«Πόλεμος» δηλώσεων Ζελένσκι και Πούτιν

«Αν πέσει η Ουκρανία, θα ακολουθήσουν οι χώρες της Βαλτικής», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ξένους δημοσιογράφους από την έναρξη της εισβολής, απευθύνοντας αίτημα στον Βλάντιμιρ Πούτιν για απευθείας συνομιλίες.

im 134744

Θέλω να μιλήσω με τον Πούτιν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης στο Κίεβο, ότι είναι πρόθυμος να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά όχι με προϋποθέσεις. «Όλος ο κόσμος πρέπει να μιλήσει στον Πούτιν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσω κι εγώ στον Πούτιν. Πρέπει να μιλήσουμε χωρίς προϋποθέσεις. Είμαι έτοιμος να συζητήσω για όλα τα ζητήματα» είπε ο Ζελένσκι. «Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αμάχους. Αν δεν σταματήσουν τώρα, πόσο νομίζετε ότι θα αντέξουμε; Πόσο θα μπορέσουμε να αντέξουμε;», τόνισε σε δραματικούς τόνους.

 

Υπογράμμισε επίσης πως δεν πρόκειται να παραδοθεί κι ότι δεν φοβάται να πεθάνει για την ελευθερία των παιδιών του, ωστόσο από την άλλη δεν θέλει να παραμείνει στην ιστορία «σαν ένας θρύλος όπως αυτός των 300 Σπαρτιατών. Θέλω ειρήνη».

Παράλληλα, ζήτησε από τη Δύση να ενισχύσει στρατιωτικά τη χώρα του, αλλά και το ΝΑΤΟ να στείλει μαχητικά αεροσκάφη. «Να καταλάβουν ότι, αν θέλουν να υπερασπιστούν τις χώρες τους, θα πρέπει να μην ασχολούνται μόνο με αυτές» επεσήμανε.

Επιπλέον, χαρακτήρισε «καθήκον» την υπεράσπιση της πατρίδας και έκανε έκκληση στις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών. «Να γνωρίζουν οι Ρωσίδες μητέρες που στέλνουν στη μάχη τα παιδιά τους, 18 χρονών, τι συμβαίνει. Θέλω να καταλάβουν γιατί στέλνουν τα παιδιά τους εδώ», είπε και πρόσθεσε: «Οι Ρώσοι χάνουν περισσότερους ανθρώπους από ό, τι εμείς. Φέρνουν μαζί τους εργαλεία για να αποτεφρώσουν τα πτώματά τους. Ίσως οι μητέρες να μη μάθουν ποτέ πως τα παιδιά τους πέθαναν εδώ». «Θέλω πολύ οι ρωσίδες μητέρες , που έστειλαν αυτά τα παιδιά …18-19 ετών.. Εγώ είμαι 45 και έχω κόρη σ’ αυτήν την ηλικία. Είναι φοβερό! Δεν μπορώ ακόμη να φανταστώ ότι αυτά τα αγόρια που θα μπορούσαν να ήταν δικά μου παιδιά ή παιδιά άλλων στην ηλικία μου, της γενιάς μας, ότι ήρθαν για να σκοτώσουν. Θέλω οι μητέρες αυτές μνα καταλάβουν και να έρθουν να τα πάρουν. Ακόμα και τα παιδιά, που έχουν ήδη σκοτωθεί εδώ, και είναι πολλά. Ας έρθουν εδώ. Παρακαλώ, για όλες τις μητέρες θα εξασφαλίσουμε την πρόσβαση. Ας έρθουν να πάρουν τα παιδιά τους» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Είμαστε η άμυνα ανάμεσα στην Ρωσία και τον πολιτισμό. Ο χρόνος έχει σταματήσει για μας», συμπλήρωσε.

 

 

Ο κ. Ζελένσκι αναφέρθηκε και στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα του μετά την εισβολή της Ρωσίας, λέγοντας ότι «σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν τρόφιμα, έχουν καταστραφεί πολλές υποδομές».

 

 

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας κατήγγειλε ότι «οι νεοναζί στην Ουκρανία παίρνουν ομήρους ξένους  πολίτες 

Η  πορεία των εχθροπραξιών στην Ουκρανία δείχνει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία μάχεται ακριβώς με τους νεοναζί τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε νέες του δηλώσεις το απόγευμα. 

«Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι ένας λαός» δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας και στη συνέχεια, μιλώντας σε αυστηρό ύφος έκανε λόγο για εθνικιστική προπαγάνδα των Ουκρανών: «Υπάρχουν κατάλοιπα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όποιος τον έζησε στο πλευρό του Χίτλερ είναι απέναντί μας. Είδαμε μισθοφόρους κι από τη Μέση Ανατολή» δήλωσε.

Μάλιστα κατηγόρησε τους Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν τους αμάχους πολίτες σαν ασπίδα: «Βάζουν πυροβόλα μέσα σε αστικό ιστό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων. Βάζουν τεθωρακισμένα δίπλα σε νηπιαγωγεία» δήλωσε. «Μόνο ναζί πολεμούν έτσι» σχολίασε και πρόσθεσε ότι Ουκρανοί ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν όσους προσπαθούν να διαφύγουν. 

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός ανοίγει δρόμους για να απομακρυνθούν οι άμαχοι ωστόσο οι ουκρανοί στρατιώτες τους μπλοκάρουν: «Ακόμα και οι Κινέζοι προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα. Χιλιάδες είναι αυτοί που προσπαθούν να φύγουν. Τι κάνει η Ουκρανία; Τους μπλοκάρει και τους πάει στην Πολωνία. Εμείς έχουμε ανοίξει διαδρόμους για να φύγουν οι άμαχοι» σχολίασε.

Αποζημιώσεις στις οικογένειες των νεκρών

Ο ίδιος δήλωσε περήφανος για τους Ρώσους που αγωνίζονται και υποστήριξε ότι προσπαθούν να προστατεύσουν τον Ουκρανικό λαό: «Αγωνίζονται για τη Ρωσία και για να προστατέψουν τον ουκρανικό λαό» είπε και πρόσθεσε ότι θα δοθεί αποζημίωση σε κάθε ρωσική οικογένεια που βίωσε την απώλεια: «Θα δώσουμε 7 εκατ. ρούβλια σε κάθε οικογένεια που έχασε στρατιώτη».

 «Κανένας δεν θα μας απειλήσει, ούτε με πυρηνικά»

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία δεν θα δεχτεί καμία απειλή: «Κανένας δεν θα μας απειλήσει, ούτε με πυρηνικά. Είμαστε ένας περήφανος λαός, με περήφανο στρατό. Θα κάνουμε πάντοτε ότι πρέπει για να είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων. Προστατεύουμε τις οικογένειες, τα παιδιά, την παιδεία και την υγεία. Θα είμαστε στο πλευρό όσων υπέφεραν από την επιχείρηση στην Ουκρανία», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ταϊλάνδη: «Κόλαση» με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 52 βαθμούς Κελσίου – Δεκάδες νεκροί

AP24104291610766

Ταϊλάνδη: «Κόλαση» με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 52 βαθμούς Κελσίου – Δεκάδες νεκροί

Απίστευτες είναι οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στην Ταϊλάνδη, με πολλά άτομα να χάνουν τη ζωή…