύνη είχε η Άντι, χάρισε στον εργοδότη της ένα σωρό λεφτά – προκαλώντας, παράλληλα, εννέα χρόνια αργότερα, την πιο σοβαρή κρίση στην ζώνη του ευρώ».

Ο ρόλος της Goldman Sachs

Όπως είχε αποκαλύψει την άνοιξη του 2011 η εκπομπή «Το Κουτί της Πανδώρας», το 2001 η Άντι Λουδιάδη, πρότεινε στη διοίκηση της Goldman Sachs στο Λονδίνο, να πλησιάσουν την ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό να την πείσουν να από κρύψει το χρέος προκειμένου να μπει στη νομισματική ένωση. Η κυβέρνηση Σημίτη δέχτηκε κι έτσι ένα τμήμα των δαπανών για την Άμυνα της χώρας, μετατράπηκε σ’ ένα swap το οποίο πωλήθηκε και αγοράστηκε μέσω της Εθνικής Τράπεζας. Για την ιστορία αυτή η Goldman Sachs πήρε αμοιβή 330 εκατ. ευρώ, χωρίς κανένας να γνωρίζει ποιες είναι οι υποθήκες που πιθανώς μπήκαν.

Ο Σπύρος Παπανικολάου εξήγησε στο Bloomberg ότι «η αναθεωρημένη συμφωνία που προτάθηκε από την τράπεζα και υλοποιήθηκε το 2002 προέβλεπε ότι οι αποπληρωμές της Ελλάδας θα βασίζονταν σε κάτι που εκείνη την εποχή ήταν ένα νέο είδος παραγώγου – ένα πληθωριστικό swap που συνδεόταν με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης. Το παράγωγο αυτό αποπληρώνεται ανάλογα με τον βαθμό με τον οποίον ο δείκτης τιμών καταναλωτή υπερβαίνει ή υπολείπεται ενός προκαθορισμένου επιπέδου ωρίμανσης». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα βρέθηκε σε μειονεκτική θέση, εν μέρει λόγω των όρων που έθεσε η Goldman Sachs.

Η ίδια τράπεζα όμως που εξυπηρετήθηκε και κατά μία έννοια εξυπηρέτησε την Ελλάδα, ή πιο σωστά την κυβέρνηση Σημίτη, όταν ξεκίνησε η κρίση πριν από περίπου πέντε χρόνια, δημιούργησε στο Λονδίνο τον πρώτο λογαριασμό όπου κάποιος μπορούσε να ποντάρει υπέρ της χρεωκοπίας της Ελλάδας. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, οπότε είχε προταθεί η γνωστή πια συνταγή, δηλαδή η αγορά ενός νέου προϊόντος για να βοηθηθούμε στην κρίση. Η άρνηση τότε του Παπανδρέου οδήγησε σε δηλώσεις από την πλευρά του στελέχους της ΕΚΤ το οποίο στο παρελθόν είχε υπάρξει και στέλεχος της Goldman Sachs, περί κατάρρευσης της ελληνικής Οικονομίας. Ταυτόχρονα, οι οίκοι αξιολόγησης με πρώτο τη Moody’s, της οποίας οι μέτοχοι είναι και μέτοχοι της Goldman Sachs, υποβάθμισαν την ελληνική Οικονομία.

Η έτερη ισχυρή Αναστασία Σακελλαρίου

Η περίπτωση της Αναστασίας Σακελλαρίου που επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα των 100 ισχυρότερων γυναικών σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, δεν έχει σχέση με το ελληνικό χρέος ή τη  Goldman Sachs. Η κ. Σακελλαρίου είναι στέλεχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα και τ’ όνομά της ακούστηκε έντονα πριν το καλοκαίρι, ως υποψήφιας για την ανάληψη καίριας θέσης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Αναστασία Σακελλαρίου ωστόσο εμφανίζεται να έχει εμπλοκή στην πολύκροτη υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για την οποία έχουν ασκηθεί 23 ποινικές διώξεις. Ανάμεσα στους διωκόμενους είναι και η κ. Σακελλαρίου, η οποία σύμφωνα με το πόρισμα της Εισαγγελέως Διαφθοράς την επίμαχη περίοδο που δόθηκαν τα θαλασσοδάνεια στους επιχειρηματίες, τελούσε σύμβουλος διοίκησης στο Τ.Τ., ως Chief Risk Officer.

Δείτε τι αποκάλυψε για τη Goldman Sachs το τηλεοπτικό “Κουτί της Πανδώρας”

 

 

Χαμός στον αέρα της ΕΡΤ με Αντώναρο και Λαζαρίδη: «Ο Κασσελάκης έχει βάλει μπουρλότο στην παραδοσιακή πολιτική – Κάνει lifestyle» (video)

InCollage 20240502 120728230

Χαμός στον αέρα της ΕΡΤ με Αντώναρο και Λαζαρίδη: «Ο Κασσελάκης έχει βάλει μπουρλότο στην παραδοσιακή πολιτική – Κάνει lifestyle» (video)

Ένας πολύ έντονος διάλογος εκτυλίχθηκε στον αέρα της δημόσιας τηλεόρασης, από τον Ευάγγελο Αντώναρο και…

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

Μαζωνάκης

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

«Ναι καλησπέρα σας, φροντιστήριο γερμανικών εκεί; Μια ερώτηση παρακαλώ;», ακούγεται να λέει στο βίντεο ο…