Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ναι» από ΗΠΑ-Γερμανία για τα τανκς Abrams και Leopard – Τι σημαίνει αυτό για τον πόλεμο

Γερμανία και ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν βαρέα άρματα μάχης στην Ουκρανία. Απέδωσαν οι διεθνείς πιέσεις για την παροχή γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard, παρά την αρχική επιφυλακτικότητα του Βερολίνου.

My project 1

Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία αποστολής δεκάδων βαρέων αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, η Γερμανία προέβη σε επίσημη ανακοίνωση το μεσημέρι της Τετάρτης (25/01) ότι θα παραδώσει Leopard 2 στη χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Από την αμερικανική πλευρά και σύμφωνα με τα ΜΜΕ, με την απόφαση να αποσταλούν βαρέα άρματα μάχης η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί πως θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο, καθώς με την κίνηση αυτή θα ενισχύσει τις προσπάθειες των δυνάμεων του Κιέβου να απωθήσουν τους Ρώσους εισβολείς από τα κατεχόμενα εδάφη.

Όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, εντός της ημέρας αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον για την αποστολή μεταξύ 30 και 50 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν τα Abrams έρχεται λίγες μέρες μετά τις ενστάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν παρά το επίμονο αίτημα του Κιέβου και την πίεση από τη Γερμανία.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα άρματα θα παραδοθούν πιθανώς μέσω ενός ταμείου ονόματι «Πρωτοβουλία Συνδρομής Ασφάλειας της Ουκρανίας» (USAI), που επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να παίρνει όπλα κατευθείαν από τις εξοπλιστικές βιομηχανίες παρά από τα αποθέματα των ΗΠΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανώς η κυβέρνηση Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία USAI για να αγοράσει Ambrams από συμμάχους που διαθέτουν τέτοια τανκς, να τα αναβαθμίσει και να τα στείλει στην Ουκρανία, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει από μήνες έως και χρόνια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι είναι δύσκολη η συντήρηση των Abrams και η εκπαίδευση Ουκρανών στο χειρισμό τους. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε χθες να επιβεβαιώσει κατά πόσον οι ΗΠΑ θα στείλουν τανκς στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας τις προκλήσεις που συνιστούν τα άρματα μάχης αυτά. «Ο μοναδικός λόγος που οι ΗΠΑ θα έστελναν Abrams στην Ουκρανία είναι για να παράσχουν στη Γερμανία την πολιτική κάλυψη που ζητεί για να αρθεί το αδιέξοδο με τα Leopard”, δήλωσε ο Μαρκ Κάνσιαν, ειδικός σε θέματα άμυνας τουCenter for Strategic and International Studies.

Επίσημο: Η Γερμανία θα παραδώσει Leopard 2 στην Ουκρανία

Σε επίσημη ανακοίνωση ότι θα αποστείλει τα τανκς Leopard 2 στην Ουκρανία, προέβη το μεσημέρι της Τετάρτης η Γερμανία.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας, ο στόχος είναι να δημιουργηθούν άμεσα δύο φάλλαγες με Leopard στην Ουκρανία, με το Βερολίνο, ως πρώτο βήμα, να αποστέλλει 14 τανκς.

Επίσης, όπως αναφέρεται, η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών θα ξεκινήσει άμεσα, με τη Γερμανία να αναλαμβάνει τις μεταφορές αλλά και τα πυρομαχικά.

Παράλληλα το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι και άλλοι σύμμαχοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα χνάρια της Γερμανίας και να ενισχύσουν με άρματα μάχης τον ουκρανικό στρατό.

Η αλλαγή γραμμής των ΗΠΑ και οι επιφυλάξεις του Ζελένσκι για τη Γερμανία

Η αποκάλυψη για την αλλαγή γραμμής των ΗΠΑ ήρθε την ίδια μέρα που γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι και η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς φέρεται να έχει ήδη λάβει απόφαση για αποστολή αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A6 στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αποφάσισε να εγκρίνει την παράδοση των βαρέων αρμάτων μάχης, δίνοντας παράλληλα «πράσινο φως» σε άλλες χώρες (όπως π.χ. η Πολωνία) να κάνουν το ίδιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 A6. – που συνήθως αποτελείται από 14 τανκς.

