"Πόλεμος" Τόσκα – Ρουβίκωνα με αφορμή την επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία

Ο Ρουβίκωνας σε ανακοίνωσή του μιλάει για παραφιλολογία περί δήθεν «ανοχής και ευνοϊκής μεταχείρισης» αλλά και «βιασμό της πραγματικότητας». Με συλλήψεις προτίθεται να απαντήσει στις δράσεις της οργάνωσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

57ffa1781dc5245a238b45ca

Τη βούληση της κυβέρνησης να συλληφθούν και να λογοδοτήσουν τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας “Ρουβίκωνας”, για την επίθεση με μπογιές στο κτίριο της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, αλλά και για όλες τις ενέργειες στις οποίες παρανομούν, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό Real FM 97,8.

Ο κ. Τόσκας απάντησε επίσης σε ερωτήσεις για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών, τονίζοντας ότι «εάν πάρουμε με απλή αριθμητική διάφορα περιστατικά, δεν μιλούμε για έξαρση της τρομοκρατίας» και ότι «η χώρα είναι ασφαλέστερη από ποτέ», ενώ δεν απέφυγε να σχολιάσει τη στάση των δικαστών, τους οποίους κάλεσε να δείξουν σύνεση και υπογράμμισε ότι έλεγχοι και κριτική «θα υπάρχουν για όλους και για όλα».

Σε ό,τι αφορά την επίθεση με μπογιές στην ισραηλινή πρεσβεία, ο αναπληρωτής υπουργός καταδίκασε την ενέργεια λέγοντας ότι «ήτανε πράξη ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη» και προσέθεσε πως «φυσικά θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη».

«Είμαστε ξεκάθαροι και κάθετοι σε αυτό το θέμα. Θα λογοδοτήσουν αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν αυτές τις παραβατικές ενέργειες και προσβάλλουν πρεσβείες άλλων χωρών, που ξέρετε από τα αρχαία χρόνια, οι πρέσβεις άλλων χωρών ήταν σεβαστοί και ιερά πρόσωπα», τόνισε ο ίδιος.

Για τον “Ρουβίκωνα” γενικώς, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι «περπατάει στα όρια της νομιμότητας» και όπου τα ξεπέρασε, όπως στην παλαιότερη εισβολή στην ισπανική πρεσβεία, υπήρξαν συλλήψεις και καταδίκες. Επισήμανε όμως ότι πρέπει να μην συγχέουμε τους ακτιβισμούς μέσα στα επιτρεπτά όρια, με τις παράνομες ενέργειες και ανέφερε ότι θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα για την αντιμετώπιση της ομάδας.

Σε αναφορά της δήλωσης του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, ότι ο Ρουβίκωνας «είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και τον έχει για να κάνει βρωμοδουλειές», ο κ. Τόσκας, είπε ότι «πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά» και τόνισε ότι η Αστυνομία είναι αποτελεσματική στην εφαρμογή του νόμου και όχι όπως «αστυνομίες παλιάς εποχής που ενεργούσαν πέρα από το νόμο και κάποιοι ίσως ονειρεύονται».

Για την τελευταία βομβιστική επίθεση στο Εφετείο, όπου οι δράστες πυροβόλησαν με καλάσνικοφ εναντίον του αστυνομικού φρουρού, ο αναπληρωτής υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι εκτιμάται πως πρόκειται για την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών η οποία «θα έχει την κατάληξη που είχαν και άλλες τρομοκρατικές ομάδες».

Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει έξαρση της τρομοκρατίας, αλλά αυτό το φαινόμενο δημιουργήθηκε μετά τα έντονα γεγονότα του 2008- 2009. «Εμείς προσπαθήσαμε ακριβώς να κρατήσουμε ένα κλίμα τέτοιο που να μην δημιουργήσει νέες ομάδες», είπε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Υπάρχουν αντιπολιτευτικοί κύκλοι που προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτά τα περιστατικά σαν εμφάνιση νέας τρομοκρατίας. Δεν είναι εμφάνιση από ό,τι φαίνεται νέων ομάδων, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καταδικαστέες οι πράξεις τους, από το σύνολο του ελληνικού λαού και βλέπετε πόσο μικρές ομάδες είναι αυτές και ποια η κατάστασή τους».

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι οι δράστες της επίθεσης στο Εφετείο, που βρίσκεται πολύ κοντά στην ΓΑΔΑ, πρόλαβαν και έφτασαν στα Εξάρχεια όπου έκαψαν το αυτοκίνητο, αφού πέρασαν πέντε λεπτά, πριν αρχίσει η καταδίωξη τους, ο κ. Τόσκας είπε: «Σε πέντε λεπτά μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και αν έχουμε τέτοια ετοιμότητα να αντιμετωπίζουμε σε πέντε λεπτά όλες τις καταστάσεις τότε θα είχαμε υπερφυσικές δυνατότητες».

