Με πιθανές προσωπικές φιλοδοξίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα μελλοντικό ανώτερο αξίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνδέει δημοσίευμα του Politico την επιμονή του να περάσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τις αντιδράσεις της Εκκλησίας.
“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πιο περίβλεπτος κεντροδεξιός πρωθυπουργός της ΕΕ, δεν είναι αυτός που θα περίμενε κανείς να φέρει ένα νομοσχέδιο-ορόσημο που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, που προγραμματίζεται να τεθεί σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα. Πράγματι, η μεταρρύθμιση αυτή έρχεται σε τέτοια αντίθεση με τον παραδοσιακό πυρήνα των ψηφοφόρων του Μητσοτάκη στο χριστιανορθόδοξο έθνος, που θα βασιστεί στις ψήφους των αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περάσει την εν λόγω μεταρρύθμιση στις 15 Φεβρουαρίου. Περίπου το 1/4 των δικών του βουλευτών δεν θα την υποστηρίξουν”, περιγράφει το Politico.
Και παρά τις αντιδράσεις, αναλυτές εκτιμούν ότι όχι μόνο θα βγει αλώβητος από αυτήν τη διαδικασία, αλλά θα βγει και ενισχυμένος. Κι αυτό γιατί, όντας “ανέγγιχτος” από τα δεξιά, θα έχει περιθώριο προσέλκυσης κεντρώων ή και αριστερών ψηφοφόρων.
“Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κάποια στελέχη στην κυβέρνηση που υποστηρίζουν την υπερσυντηρητική ατζέντα επιτρέπει στο κόμμα να υιοθετεί ad hoc κομμάτια αυτής της [προοδευτικής] ατζέντας, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί το συμφέρον της ανά πάσα στιγμή”, υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής Παναγιώτης Κουστένης, προσθέτοντας ότι αν τελικά υπάρξει κάποιο πολιτικό κόστος στις δημοσκοπήσεις, αυτό θα είναι περιορισμένο, καθώς και ότι οι ακραία συντηρητικές φωνές εντός της ΝΔ, όπως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Μάκης Βορίδης, “λειτουργούν προς όφελος του μετριοπαθούς προφίλ του Μητσοτάκη”.
Το μετριοπαθές αυτό προφίλ θα μπορούσε μελλοντικά να τον οδηγήσει στις Βρυξέλλες, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις από το σκάνδαλο των υποκλοπών και από τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, αν και όχι σύντομα, όπως παρατηρεί το Politico: θα ήταν δύσκολο να “χωρέσει” σε μια ευρωπαϊκή θέση μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, καθώς τόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, αμφότερες προερχόμενες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, επιθυμούν να παραμείνουν στα πόστα τους.