Βρετανοί υπέρ κουρέματος και Γερμανοί σε στάση αναμονής

Όπως ήταν αναμενόμενο, η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες είναι από τα κεντρικά θέματα στον διεθνή Τύπο. Τα περισσότερα διεθνή…

000a1d6b 642 0

Όπως ήταν αναμενόμενο, η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες είναι από τα κεντρικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Τα περισσότερα διεθνή Μέσα αναμεταδίδουν το δελτίο του Reuters που αναφέρει ότι «Οι προτάσεις των πιστωτών προκαλούν θυμό, απογοήτευση στην Αθήνα». Στην ανταπόκριση του πρακτορείου από την Αθήνα καταγράφονται οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις προτάσεις των δανειστών, το πρωτοσέλιδο της Αυγής αλλά και δηλώσεις στελεχών του κόμματος στην ελληνική τηλεόραση. Το ρεπορτάζ καταλήγει με τη χαρακτηριστική διατύπωση πως τα προτεινόμενα μέτρα «συνιστούν ανάθεμα για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Βρετανοί υπέρ κουρέματος

To BBC παρουσιάζει τη χθεσινή συνάντηση μέσα από τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού που έκανε λόγο για «εποικοδομητικές συνομιλίες» και «ορατή συμφωνία». Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά μέτρα όπως οι περικοπές στις συντάξεις και η αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος «δεν μπορούν να θεωρηθούν ως βάση συζήτησης».

Σε άρθρο με τίτλο «Η Ευρωζώνη ακόμα σε άρνηση για την Ελλάδα» o οικονομικός αρχισυντάκτης του BBC, Ρόμπερτ Πέστον, εξηγεί πως «υπάρχει κάτι υπέροχα τρελό στην ιδέα ότι εάν οι πιστωτές της Ελλάδας συμφωνήσουν σε μια διάσωση, κάτι που έχουν ήδη κάνει, αυτό συνιστά σημαντική πρόοδο» και αναρωτιέται: «Μισός αιώνας λιτότητας; Σε ποια σύγχρονη δημοκρατία αυτό θα θεωρούνταν ρεαλιστική επιλογή».

Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους τα νούμερα των δανειστών δεν βγαίνουν, ο Πέστον προβλέπει πως οι σκληρές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και λέει τα πράγματα με το όνομά τους: «Αυτή είναι μια διαμάχη για το εάν οι πιστωτές στην Ευρωζώνη θα συνεχίσουν να δίνουν κεφάλαια ώστε να αποπληρώσουν τους εαυτούς τους, αποφεύγοντας να κηρύξουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία. Ή για να το πούμε αλλιώς, το όλο ζήτημα έχει να κάνει με το εάν το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη μπορούν να συνεχίσουν να υποκρίνονται ότι η Ελλάδα είναι υγειής και φερέγγυος οφειλέτης».


Στο ίδιο κλίμα, ο οικονομικός  συντάκτης του Guardian, Νίλς Πράτλεϊ, θεωρεί κι αυτός πως το μεγάλο ζήτημα είναι το ζήτημα του χρέους. Ο τίτλος του άρθρου «Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το ελληνικό κούρεμα θα πραγματοποιηθεί» δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τα επιχειρήματα του αρθρογράφου.

«Δεν θα είναι μέρος του τωρινού πακέτου, αλλά η ελάφρυνση του χρέους παραμένει το μεγάλο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε κάποιο στάδιο», γράφει και εξηγεί πως «οποιοδήποτε κι αν είναι το ντιλ που μαγειρεύεται για την Ελλάδα, υπάρχει ένα σημαντικό σημείο που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς: το ελληνικό χρέος στα 320 δισ. ευρώ, ή περίπου 180% του ΑΕΠ, είναι μη βιώσιμο. Αυτό είναι εύκολο να το ξεχνά κανείς, όσο το ευρωτσίρκο ταξιδεύει ανάμεσα σε Αθήνα, Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ρίγα».

Ο Πράτλεϊ δεν αρνείται ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Ελλάδα είναι «ζωτικής σημασίας ώστε να τεθεί το πλαίσιο για το επόμενο πακέτο διάσωσης, όπου θεωρείται ότι θα απαιτηθούν 30-50 δισ. ευρώ». Όμως, χρειάζεται να είναι κανείς υπερβολικά αισιόδοξος για να θεωρήσει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πορεία μακροπρόθεσμης σταθερότητας, τη στιγμή  που οι αγορές προεξοφλούν περισσότερους συμβιβασμούς, η ανακούφιση του χρέους παραμένει το μεγάλο ζήτημα και «τα πολιτικά εμπόδια, από τη Γερμανία έως την Εσθονία και την Ισπανία, μοιάζουν πιο μεγάλα από ποτέ».

Guardian κρατά ουδέτερη προς φιλική στάση στην παρουσίαση της χθεσινή συνάντησης, ανακοινώνοντας πως «Ο Έλληνας ηγέτης συναντά τους πιστωτές της Ευρωζώνης, αλλά όπως αναμενόταν, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία». Το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας καταλήγει με την επίκληση γαλλικών πηγών, σύμφωνα με τις οποίες, οι Φρανσουά Ολάντ και Άγκελα Μέρκελ στην τηλεφωνική τους επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, του είπαν ότι «η Ευρωζώνη δεν δίνει τελεσίγραφο και πως οι προτάσεις παραμένουν διαπραγματεύσιμες».