Σε ερώτηση, τέλος, πώς σχολιάζει την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών που θεωρεί ότι η κυβέρνηση, δημιούργησε κλίμα για αυτή την επίθεση με την πολεμική της και ότι παίζει με τους θεσμούς, ο κ. Τόσκας απάντησε:

«Εγώ πιστεύω ότι οι προστάτες της Δικαιοσύνης και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης θα πρέπει να είναι πιο συνετοί και θα πρέπει να καταλαβαίνουν ότι είναι διαφορετικό πράγμα η κριτική και διαφορετικό πράγμα ενέργειες εγκληματικές σαν και αυτή που συνέβη. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση η κριτική να σταματήσει μέσα στα πλαίσια τα συνταγματικά κατοχυρωμένα. Όσο και αν θέλουν κάποιοι να την περιορίσουν ή αν νομίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει η κριτική, γιατί τους εμποδίζει στους ελέγχους, οι οποίοι πρέπει να υπάρχουν από όλους και για όλα. Οι έλεγχοι πρέπει να υπάρχουν. Δεν πρέπει κανένας πολίτης να ξεφεύγει από τους ελέγχους είτε αυτοί είναι οικονομικοί είτε είναι του πόθεν έσχες είτε είναι έλεγχοι για οποιοδήποτε άλλο θέμα προβλέπει ο νόμος».

Νωρίτερα, ο Ρουβίκωνας σε κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Ιndymedia, έκανε λόγο για παραφιλολογία περί δήθεν «ανοχής και ευνοϊκής μεταχείρισης» καθώς και για «βιασμό της πραγματικότητας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ρουβίκωνας: Περί “ατιμωρησίας”, “ανοχής” και άλλων καινών δαιμονίων

Το τελευταίο διάστημα έχει φουντώσει η παραφιλολογία περί δήθεν “ανοχής” και “ευνοϊκής μεταχείρισης” απέναντι στο Ρουβίκωνα. Αυτή είναι μία ρητορική που υπήρχε ανέκαθεν και η πάγια τακτική μας είναι να μην απαντάμε προσπαθώντας να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Τώρα τελευταία όμως το κακό παράγινε. Μετά τα μικροπολιτικά παιχνίδια στη Βουλή, διάφορα κατευθυνόμενα ρεπορτάζ σε διαπλεκόμενα ΜΜΕ και μπόλικες συζητήσεις μεταξύ τηλεμαϊντανών στα παράθυρα των κεντρικών δελτίων ειδήσεων, είδαμε τον αντιπρόεδρο της ΠΟΑΣΥ να δηλώνει ανερυθρίαστα ότι “δεν έχουμε δεχτεί σαν Αστυνομία καμία εντολή ούτε οι ειδικές υπηρεσίας της Αστυνομίας αλλά ούτε και οι απλές υπηρεσίες της Αστυνομίας να προβούμε σε καμία αναζήτηση, σε καμία σύλληψη, δεν έχει καταλογιστεί καμία ευθύνη και δεν έχουν ένα ποινικό παρελθόν ή ποινικό προφίλ κανένας από αυτούς”.

Θέλοντας λοιπόν να σταματήσει αυτός ο βιασμός της πραγματικότητας, θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους. Ο Ρουβίκωνας τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια που υπάρχει και δραστηριοποιείται έχει κάνει πάνω από 100 δράσεις και παρεμβάσεις κάθε είδους. Κάθε φορά, κυριολεκτικά σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος της σύλληψης ή της προσαγωγής που μπορεί να μετατραπεί σε σύλληψη. Κάθε φορά, σχεδιάζουμε την κάθε δράση μας με τέτοιο τρόπο που να ελαχιστοποιείται αυτός ο κίνδυνος. Αυτό έχει να κάνει είτε με την αποφυγή της σύλληψης (που επιτυγχάνεται με σωστό σχεδιασμό της εκάστοτε δράσης έτσι ώστε να είναι πρακτικά αδύνατο στην αστυνομία να παρέμβει), είτε δίνοντας στην παρέμβαση μας τέτοια μορφή που να είναι πρακτικά αδύνατον να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες. Πρακτικά, αυτό το τελευταίο μεταφράζεται σε αποφυγή τέλεσης πράξεων που διώκονται αυτεπάγγελτα. Έτσι, σε ένα σωρό περιπτώσεις όπου προσαχθήκαμε στη ΓΑΔΑ μετά από κάποια μας δράση, αφεθήκαμε ελεύθεροι επειδή πολύ απλά δεν ασκήθηκε δίωξη από τον εκάστοτε φορέα.

