«Poor Things»: Η καλύτερη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου έτοιμη για βράβευση στη Βενετία

Σύσσωμη η διεθνής και ελληνική κριτική αποθεώνει το μεγαλείο της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ της Βενετίας πριν από λίγες μέρες.

πουρ θινγκς

Το «Poor Things» ακούγεται ήδη ως φαβορί για το Χρυσό Λέοντα του 80ου φεστιβάλ της Βενετίας. Η πειραγμένη, βιτριολική ματιά του έλληνα σκηνοθέτη πάνω στο μύθο του Φράνκενσταϊν βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα που έγραψε το 1992 ο Σκοτσέζος Άλισντερ Γκρέι (στα ελληνικά με τον τίτλο «Χαμένα Κορμιά» από τις εκδόσεις Νεφέλη) κι αποθεώθηκε από αρκετούς κριτικούς που βρέθηκαν στη Βενετία ως η καλύτερη μέχρι σήμερα ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη.

Ο κριτικός του Guardian έδωσε στο φιλμ 5 αστέρια αποθεώνοντας την ερμηνεία της Έμα Στόουν η οποία μάλλον πρέπει να ετοιμάζεται για την οσκαρική κούρσα, ενώ από κοντά οι βρετανικοί «Times» στέκονται στη φιλόδοξη, τολμηρή, αθυρόστομη, οδυνηρή και «γι’ αυτό με περισσότερο νόημα» ταινία του διεθνή εδώ και μερικά χρόνια Yiorgos. Από κοντά και η κριτικός του Entertainment Weekly υπερθεμάτισε της αξίας του έργου εστιάζοντας στην «φαντασία ενός έργου που μετατρέπεται σε ένα ταξίδι αφύπνισης επικών φεμινιστικών διαστάσεων».

Μετά από την προβολή του «Poor Things» στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο Γιώργος Λάνθιμος που βρέθηκε στην Μόστρα μαζί με τον συνεργάτη του Γιώργο Μαυροψαρίδη καθώς και άλλα στελέχη της ταινίας αλλά όχι την Έμα Στόουν λόγω της απεργίας των Αμερικανών ηθοποιών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επισήμανε πως στην ταινία του το σεξ είναι αναπόσπαστο, δομικό συστατικό της πλοκής και αποτελεί μέρος της ελευθερίας που νιώθει η ηρωίδα του για όλα, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικότητάς της. Επίσης ο Λάνθιμος κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι ταινίες σήμερα θα έπρεπε να έχουν πολύ περισσότερο σεξ και δεν γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους δεν συμβαίνει αυτό. Ακόμη δήλωσε πως παρότι η νέα του δημιουργία είναι μια ταινία εποχής (σ.σ. όπως ακριβώς και η προηγούμενη του «Ευνοούμενη» που επίσης ξεκίνησε την επιτυχημένη καριέρα της από την Βενετία) στην ουσία αφορά τις σύγχρονες γυναίκες καθώς μιλά για την ελευθερία και την αντίληψη του κόσμου γύρω από τη θέση του άντρα και της γυναίκας καθώς «τα πράγματα έχουν αλλάξει λίγο μέσα στα χρόνια».

Εν αναμονή λοιπόν των επερχόμενων βραβείων να πούμε εδώ ότι ο Λάνθιμος και η Στόουν βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες κάτω από άκρα μυστικότητα στην Αθήνα για τα γυρίσματα της νέας τους ταινίας που ακόμη δεν έχει τίτλο. Ο Λάνθιμος σε συνέντευξή του στο Cineuropa είπε πως η νέα του ταινία είναι πιο απλή και διαφορετική σε σύγκριση με το “Poor Things”, γιατί «η ιστορία του φιλμ αυτού χρειαζόταν συγκεκριμένο στυλ».

Αυτά λοιπόν για τη νέα δημιουργία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor Things» που θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 4 Ιανουαρίου 2024 από την Feelgood.

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

KERKYRA 2

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

Το ιστορικό έθιμο των Μπότηδων παραλίγο να αποδειχθεί μοιραίο στην φετινή του εκδοχή καθώς από…