Αναταραχή επικρατεί στους κόλπους του Λιμενικού Σώματος, μετά τη σύλληψη δύο υψηλόβαθμων στελεχών -εκ των οποίων ο ένας διοικητής σε υπεύθυνη θέση στον Πειραιά- για διακίνηση ναρκωτικών, με νέα στοιχεία να έρχονται στο φως. Συνολικά, οι Αρχές προχώρησαν σε 13 συλλήψεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης.
Ο ένας εξ αυτών είναι διοικητής ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιώς και πλωτάρχης στον βαθμό. Ταυτόχρονα, μάλιστα, είχε και τη θέση του προϊσταμένου της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών, υπηρεσίας που ιδρύθηκε το 2008.
Ο άλλος συλληφθείς έχει τον βαθμό του Σημαιοφόρου και, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν στην κατοχή του ναρκωτικά συνολικής ποσότητας 8 κιλών κατά τη σύλληψή του και στο σπίτι του.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, παραβίαση σφραγίδων που έθεσε η Αρχή, παράβαση καθήκοντος, υπεξαίρεση, παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
Επιπλέον, σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος 3 ατόμων, έγκλειστων σε καταστήματα κράτησης.
Τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από το Μάρτιο του 2023, προμηθεύονταν και διακινούσαν κοκαΐνη.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, οι λιμενικοί μέσα σε εννέα μήνες «έσπρωξαν» περισσότερα από 14 κιλά κοκαΐνης, με κέρδη που έφτασαν τα 1.232.000 ευρώ σε εννέα μήνες.
Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ήταν μια 71χρονη κρατούμενη σε φυλακές της χώρας, με τα ψευδόνυμα «θεία» και «χοντρούλα» και όλοι ακολουθούσαν τις οδηγίες της.
Πώς δρούσε το κύκλωμα με τους αξιωματικούς του Λιμενικού
Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ήταν μία 71χρονη, έγκλειστη σε κατάστημα κράτησης, η οποία αποτελούσε τον ιθύνοντα νου της οργάνωσης, καθώς ήταν επιφορτισμένη με την επιμέλεια και την υλοποίηση όλου του επιχειρησιακού σκέλους.
Τα μέλη της οργάνωσης εκτελούσαν τις εντολές της και δεν έκαναν κάτι χωρίς την έγκρισή της. Στις συνομιλίες της με τα υπόλοιπα μέλη χρησιμοποιούσε συνθηματικά και προσωνύμια, ενώ επικοινωνούσε μαζί τους κατά βάση από καρτοτηλέφωνα του καταστήματος κράτησης. Είχε φροντίσει για την απαραίτητη υποδομή της οργάνωσης, παρέχοντας χώρο «καβάτζα», ενώ ταυτόχρονα είχε αναπτύξει το δίκτυο από την αρχική προμήθεια μέχρι την τελική πώληση των ναρκωτικών ουσιών.
Τα κέρδη της οργάνωσης μοιράζονταν στα υπόλοιπα μέλη μόνο καθ’ υπόδειξη της και αφού πρώτα καθόριζε το μερίδιο που αναλογεί στον καθένα. Διαθέτει πλούσιο ποινικό παρελθόν στη διάπραξη παρόμοιων εγκληματικών πράξεων, κάτι που καταδεικνύεται και από τον επαγγελματικό σχεδιασμό των παράνομων ενεργειών της οργάνωσης.
Στην συνέχεια, ένας κατώτερος Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, αποτελούσε ζωτικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, αφού είχε τον ρόλο του κύριου προμηθευτή των ναρκωτικών ουσιών. Εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του και το τμήμα του Λιμενικού στο οποίο υπηρετούσε, κατάφερνε να εξασφαλίζει ποσότητες, οι οποίες είχαν άμεση σχέση με τις υποθέσεις που ερευνούσαν.
-Εκτιμάται βάσιμα ότι προέρχονταν από τις ναρκωτικές ουσίες που φυλάσσονταν στην αποθήκη της υπηρεσίας του και προορίζονταν για καύση. Με τον τρόπο αυτό, εξασφάλιζε στην οργάνωση μηδενικό κόστος της ναρκωτικής ουσίας, έχοντας ως αντίκτυπο τα τεράστια περιθώρια κέρδους που είχαν από την μεταπώληση της στους τελικούς διακινητές. Χρησιμοποιούσε αριθμούς τηλεφώνου που ήταν καταχωρημένοι σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς, ενώ χρησιμοποιούσε άλλη τηλεφωνική σύνδεση για τις επικοινωνίες του με την αρχηγό και άλλη για τις επικοινωνίες του με τα υπόλλοιπα μέλη.
Μία 63χρονη, αποτελούσε βασικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς είχε το ρόλο του ταμία, του φύλακα της καβάτζας, ενώ παράλληλα ήταν ο συνδετικός κρίκος της αρχηγού με τα υπόλοιπα μέλη, με την οποία μάλιστα συνδέονταν με φιλικές σχέσεις.
Αναλάμβανε να συναντά από κοντά τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, είτε αφορούσε συναλλαγή με ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, είτε παραλαβή χρηματικών ποσών και το διαμοιρασμό, των μεριδίων.
-Ενας 47χρονος, συγγενής της αρχηγού, της μετέφερε προσωπικά αντικείμενα και προμήθειες, μέσω επισκεπτηρίων και ήταν επίσης βασικό μέλος της οργάνωσης.
-Ο ρόλος ενός 71χρονου, έγκλειστου σε κατάστημα κράτησης, που ήταν έναν από τους βασικούς φύλακες ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, τερματίστηκε στις 3 Αυγούστου, αφού συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, η διακίνηση της οποίας εντάσσεται στη δράση της παρούσας εγκληματικής οργάνωσης.
-Μέλη της οργάνωσης ήταν ακόμη ένας 56χρονος, ένας 55χρονος, ένας 51χρονος, ένας άνδρας και μία γυναίκα 44 ετών, όπως επίσης και ένας ανώτερος Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, που παρείχε από τη θέσης του, την απαραίτητη κάλυψη και πρόσβαση στον υφιστάμενο του και βασικό προμηθευτή της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι «κωδικοί» στις επικοινωνίες
Στις συνομιλίες τους, χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένα συνθηματικά, όπως:
- «μηχανάκια», «πληροφορίες», «τηλέφωνα» = ποσότητες ναρκωτικής ουσίας,
- «αριθμοί» = λεφτά,
- «βραστό» = κοκαΐνη για χρήση ως «φρίμπα»,
- «μονόζυγο» = ζυγαριά ακριβείας,
- «νούμερα» = ύψος χρημάτων ανά 1.000 ευρώ,
- «γατάκια» = κιλά κοκαΐνης,
- «πράγματα» = ναρκωτικά,
- «δραχμή» = γραμμάριο,
- «ντάριπε» = (αναγραμματισμός) πεντάρι, δηλαδή πέντε.