Πορεία 7.000 ανθρώπων στις Βρυξέλλες

Με σύνθημα «Νταές πάρε δρόμο, οι Βρυξέλλες δεν είναι δικές σου!» απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων της 22ας Μαρτίου, περίπου 7.000 άνθρωποι.

5713c6271dc524bb1d8b46d0

Η πορεία «εναντίον του τρόμου και του μίσους» ξεκίνησε στις 14:00 ώρα Βελγίου, από τον σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Νορ και στη συνέχεια ενώθηκε με μια άλλη, που είχε ξεκινήσει από την ευαίσθητη συνοικία Μόλενμπεκ και στην οποία συμμετείχαν περίπου χίλιοι διαδηλωτές.

Στην συνέχεια όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στο κέντρο της πόλης με πανό που ανέφεραν «Όλοι μαζί εναντίον του μίσους και του τρόμου» και σύνθημα «Νταές πάρε δρόμο, οι Βρυξέλλες δεν είναι δικές σου!».

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και οι οικογένειες των θυμάτων, ενώ το παρόν έδωσαν αντιπρόσωποι διάφορων κοινοτήτων, ιδιαίτερα μουσουλμάνοι, με σύνθημα «η αγάπη είναι η θρησκεία μου και η πίστη μου».



Η πορεία – πολυπολιτισμική, οικουμενική και ως επί το πλείστον σιωπηρή – πρόκειται να καταλήξει αργά το απόγευμα στην πλατεία Φοντενά, όπου θα πάρουν τον λόγο συγγενείς των θυμάτων, διασώστες και εργαζόμενοι του αεροδρομίου των Βρυξελλών, που επλήγη από μια διπλή επίθεση καμικάζι.  

«Όταν συμπολίτες, άμαχοι, ανυπεράσπιστοι, σκοτώνονται άνανδρα, όλοι οι πολίτες οφείλουν να ξεσηκωθούν για να εκφράσουν την αποστροφή τους και την αλληλεγγύη τους», δήλωσε ο Χασάν Μπουσετά, ένας σοσιαλιστής αιρετός αξιωματούχος της Λιέγης που είναι επικεφαλής μιας από τις ενώσεις που οργάνωσαν τη διαδήλωση.

Η πορεία διοργανώθηκε έπειτα από έκκληση ομάδας οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 27 Μαρτίου, 5 ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 32 ανθρώπους. Ωστόσο, ο φόβος για νέο τρομοκρατικό χτύπημα, ανέβαλε την συγκέντρωση για τις 17 Απριλίου.