Αγγλοσαξονικοί χρησμοί

Παραμένοντας στον αγγλοσαξονικό τύπο, οι New York Times τιτλοφορούν το σχετικό τους ρεπορτάζ «Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη στέλνουν θετικά σήματα για συμφωνία». Οι ανταποκριτές της εφημερίδας στην Αθήνα αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «το υπόστρωμα στις συνήθως σκληρές διαπραγματεύσεις ήταν μαλακότερο την Τετάρτη».

Στη γνωστή γραμμή του, το Bloomberg μεταδίδει πως «Η ελληνική ημέρα της μαρμότας συνεχίζεται – οι συνομιλίες αποτυγχάνουν να σπάσουν το αδιέξοδο». Το ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου καταγράφει τις δηλώσεις των εμπλεκόμενων μερών, κάνει λόγο για ανάμικτες αντιδράσεις στις αγορές και επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο, ο οποίος θεωρεί τις προτάσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα «καλή βάση για περαιτέρω διαβουλεύσεις».

Γερμανοί σε στάση αναμονής

«Χωρίς αποτέλεσμα οι “εποικοδομητικές” συζητήσεις», γράφει σήμερα η Die Welt για τη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ, αποτυπώνοντας το γενικότερο κλίμα που μεταφέρουν σήμερα από τις Βρυξέλλες τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις στη βελγική πρωτεύουσα δεν επέφεραν πρόοδο, ακόμη κι αν οι συμμετέχοντες τις χαρακτήρισαν εποικοδομητικές.

Οι προτάσεις των πιστωτών ήταν αντίθετες από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης σε πολλά σημεία, επισημαίνει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας, καθώς «γίνονται διεργασίες ώστε να βρεθεί μια κοινή θέση με την οποία θα συμφωνούν οι δεκαεννιά χώρες μέλη και οι τρεις θεσμοί».

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν φέρεται να παρουσίασε δικές του συμβιβαστικές προτάσεις στον Αλέξη Τσίπρα. «Στόχος των χθεσινοβραδινών συνομιλιών δεν ήταν να παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά μια έτοιμη πρόταση, αλλά να γεφυρωθούν οι διαφορές στα επιμέρους ζητήματα», και αυτό απαιτεί χρόνο, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκοί διπλωματικού κύκλοι, τους οποίους επικαλείται η γερμανική εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά τις πιθανότητες εξεύρεσης λύσης το προσεχές διάστημα. «Δεν θα υπάρξει τελική λύση ούτε σήμερα ούτε αύριο», τονίζει προς την σημερινή Tagesspiegel.


Από το γαϊτανάκι των ειδήσεων δεν θα μπορούσε να λείψει η Άγκελα Μέρκελ, το ρόλο της οποίας προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα γερμανικά Μέσα. Η Bild διερωτάται γιατί η καγκελάριος επιμένει τόσο σθεναρά στην διάσωση της Ελλάδας, δίνοντας την απάντηση πως για τη Γερμανίδα καγκελάριο το ελληνικό ζήτημα δεν αφορά την Ελλάδα ή τη Γερμανία, αλλά την ΕΕ στο σύνολό της. Σύμφωνα με την Bild, αυτό που προέχει για τη Μέρκελ είναι η συνοχή της ευρωζώνης.

«Η Μέρκελ δεν θέλει να καταστρέψει ό,τι έχτισε προηγουμένως ο μέντοράς της, Χέλμουτ Κολ. Όσο κι αν κοστίσει αυτό», επισημαίνει η Bild και καταγράφει τα εμπόδια που έχει να ξεπεράσει η καγκελάριος απέναντι στις ΗΠΑ που «συνεχίζουν να πιέζουν για την εξεύρεση λύσης», εν’ όψει της Συνόδου Κορυφής του G7 στη Βαυαρία. Εκεί, το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα και η Άγκελα Μέρκελ έρχεται αντιμέτωπη «στην παρούσα φάση με μια κατάσταση την οποία προφανώς ήθελε να αποφύγει».

«Οι Έλληνες συνεχίζουν να “παζαρεύουν”», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine, προσθέτοντας πως βρίσκονται «λίγο πιο κοντά στον στόχο, αλλά ακόμη καμία πρόοδος».

Από την πλευρά της, η Die Zeit προτάσσει τη δήλωση του Τσίπρα ότι απέρριψε το αίτημα των πιστωτών για μείωση των συντάξεων και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση «υπήρξε σύγκλιση, αλλά όχι αποφασιστική πρόοδος». «Προφανώς οι πιστωτές της Ελλάδας είναι έτοιμοι να δεχθούν μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα», σχολιάζει η Die Zeit, εξηγώντας ότι αυτό είναι ένα δείγμα ότι οι δύο πλευρές προσεγγίζουν μια λύση.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επισημαίνει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση Γιούνκερ- Τσίπρα υπήρξαν τα πρώτα σημάδια σύγκλισης. Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται και αυτή στις δηλώσεις του προέδρου του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είπε ότι δεν αναμένει να σημειωθεί γρήγορα πρόοδος στις συζητήσεις, αναφέροντας πως «Ούτε σήμερα ούτε αύριο δεν θα υπάρξει μια τελική λύση».

Τέλος, το Spiegel σχολίασε την παρουσία του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ακόμα και αυτός παρουσίασε τη χθεσινή συνάντηση ως επιτυχημένη: «Ήταν μια καλή συνάντηση, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε μερικές ημέρες».
 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