Πόλεμος στη Γάζα: Μαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης σε όλο τον κόσμο – Συμβολική επίθεση στο BBC

Σε μια προσπάθεια να μπει ένα φρένο στην αλαζονεία του Νετανιάχου αλλά και να εκφραστεί η οργή για την ισοπέδωση της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο διαδήλωσαν τις τελευταίες ημέρες.

bbc israil

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και πέραν αυτής, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους και να καταδικάσουν το Ισραήλ που εντείνει τα πλήγματα στη Γάζα, σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς.

Γαλλία και  Γερμανία απαγόρευσαν τις φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις, ενώ μέσα σε ένα γενικό κλίμα τρομοκρατίας πολλές δυτικές χώρες ενισχύουν την ασφάλεια στις συναγωγές και τα εβραϊκά σχολεία, με την πρόφαση ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε βίαιες ενέργειες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, διέταξε την Πέμπτη τις τοπικές αρχές να απαγορεύσουν όλες τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις εν μέσω αύξησης των αντισημιτικών ενεργειών από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τους Γάλλους να μην επιτρέψουν στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να φέρει εντάσεις στο εσωτερικό.

Πολύ μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και το πρωί του Σαββάτου στην Βαρκελώνη, μια πόλη που είναι “αδελφοποιημένη” με τη Γάζα.

Στη Βαγδάτη, δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν στην κεντρική Πλατεία Ταχρίρ και έκαψαν ισραηλινές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ. “Είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε στον αγώνα και να απαλλάξουμε τους Παλαιστίνιους από τις ισραηλινές ωμότητες”, είπε ο 25χρονος δάσκαλος Μουνταντάρ Καρίμ. Όπως και οι περισσότεροι διαδηλωτές, συμμετείχε στην κινητοποίηση τυλιγμένος με ένα λευκό σάβανο, για να δείξει ότι είναι έτοιμος να πολεμήσει μέχρι θανάτου.

Στην Ιταλία μέλη αριστερών οργανώσεων και αλληλέγγυων φοιτητών συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής όταν αυτές προσπάθησαν να τους κόψουν τον δρόμο στο κέντρο της Ρώμης.

Στην Μεγάλη Βρετανία, ομάδα ακτιβιστών έβαψε συμβολικά με κόκκινο χρώμα την πρόσοψη των κεντρικών γραφείων του BBC, κατηγορώντας το για την φιλο-ισραηλίνη προπαγάνδα και τη μονομερή ενημέρωση που έχει υιοθετήσει τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια ώρα στο Λονδίνο μεγάλος αριθμός διαδηλωτών πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Διαδηλώσεις, οργανωμένες από τις αρχές, έγιναν σε όλο το Ιράν, σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Χαμάς και κατά των βομβαρδισμών στη Γάζα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. “Θάνατος στο Ισραήλ, θάνατος στον σιωνισμό”, φώναζαν οι συγκεντρωμένοι που κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης και της Χεζμπολάχ, του πανίσχυρου, λιβανέζικου ένοπλου κινήματος.

Στον Λίβανο, ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ μίλησε σε μια συγκέντρωση μερικών εκατοντάδων ανθρώπων και είπε ότι η οργάνωση είναι “πανέτοιμη” να συμβάλει στον αγώνα των Παλαιστίνιων. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε παλαιστινιακούς καταυλισμούς και σε πόλεις όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία.

Στην Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν για τις ενέργειες του Ισραήλ μετά την προσευχή της Παρασκευής στο μεγάλο τέμενος. Μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της Ιαπωνίας διαδήλωσαν κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Τόκιο, κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα όπως “Ισραήλ, τρομοκράτη” και “Ελευθερώστε την Παλαιστίνη”.

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων έγιναν επίσης στη Σρι Λάνκα, στο Κασμίτ της Ινδίας, στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Αίγυπτο. Αργότερα απόψε αναμένεται να γίνουν και άλλες διαδηλώσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

 

 

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…