Η κατάληψη του Ιταλικού προξενείου το φθινόπωρο του 2015, η κατάληψη της πρεσβείας του Μεξικό το καλοκαίρι του 2016, η παρέμβαση στο Χίλτον κατά τη διάρκεια επίσκεψης της Τρόικας την άνοιξη του 2016, η κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας το Γενάρη του 2017, η παρέμβαση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το Σεπτέμβρη του 2017, η κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της Speedex το Μάρτη του 2017 και ένα σωρό άλλες περιπτώσεις είναι ενδεικτικές. Οι ιθύνοντες των χώρων όπου πραγματοποιήσαμε τις δράσεις μας για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά δεν ζήτησαν τη δίωξη μας, ακόμα και όταν ρωτήθηκαν από την αστυνομία. Αν αυτό σημαίνει ότι κατά κάποιο περίεργο τρόπο μας καλύπτουν οι υπουργοί Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, μήπως σημαίνει ότι μας καλύπτουν και πρέσβεις και διευθυντές εταιρειών όπως το Χίλτον και η Speedex; Παρόμοια είναι και η περίπτωση του γιατρού στον Ευαγγελισμό. Αλήθεια, αναρωτήθηκε κανείς γιατί δεν κατέθεσε μήνυση εναντίον μας, παρ’όλο που ρωτήθηκε σχετικά από τους άντρες της ασφάλειας που του πήραν κατάθεση;

Μία άλλη κατηγορία “ανοχής” στη δράση του Ρουβίκωνα είναι εκείνες οι περιπτώσεις όπου μετά από δράσεις μας έγιναν συλλήψεις και οδηγηθήκαμε στο δικαστήριο με κατηγορίες που μπορούν να χαρακτηριστούν έως και αστείες. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η παρέμβαση που πραγματοποιήσαμε στο πανηγυράκι των “Μένουμε Ευρώπη” το καλοκαίρι του 2015 και η επίσκεψη του Διστόμου στα γραφεία της Χρυσής Αυγής λίγους μήνες νωρίτερα. Στην πρώτη περίπτωση έγιναν 31 συλλήψεις με τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης και της προσβολής εθνικού συμβόλου, ενώ στην περίπτωση του Διστόμου έγιναν 37 συλλήψεις μετά από αφισοκόλληση έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και πέριξ αυτών στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης. Και στις δύο περιπτώσεις οι κατηγορίες έπεσαν στο δικαστήριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στη δεύτερη υπόθεση είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσία στο τμήμα κάθε μήνα για τους 37 συλληφθέντες. Ελαφρώς διαφορετικές είναι οι υποθέσεις για την επίθεση στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ το Σεπτέμβρη του 2015, για την οποία συνελήφθησαν 4 μέλη μας, και της επίθεσης με μπογιές στην Πρεσβεία της Τουρκίας το καλοκαίρι του 2016, για την οποία συνελήφθη ένα μέλος μας. Εκεί, οι συλλήψεις έγιναν μέρες ολόκληρες μετά τις δράσεις, με βάση υποτιθέμενες αναγνωρίσεις από βίντεο. Και στις δύο περιπτώσεις οι συλλήψεις έγιναν χωρίς κανένα ουσιαστικό στοιχείο, ενώ ειδικά στη δεύτερη περίπτωση ως αποδεικτικό υλικό παρουσιάστηκε το βίντεο που εμείς οι ίδιοι αναρτήσαμε και στο οποίο δεν αναγνωρίζονται ούτε τα δέντρα. Για του λόγου το αληθές, το βίντεο που παρουσιάστηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου ως μοναδικό “πειστήριο” ήταν αυτό https://www.youtube.com/watch?v=6979AwuUMnI. Φυσικό κι επόμενο ήταν να αθωωθούμε και στις δύο περιπτώσεις. Στις παραπάνω 4 υποθέσεις αθροιστικά έχουμε 71 συλλήψεις για τις οποίες αθωωθήκαμε.

Επίσης, εκκρεμεί η εκδίκαση 3 υποθέσεων (κατάληψη στα γραφεία των ΑΝΕΛ τον Οκτώβρη του 2015, επίθεση στα γραφεία του Τειρεσία το Δεκέμβρη του 2015, κατάληψη στο στούντιο της ΕΡΤ το Φλεβάρη του 2016) όπου συνολικά έγιναν 46 συλλήψεις, για την εκδίκαση των οποίων έχουν οριστεί ημερομηνίες μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2018.

Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις “ανοχής”, υπάρχουν και οι περιπτώσεις της “ατιμωρησίας”. Για την παρέμβαση μας στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ ένα μέλος μας καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή, μετά την επίθεση στα γραφεία του Πρώτου Θέματος δύο μέλη μας συνελήφθησαν ώρες αργότερα και χιλιόμετρα μακριά από το σημείο και, παρ’όλο που αθωώθηκαν για τις υπόλοιπες κατηγορίες, καταδικάστηκαν σε 6 μήνες εξαγοράσιμη ποινή για απείθεια (δηλαδή επειδή αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα, αρνούμενοι την εμπλοκή τους στην υπόθεση), 10 μέλη μας καταδικάστηκαν αθροιστικά σε 362 μήνες εξαγοράσιμης φυλάκισης (ο ένας 29 μήνες, οι υπόλοιποι 9 σε 37 μήνες έκαστος) και επιπλέον 1000 ευρώ πρόστιμο έκαστος, για την επίθεση που πραγματοποιήσαμε στα διόδια του Κιάτου ενώ στην περίπτωση της πρόσφατης κατάληψης που πραγματοποιήσαμε στην πρεσβεία της Ισπανίας είχαμε και μια πρωτοτυπία: παρ’όλο που δεν κατατέθηκε μήνυση από την ισπανική πρεσβεία, το δικαστήριο καταδίκασε 18 μέλη μας σε 6 μήνες εξαγοράσιμη φυλάκιση για διατάραξη οικιακής ειρήνης και τους 11 από αυτούς σε επιπλέον ποινή 400 ευρώ έκαστος/η επειδή αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα. Συνολικά λοιπόν, σε πρωτόδικο βαθμό, σε 4 υποθέσεις έχουμε 31 συλλήψεις, 482 μήνες εξαγοράσιμη φυλάκιση, 12 μήνες με αναστολή και 14400 ευρώ πρόστιμο.

Όλα τα παραπάνω γράφονται χωρίς καμία απολύτως διάθεση ηρωοποίησης ή θυματοποίησης εκ μέρους μας. Όπως είπαμε και πιο πάνω, ο μόνος λόγος που μπήκαμε στη διαδικασία να κάνουμε αυτόν τον άχαρο απολογισμό είναι για να απαντήσουμε σε όλη αυτή την χυδαία προπαγάνδα που μας παρουσιάζει ως χαϊδεμένα παιδιά που πράττουν εκ του ασφαλούς. Ο αγώνας έχει τίμημα και αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν αγωνιστεί για οτιδήποτε μέχρι τώρα στη ζωή τους, όπως το γνωρίζαμε κι εμείς όταν ξεκινούσαμε αυτό το ταξίδι. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο μακριά θα καταφέρουμε να φτάσουμε, ξέρουμε όμως ότι ακόμα αντέχουμε. Τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κόσμο, τον απλό κόσμο που είναι εκεί έξω και βλέπει και ξέρει είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Η απλή αποδοχή έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε έμπρακτη στήριξη και οι άνθρωποι που μας προσεγγίζουν με σκοπό να συμμετάσχουν στην ομάδα μας ολοένα και αυξάνονται. Ξέρουμε πολύ καλά πως αν σταθούμε απαθείς το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο.Ξέρουμε ότι η άθλια προπαγάνδα που συμβαίνει καθημερινά στις πλάτες μας δε βρίσκει πολλά ευήκοα ώτα, όμως γνωρίζουμε ότι όσο αυξάνεται η στήριξη του κόσμου και η δυναμική της ομάδας μας, τόσο θα αυξάνεται και η ένταση της προπαγάνδας και της καταστολής. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε να πούμε το εξής πολύ απλό: όσο αντέχουμε θα συνεχίζουμε. Και αντέχουμε πολύ ακόμα.

Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας”

Σοκ στη Γαλλία: Νεκρός νέος μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών

gallia parisi astunomia sen nteni

Σοκ στη Γαλλία: Νεκρός νέος μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών

Έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις ανήλικοι, συνελήφθησαν και ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία και απόπειρα…

Πυροβολισμός συνοριοφύλακα στον Έβρο: Σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου ο τραυματίας

έβρος

Πυροβολισμός συνοριοφύλακα στον Έβρο: Σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου ο τραυματίας

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται πλέον ο 56χρονος συνοριοφύλακας, που δέχθηκε πυρά προερχόμενα από την τουρκική πλευρά…

Συγχαρητήρια Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη: «H συνάντηση με τη Χαρίτα Μάντολες μας εμπνέει όλους»

stefanos kasselakis 11

Συγχαρητήρια Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη: «H συνάντηση με τη Χαρίτα Μάντολες μας εμπνέει όλους»

Την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη να συναντηθεί με τη Χαρίτα Μάντολες, γυναίκα – σύμβολο του…

Τραμπ για απόσυρση Μπάιντεν: Θα καταγραφεί ως ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

ap tramp

Τραμπ για απόσυρση Μπάιντεν: Θα καταγραφεί ως ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

Μετά από ένα μήνα πιέσεων και αμφισβητήσεων προς το πρόσωπό του, ο Τζο Μπάιντεν αποσύρεται…