Ο Ζελένσκι πίεζε εδώ και μήνες το Βερολίνο να στείλει βαριά όπλα στην Ουκρανία, προκειμένου να απωθηθεί ο στρατός της Ρωσίας, που εισέβαλε στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

«Πολλή προσπάθεια, πολλές κουβέντες κι υποσχέσεις», είχε δηλώσει ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι αργά το βράδυ της Τρίτης, προτού επισημοποιηθεί η αποστολή, με ανακοίνωση από την Καγκελαρία. «Αλλά είναι σημαντικό να δούμε την πραγματικότητα. Το ζήτημα δεν είναι πέντε, δέκα, ή δεκαπέντε άρματα μάχης. Οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Κάθε μέρα κάνουμε το παν για να καλύψουμε τις ελλείψεις. Και είμαι ευγνώμων σε όποιον μας υποστηρίζει στην προσπάθεια αυτή», είχε δηλώσει στο καθημερινό τηλεοπτικό του διάγγελμα,

Έπειτα από διαβουλεύσεις εβδομάδων και υπό το βάρος έντονης κριτικής που ασκήθηκε τόσο από τους συμμάχους της Γερμανίας όσο και στο εσωτερικό σε βάρος του καγκελάριου, ο κύβος ερρίφθη.

Πώς αντέδρασε η Ρωσία με την είδηση αποστολής αμερικανικών Abrams στην Ουκρανία

Όσον αφορά τα σχέδια των ΗΠΑ να στείλουν βαρέα άρματα μάχης στην Ουκρανία προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, που έκανε λόγο για «ωμή πρόκληση».

«Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προμηθεύσουν άρματα μάχης, το να δικαιολογήσουν το βήμα αυτό με επιχειρήματα περί ‘αμυντικών όπλων’ δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Θα πρόκειται για ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανέφερε ο Αντόνοφ, σύμφωνα με ανάρτηση της πρεσβείας στην πλατφόρμα Telegram.

Σε δηλώσεις του στο Newsweek ο Ρώσος πρεσβευτής είπε ότι η νέα κίνηση των ΗΠΑ ακολουθεί ένα μοτίβο που ξεκίνησαν από την έναρξη του πολέμου: «Μια ανάλυση ολόκληρης της σειράς των ενεργειών της Ουάσιγκτον δείχνει ότι οι Αμερικανοί ανεβάζουν συνεχώς τον «πήχη» της στρατιωτικής βοήθειας προς την κυβέρνηση – μαριονέτα τους», είπε ο Αντόνοφ. Και υποστήριξε ότι η Ρωσία θα καταστρέψει όλα τα όπλα που στέλνει το δυτικό μπλοκ στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων και των Abrams. «Εάν ληφθεί απόφαση για μεταφορά M1 Abrams στο Κιέβο το, τα αμερικανικά τανκς χωρίς καμία αμφιβολία θα καταστραφούν όπως όλα τα άλλα δείγματα στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ».

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: (αριστερή εικόνα) Army Investigations/ FILE – In this Oct. 21, 2019, file photo a member of the US Army’s 1st Armored Battalion of the 9th Regiment, 1st Division from Fort Hood in Texas prepare to unload Abrams battle tanks from rail cars as they arrive at the Pabrade railway station some 50 km (31 miles) north of the capital Vilnius, Lithuania. The Army has begun hiring more agents and support staff for its criminal investigations, as the new civilian director works to correct widespread failures that surfaced last year after a string of murders and other crimes at Fort Hood, Texas. (AP Photo/Mindaugas Kulbis, File) – (δεξιά εικόνα) Russia Ukraine War FILE – A Leopard 2 tank is pictured during a demonstration event held for the media by the German Bundeswehr in Munster near Hannover, Germany, Wednesday, Sept. 28, 2011. Chancellor Olaf Scholz is expected to announce Wednesday, Jan. 25, 2023 that his government will approve supplying German-made battle tanks to Ukraine. The long-awaited decision comes after U.S. officials said Tuesday that a preliminary agreement had been struck for the United States to send M1 Abrams tanks to help Kyiv push back Russian forces entrenched in the east almost a year since the start of the war. (AP Photo/Michael Sohn, File)

 

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…