Πόλεμος στη Γάζα: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για εκεχειρία 6 εβδομάδων και αποστολή βοήθειας

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Κάιρο, όπου αναμένεται να συναντηθούν εκπρόσωποι της Χαμάς με αξιωματούχους από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ

AP23302283789661

Το πλαίσιο συμφωνίας για μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων στη Γάζα είναι έτοιμο, με τη συμφωνία του Ισραήλ, και εξαρτάται από την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς να απελευθερώσει ομήρους, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα στο Κάιρο.

«Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν», δήλωσε ο αξιωματούχος προς δημοσιογράφους. «Η συμφωνία βασικά υπάρχει. Αλλά δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες από τη μια ή την άλλη πλευρά».

«Οι Ισραηλινοί την έχουν λίγο-πολύ δεχθεί. Και μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων θα μπορούσε να αρχίσει σήμερα στη Γάζα, αν η Χαμάς δεχόταν να απελευθερώσει μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ευάλωτων ομήρων», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν «οι συνομιλίες συνεχίζονται» για να σφραγισθεί μια συμφωνία πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού, σε μία εβδομάδα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης, συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη σύμφωνα με διευκρινίσεις στις οποίες προχώρησε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι.

«Νομίζω ότι η συζήτηση που έχουμε για πιθανή ναυτική επιλογή (σ.σ. προκειμένου να γίνονται παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας) έχει να κάνει με τις πρόσφατες συζητήσεις για την πιθανή χρήση της Κύπρου, για παράδειγμα, στην ενδεχόμενη υλοποίηση μέρος αυτού του σχεδίου. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες τώρα. Αυτή η ιδέα είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο ότι η Κύπρος θα κληθεί να συμβάλει με οποιαδήποτε τρόπο, τόνισε. «Απλώς λέω ότι η συζήτηση στην οποία βρισκόμαστε τώρα στηρίχθηκε σίγουρα σε προηγούμενες συζητήσεις που είχαμε με εταίρους στην περιοχή σχετικά με το τι μορφή θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο σχέδιο. Αλλά, και πάλι σημειώνω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε και πολλή δουλειά στο θαλάσσιο σκέλος (του ανθρωπιστικού διαδρόμου) για να τον υλοποιήσουμε».

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

KERKYRA 2

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

Το ιστορικό έθιμο των Μπότηδων παραλίγο να αποδειχθεί μοιραίο στην φετινή του εκδοχή καθώς από…