Πολύ αργά και όταν ήδη θα έχουν καταστραφεί οι αγρότες θα ανακοινώσει η ΕΕ τα μέτρα της

cover
NewsRoom 14/08/2014 | 20:58

Μέτρα για την …«σταθεροποίηση της αγοράς» σχετικά με τα αλλοιώσιμα οπωροκηπευτικά προϊόντα που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, αναμένεται να ανακοινώσει η Κομισιόν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τη δράση αυτή ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλιος το απόγευμα της Πέμπτης, μετά την συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων που εξέτασαν τις επιπτώσεις του εμπάργκο στην αγροτική οικονομία της Ε.Ε., μετά την απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει για ένα χρόνο την εισαγωγή τροφίμων από την ΕΕ, τονίζοντας ότι  «θα είναι αναλογική και οικονομικά αποδοτική». Η αξία των ευρωπαϊκών εξαγωγών φρούτων, λαχανικών, κρεατικών και ψαριών προς τη Ρωσία εκτιμάται σε 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ίδιος απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους αγρότες εμφανίστηκε καθησυχαστικός δηλώνοντας ότι «παρακολουθούμε κάθε κλάδο και κάθε αγορά και θα λαμβάνω μέτρα μόλις αναδύονται οι κίνδυνοι. Μέσω της μεταρρυθμισμένης κοινής γεωργικής πολιτικής, έχουμε τα δημοσιονομικά και νομικά μέσα για την ανάληψη ευρωπαϊκής δράσης, από κοινού με τα κράτη μέλη. Πρωταρχικός στόχος είναι η εμπιστοσύνη της αγοράς μέσω της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».